r
Nosalty Logó

Retro mákos

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Retro mákos
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A mákos rátéthez

Összesen 1352 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A mákos rátéthez

Összesen 5416 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A mákos rátéthez

Összesen 291 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31 g

Zsír

  • Összesen
    69.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2338.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    1124 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    254 mg
  • Foszfor
    744 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.6 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    427 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    127 mg
  • Retinol - A vitamin:
    404 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 1352 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.9 g

Zsír

  • Összesen
    279.5 g
  • Telített zsírsav
    50 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    119 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9352.9 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    166 mg
  • Kálcium
    4494 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    1017 mg
  • Foszfor
    2977 mg
  • Nátrium
    616 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    614.2 g
  • Cukor
    276 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    218.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1707 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    170 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    533 micro
  • Kolin:
    508 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1615 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1098 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    776 micro
Összesen 5416 kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    504.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 291 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A mákos rátéthez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először az élesztős tésztát készítjük el. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, a többi langyos tejet és a megolvasztott margarint. Könnyű tésztát dolgozunk ki belőle. Letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk másfél-kétszeresére.
  2. Addig elkészítjük a mákos rátétet. A tejet felforraljuk, és beleszórjuk a búzadarát. Kis lángon kevergetjük 1 percig.
  3. Ekkor beleszórjuk a darált mákot, a mazsolát, a kétféle cukrot, belereszeljük a citomhéjat. Jól összekeverjük, és máris levesszük a tűzről.
  4. Beledolgozzuk a margarint, és ha már nem túl forró, a tojások sárgáját.
  5. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és finoman azt is a langyosra hűlt masszához forgatjuk.
  6. Egy tepsit kikenünk, és belesimítjuk az élesztős tésztát.
  7. Erre kenjük egyenletesen a mákos masszát. Kicsit hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik.
  8. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje kis színt kap.
  9. Langyosan már lehet is szeletelni.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22x38x6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 137
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 15802
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 21.

Ajánló

Nálunk a mazsola nem kedvenc (sajnos), de bármilyen aszalt  vagy kandírozott gyümölccsel is finom. Én most kandírozott narancshéjat tettem bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Emlékszik-e még valaki arra a bizonyos NDK-s robotgépre? Én 30 éve kaptam egyet használtan, vele egy Használati utasítás c. füzetkét is, amiben mindenféle használati és karbantartási praktikák mellett egy kis receptgyűjtemény is volt. Nem tudom, előttem hány évig szolgálta az előző tulajdonosát - párom édesanyját - az a konyhagép, de az biztos, hogy megbízható, masszív kis jószág volt. Habot vert, dagasztott, mixelt, kávét darált... Nekem még hosszú évekig nagyon megkönnyítette a konyhában a dolgomat, az biztos. A motorja sose ment tönkre, de aztán a műanyag részei kikoptak, és egy idő után már nem lehetett hozzá alkatrészt kapni. Kegyeletből még évekig őrizgettem a konyhaszekrény mélyén, de aztán egy napon, helyhiány miatt, fájó szívvel kidobtam. Viszont a használati utasítását eltettem emlékül. Minap a kezembe akadt, és nosztalgiáztam egy kicsit. Lapozgattam, nézegettem a régi kis hűséges "dolgozómról" készült képeket, és közben odakeveredtem a receptekhez. Ott találtam ezt a mákos süteményt, ami persze egyáltalán nem volt egyértelműen leírva. Én kalkuláltam ki, mit hogyan csináljak, hogy nagy eséllyel jó legyen a végeredmény. És finom is lett, ahogy vártam, jó mákos és puha kelt tésztás. Szerintem pont olyan, mint régen, mint amikor még NDK-s robotgéppel készítették a modern háziasszonyok. :)

Hozzávalók

A tésztához

A mákos rátéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...