r
Nosalty Logó

Sárgaborsó főzelék 5. - sonkalében főtt, lilahagymával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Geleva
Sárgaborsó főzelék 5. - sonkalében főtt, lilahagymával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 560 kcal
  • 17% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3361 kcal
  • 17% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 191 kcal
  • 17% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1451.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    335 mg
  • Nátrium
    935 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    103 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 560 kcal
  • 17% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    224.5 g

Zsír

  • Összesen
    95 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8710.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    573 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    388 mg
  • Foszfor
    2008 mg
  • Nátrium
    5609 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385.7 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    119 mg

VÍZ

  • Összesen
    618.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    283 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    173 micro
  • Kolin:
    856 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    500 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 3361 kcal
  • 17% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    492.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 191 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sonkát előző este beáztatjuk, másnap ebben a vízbenfeltesszük főni 1 hagymával, 5-6 gerezd fokhagymával, babérlevéllel és az egész borssal.
  2. Kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. Lehetőlega főzőlében hagyjuk kihűlni.
  3. A másik hagymát és a megmaradt fokhagymátlereszeljük.
  4. Asárgaborsót megmossuk, és a reszelt hagymákkal és annyi főzőlével, hogy bőven ellepje, feltesszük főni.
  5. Ha kell, utánasózunk, és enyhén borsozzuk. Amikor majdnem puha, de még vannak egész szemek benne, berántjuk.
  6. Az olajban zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzákeverjük a paprikát, és állandó keverés mellett a főzelékhez adjuk. Nem fog összecsomósodni, ha nem engedjük fel vízzel.
  7. Ha kell, még utánatöltünk a főzőléből, ne legyen túl sűrű, és elkeverjük benne a tejfölt, majd összeforraljuk.
  8. Amíg elkészül, a lilahagymákat apró kockákra vágjuk, és meglocsoljuk ecettel.
  9. A sonkát felszeleteljük és a főzelékhez tálaljuk. Lilahagymával megszórjuk, és nagyon jóízűen megesszük. :)
  • Receptkönyvben: 153
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 19
  • Össznézettség: 48522
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 18.

Ajánló

Bármilyen feltéttel nagyon finom, én most debrecenit sütöttem még hozzá, és fasírozott golyócskák is voltak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt és az ilyen típusú főzelékeket, mint a bab, a lencse, a felesborsó, mindig lilahagymával ettük gyerekkoromban. Igaz, akkor a tányér aljában szeltük össze, és így locsoltuk meg ecettel, de ez egyszerűbb nagytételben. Ez az íz megmaradt bennem, és jól becserkésztem a jelenlegi családomba is. Nagy sikerrel, mert ha nincs, vagy elfogy követelik. Anélkül nincs főzelék.:)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...