Klasszikus vörösboros marhapörkölt A'la Atya konyhájából
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
188g marhalábszár240 kcal
-
188g marhacomb266 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0 kcal
-
63g vörösbor53 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
13g tv-paprika2 kcal
-
38g paradicsomlé6 kcal
-
13g víz0 kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1500g marhalábszár1920 kcal
-
1500g marhacomb2130 kcal
-
800g vöröshagyma291 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
16g só0 kcal
-
0 kcal
-
500g vörösbor425 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
300g paradicsomlé51 kcal
-
100g víz0 kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
31g marhalábszár40 kcal
-
31g marhacomb44 kcal
-
16.5g vöröshagyma6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0 kcal
-
10.3g vörösbor9 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
2.1g tv-paprika0 kcal
-
6.2g paradicsomlé1 kcal
-
2.1g víz0 kcal
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.7 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2145.7 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 95 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 828 mg
-
Nátrium 1020 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 464.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 124 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3389 micro
-
Lut-zea 65 micro
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 661.7 g
Zsír
-
Összesen 166.4 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1500 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 17165.7 g
-
Cink 166 mg
-
Szelén 756 mg
-
Kálcium 628 mg
-
Vas 78 mg
-
Magnézium 745 mg
-
Foszfor 6625 mg
-
Nátrium 8162 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.4 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 3719.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 19 mg
-
B12 Vitamin: 115 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 330 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 186 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 422 micro
-
Kolin: 1409 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 993 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 27111 micro
-
Lut-zea 519 micro
- 14% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 354.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 169 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 76.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 560 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
-
1.5 kg marhalábszár
-
1.5 kg marhacomb
-
80 dkg vöröshagyma
-
4 db babérlevél
-
4 kávéskanál só
-
3 teáskanál fűszerpaprika
-
5 dl vörösbor
-
3 ek olívaolaj
-
1 közepes db tv-paprika
-
3 dl paradicsomlé
-
1 dl víz
Elkészítés
- Amennyiben bográcsban készítjük, rakjunk tüzet, hogy mire az alapanyagokkal készen leszünk, jó adag parázs maradjon.
- A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk kockára. Nem szükséges túlságosan aprózni, hiszen úgyis szétfő. Függetlenül attól, hogy bográcsban vagy a konyhában egy nagy lábasban készítjük, a hagymát az olívaolajjal és 1 dl vízzel egy külön edényben tegyük fel párolódni. Pároljuk kb. 45 percet fedő alatt, alacsony lángon.
- Amíg a hagyma párolódik, a 2x2 cm méretűre felkockázott marhahúsokat tegyük az üres bográcsba vagy lábasba. Sűrű kevergetés mellett erős tűzön pirítsuk a húst. Tegyük ezt egészen addig, míg a húsok kérget kapnak, és maguktól levet kezdenek engedni. Ekkor tegyük hozzá a párolt hagymát levével együtt. A hús enged annyi levet, hogy ne kelljen felöntenünk. A zöldpaprikát vágjuk félbe, magházát távolítsuk el, és fektessük a húsra. Főzzük így lassú tűzön 1,5 órán át. Ettől kezdve ne keverjük. A bográcsot forgassuk, rázogassuk időnként. Aki lábasban készíti, azért néha keverhet egyet rajta.
- 1,5 óra után sózzuk, dobjuk rá a babérlevelet, öntsük rá a vörösbor felét, a paradicsomlevet, és főzzük további 2 órán át.
- Az idő elmúltával szórjuk meg a fűszerpaprikával, öntsük hozzá a maradék bort. Főzzük további 15-20 percig, majd tálaljuk kedvenc köretünkkel, friss fehér kenyérrel, és ropogós kovászos uborkával! Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 123
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 102
- Össznézettség: 255322
- Feltöltés dátuma: 2015. február 17.
Ajánló
A vörösboros marhapörkölt mellé túrós csuszát fogyasszunk szalonnapörccel. Kiváló köret, talán a legjobb paprikás ételek mellé, ahogyan a több évig fahordóban érlelt testes, tanninos vörösbor és a házilag készített roppanós kovászos uborka!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ahány ház, annyi pörkölt! A tény: érdemes kipróbálni, megkóstolni több félét is, hiszen a zsírban tocsogó, a 2 ujjnyi olajjal a felszínén virgonckodó, a benne nem megfőtt, úszkáló hagymakockás típus csak néhány, melyeket fogyasztottam. Igaz, megy a vita pörköltről és paprikásról évszázadok óta... Én kipróbáltam már jó néhány évvel ezelőtt ezt a külön-külön "pörkölős" kezdést. Nekem bevált. Rengeteget főztem már így, hol vörösborosan, hol nem, hol pusztapörköltként, vagy őzhússal, vaddisznóval. Sokan kóstolták, sőt, ették meg az utolsó kanálig. Egy próbát megér, ajánlom minden főzni szeretőnek, akár a konyhában elkészítve, akár bográcsban. Csak az tud főzni, aki szeret enni!