Sárgaborsó főzelék 5. - sonkalében főtt, lilahagymával
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Geleva
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 17% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
83g felesborsó303 kcal
-
83g sonka115 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
24 kcal
-
0 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
8g ecet2 kcal
Összesen
560
kcal
- 17% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g felesborsó1820 kcal
-
500g sonka690 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
270g lilahagyma98 kcal
-
50g ecet9 kcal
Összesen
3361
kcal
- 17% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
28.2g felesborsó103 kcal
-
28.2g sonka39 kcal
-
10.2g vöröshagyma4 kcal
-
1.4g fokhagyma2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
0 kcal
-
11.3g tejföl22 kcal
-
15.3g lilahagyma6 kcal
-
2.8g ecet1 kcal
Összesen
191
kcal
- 17% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.4 g
Zsír
-
Összesen 15.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1451.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 335 mg
-
Nátrium 935 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 103 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
560
kcal
- 17% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 224.5 g
Zsír
-
Összesen 95 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8710.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 573 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 388 mg
-
Foszfor 2008 mg
-
Nátrium 5609 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385.7 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 119 mg
VÍZ
-
Összesen 618.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 283 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 85 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 173 micro
-
Kolin: 856 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 500 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
3361
kcal
- 17% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 492.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 34.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
191
kcal
Hozzávalók
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
8 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
15 szem fekete bors
-
2 evőkanál finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 dl tejföl
-
3 közepes fej lilahagyma
-
0.5 dl ecet
Elkészítés
- A sonkát előző este beáztatjuk, másnap ebben a vízbenfeltesszük főni 1 hagymával, 5-6 gerezd fokhagymával, babérlevéllel és az egész borssal.
- Kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Lehetőlega főzőlében hagyjuk kihűlni.
- A másik hagymát és a megmaradt fokhagymátlereszeljük.
- Asárgaborsót megmossuk, és a reszelt hagymákkal és annyi főzőlével, hogy bőven ellepje, feltesszük főni.
- Ha kell, utánasózunk, és enyhén borsozzuk. Amikor majdnem puha, de még vannak egész szemek benne, berántjuk.
- Az olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzákeverjük a paprikát, és állandó keverés mellett a főzelékhez adjuk. Nem fog összecsomósodni, ha nem engedjük fel vízzel.
- Ha kell, még utánatöltünk a főzőléből, ne legyen túl sűrű, és elkeverjük benne a tejfölt, majd összeforraljuk.
- Amíg elkészül, a lilahagymákat apró kockákra vágjuk, és meglocsoljuk ecettel.
- A sonkát felszeleteljük és a főzelékhez tálaljuk. Lilahagymával megszórjuk, és nagyon jóízűen megesszük. :)
- Receptkönyvben: 153
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 48590
- Feltöltés dátuma: 2011. április 18.
Ajánló
Bármilyen feltéttel nagyon finom, én most debrecenit sütöttem még hozzá, és fasírozott golyócskák is voltak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Geleva
100 recept
Ezt és az ilyen típusú főzelékeket, mint a bab, a lencse, a felesborsó, mindig lilahagymával ettük gyerekkoromban. Igaz, akkor a tányér aljában szeltük össze, és így locsoltuk meg ecettel, de ez egyszerűbb nagytételben. Ez az íz megmaradt bennem, és jól becserkésztem a jelenlegi családomba is. Nagy sikerrel, mert ha nincs, vagy elfogy követelik. Anélkül nincs főzelék.:)