r
Nosalty Logó

Ratatouille - francia lecsó hajdinával

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
patlıcan
Ratatouille - francia lecsó hajdinával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
wok
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Összesen 457 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Összesen 1821 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Összesen 43 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1843.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    126 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    1038 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.8 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    882.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    218 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    172 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    254 micro
  • β-karotin
    2364 micro
  • β-crypt
    243 micro
  • Likopin
    12980 micro
  • Lut-zea
    4728 micro
Összesen 457 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    69 g

Zsír

  • Összesen
    53.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7375.2 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    504 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    910 mg
  • Foszfor
    1701 mg
  • Nátrium
    4152 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    311.1 g
  • Cukor
    91 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

VÍZ

  • Összesen
    3531.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    874 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    686 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    749 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1016 micro
  • β-karotin
    9455 micro
  • β-crypt
    971 micro
  • Likopin
    51921 micro
  • Lut-zea
    18913 micro
Összesen 1821 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    213 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    1169 micro
  • Lut-zea
    426 micro
Összesen 43 kcal

Hozzávalók

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Elkészítés

A ratatouille-hoz

  1. A hagymákat megpucoljuk (a hajdina alá valót is, hamár úgyissírunk, s mivel lusta vagyok, nem kis kockákra, hanem a félbevágott hagymát félkör szeletekre vágom). A fokhagymát szintén megpucoljuk, de hagyjuk egészben. A paprikákat alaposan megmossuk, na ezt kisebb kockákra, téglalapokra vágjuk. A csípőset kisebbekre. A paradicsomot megmossuk, kb. nyolcba vágjuk, vagy ahogy tetszik. A cukkiniket, padlizsánt, patiszont alaposan megmossuk (finoman zöldségmosó kefével is meg szoktam tisztogatni, de úgy, hogy ne sértse fel a héját). Majd fölkockázzuk (mivel zsengék, én héjastul tettem). A gombát megpucoljuk és tetszés szerinti formára vágjuk.
  2. A gombás verziót elektromos magas falú serpenyőben, a gombátlant wokban csináljuk. A kókuszzsír és olívaolaj keverékén megdinszteljük a hagymát, amikor szép aranybarna színű, hozzáadjuk a fokhagymát, gombát, padlizsánt, kicsit megforgatjuk az olajban, felöntjük egy kis vízzel, de csak kicsivel, ha lefedjük úgyis levet ereszt. Beleszórjuk a fűszereket. (Épp volt friss rozmaringom, bazsalikomom és kakukkfüvem, így abból frisset tettem.) Beletesszük a többi hozzávalót is, hagyjuk féligmegpuhulni, kóstolgassuk, hogy csak megfőjjön, de ne túlfőjjön,a legvégén a paradicsomotéslefedve pároljuk, amíg a paradicsom is megfő. Hagyjuk fedő nélkül is rotyogni, hogy egy kicsit elfőjje a felesleges levét - ha van neki, majd a paradicsompürével besűrítjük, rottyan egyet, kóstoljuk, utánfűszerezzük, ha kell.
  3. A hajdinát többször átmossuk, átöblítjük, majd folyóvíz alatt is alaposan átmossuk, hogy ne legyen kesernyés, fura, rossz íze. A hagymát olajon megpirítjuk, amikor szép barna, a lecsepegtetett hajdinát is ráöntjük. Pirítjuk az olajon 1-2 percig, majd felöntjük 2-3 pohárnyi vízzel, belemorzsoljuk a húsleves kockát, átkavargatjuk, lefedve főzzük. Időnként megnézzük, meg is kóstoljuk, hogy puha-e. Ha még nem, de fogyóban a víz, öntünk még rá fél pohárral. Amikor megfőtt és már nem áll rajta víz, kráteresen bugyog, lefedve lezárjuk alatta a gázt, vagy ki mivel főz.
  4. Még melegében tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 12653
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
patlıcan 3 recept

Egy családi összejövetelen készítettem el ezt először, de 2 változatban, egy gombás és egy gombátlan verzióban - a tesóm kedvéért. Összesen négyen voltunk, akik ettünk, de rendes nagy adag készült belőle, hogy másnap ne kelljen főznöm, elvégre nekem volt szülinapom, ne dolgozzak már mindig... :) Szóval nem tudok pontos adatokat, hogy miből mennyit, csak úgy érzésből dolgozom, - többnyire - meg ránézésre. Tudom, ez a kezdő szakácsok réme - mondaná a kolléganőm - aki ragaszkodik mindig a darabhoz, dekához és mililiterhez... Én, mivel diétázom, a zöldségek mellé teljes gabonát kell ennem, azért a hajdina, mellesleg gluténmentes. De gondolom, mint a hagyományos lecsót ezt is lehet enni kenyérrel.  

Hozzávalók

A ratatouille-hoz

A fűszerezéshez

A hajdinához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...