Retro mákos
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
33g tej18 kcal
-
18g margarin125 kcal
-
3g margarin18 kcal
A mákos rátéthez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
130g tej73 kcal
-
70g margarin502 kcal
-
10g margarin72 kcal
A mákos rátéthez
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31 g
Zsír
-
Összesen 69.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2338.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 1124 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 254 mg
-
Foszfor 744 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.6 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 427 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 133 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 404 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 275 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.9 g
Zsír
-
Összesen 279.5 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 119 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9352.9 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 4494 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 1017 mg
-
Foszfor 2977 mg
-
Nátrium 616 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 614.2 g
-
Cukor 276 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 218.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1707 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 170 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 533 micro
-
Kolin: 508 mg
-
Retinol - A vitamin: 1615 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1098 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 776 micro
- 10% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 504.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 243 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 161 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Hozzávalók
A tésztához
A mákos rátéthez
Elkészítés
A tésztához
- Először az élesztős tésztát készítjük el. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, a többi langyos tejet és a megolvasztott margarint. Könnyű tésztát dolgozunk ki belőle. Letakarva, langyos helyen kelni hagyjuk másfél-kétszeresére.
- Addig elkészítjük a mákos rátétet. A tejet felforraljuk, és beleszórjuk a búzadarát. Kis lángon kevergetjük 1 percig.
- Ekkor beleszórjuk a darált mákot, a mazsolát, a kétféle cukrot, belereszeljük a citomhéjat. Jól összekeverjük, és máris levesszük a tűzről.
- Beledolgozzuk a margarint, és ha már nem túl forró, a tojások sárgáját.
- A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és finoman azt is a langyosra hűlt masszához forgatjuk.
- Egy tepsit kikenünk, és belesimítjuk az élesztős tésztát.
- Erre kenjük egyenletesen a mákos masszát. Kicsit hagyjuk pihenni, míg a sütő bemelegszik.
- Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje kis színt kap.
- Langyosan már lehet is szeletelni.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22x38x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 137
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 15802
- Feltöltés dátuma: 2011. május 21.
Ajánló
Nálunk a mazsola nem kedvenc (sajnos), de bármilyen aszalt vagy kandírozott gyümölccsel is finom. Én most kandírozott narancshéjat tettem bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Emlékszik-e még valaki arra a bizonyos NDK-s robotgépre? Én 30 éve kaptam egyet használtan, vele egy Használati utasítás c. füzetkét is, amiben mindenféle használati és karbantartási praktikák mellett egy kis receptgyűjtemény is volt. Nem tudom, előttem hány évig szolgálta az előző tulajdonosát - párom édesanyját - az a konyhagép, de az biztos, hogy megbízható, masszív kis jószág volt. Habot vert, dagasztott, mixelt, kávét darált... Nekem még hosszú évekig nagyon megkönnyítette a konyhában a dolgomat, az biztos. A motorja sose ment tönkre, de aztán a műanyag részei kikoptak, és egy idő után már nem lehetett hozzá alkatrészt kapni. Kegyeletből még évekig őrizgettem a konyhaszekrény mélyén, de aztán egy napon, helyhiány miatt, fájó szívvel kidobtam. Viszont a használati utasítását eltettem emlékül. Minap a kezembe akadt, és nosztalgiáztam egy kicsit. Lapozgattam, nézegettem a régi kis hűséges "dolgozómról" készült képeket, és közben odakeveredtem a receptekhez. Ott találtam ezt a mákos süteményt, ami persze egyáltalán nem volt egyértelműen leírva. Én kalkuláltam ki, mit hogyan csináljak, hogy nagy eséllyel jó legyen a végeredmény. És finom is lett, ahogy vártam, jó mákos és puha kelt tésztás. Szerintem pont olyan, mint régen, mint amikor még NDK-s robotgéppel készítették a modern háziasszonyok. :)