Ratatouille - francia lecsó hajdinával
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
patlıcan
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
wok
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
A ratatouille-hoz
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
25g lecsópaprika5 kcal
-
60g kápia paprika13 kcal
-
3 kcal
-
225g paradicsom41 kcal
-
21 kcal
-
50g cukkini8 kcal
-
50g cukkini8 kcal
-
100g padlizsán24 kcal
-
180g patisszon18 kcal
-
58g gombakonzerv18 kcal
-
4g kókuszzsír33 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A fűszerezéshez
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A hajdinához
-
50g hajdina172 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
188g víz0 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
-
2g kókuszzsír17 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
Összesen
457
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
A ratatouille-hoz
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
24g fokhagyma32 kcal
-
100g lecsópaprika20 kcal
-
240g kápia paprika51 kcal
-
12 kcal
-
900g paradicsom162 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
720g patisszon71 kcal
-
230g gombakonzerv74 kcal
-
15g kókuszzsír134 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
A fűszerezéshez
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A hajdinához
-
200g hajdina686 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
750g víz0 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
8g kókuszzsír67 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Összesen
1821
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
A ratatouille-hoz
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
2.3g lecsópaprika0 kcal
-
5.4g kápia paprika1 kcal
-
1.2g hegyes erős paprika0 kcal
-
20.3g paradicsom4 kcal
-
2.3g sűrített paradicsom2 kcal
-
4.5g cukkini1 kcal
-
4.5g cukkini1 kcal
-
9g padlizsán2 kcal
-
16.2g patisszon2 kcal
-
5.2g gombakonzerv2 kcal
-
0.3g kókuszzsír3 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
A fűszerezéshez
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
A hajdinához
-
4.5g hajdina15 kcal
-
2.3g vöröshagyma1 kcal
-
16.9g víz0 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
-
0.2g kókuszzsír2 kcal
-
0.1g olívaolaj1 kcal
Összesen
43
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1843.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 228 mg
-
Foszfor 425 mg
-
Nátrium 1038 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.8 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 882.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 218 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 172 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 187 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 254 micro
-
β-karotin 2364 micro
-
β-crypt 243 micro
-
Likopin 12980 micro
-
Lut-zea 4728 micro
Összesen
457
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 69 g
Zsír
-
Összesen 53.5 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7375.2 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 504 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 910 mg
-
Foszfor 1701 mg
-
Nátrium 4152 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 311.1 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 73 mg
VÍZ
-
Összesen 3531.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 874 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 686 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 155 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 749 micro
-
Kolin: 230 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1016 micro
-
β-karotin 9455 micro
-
β-crypt 971 micro
-
Likopin 51921 micro
-
Lut-zea 18913 micro
Összesen
1821
kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 213 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 1169 micro
-
Lut-zea 426 micro
Összesen
43
kcal
Hozzávalók
A ratatouille-hoz
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
10 dkg lecsópaprika
-
2 db kápia paprika
-
5 nagy db paradicsom
-
10 dkg sűrített paradicsom
A fűszerezéshez
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
A hajdinához
-
2 kis fej vöröshagyma
-
7.5 dl víz
Elkészítés
A ratatouille-hoz
- A hagymákat megpucoljuk (a hajdina alá valót is, hamár úgyissírunk, s mivel lusta vagyok, nem kis kockákra, hanem a félbevágott hagymát félkör szeletekre vágom). A fokhagymát szintén megpucoljuk, de hagyjuk egészben. A paprikákat alaposan megmossuk, na ezt kisebb kockákra, téglalapokra vágjuk. A csípőset kisebbekre. A paradicsomot megmossuk, kb. nyolcba vágjuk, vagy ahogy tetszik. A cukkiniket, padlizsánt, patiszont alaposan megmossuk (finoman zöldségmosó kefével is meg szoktam tisztogatni, de úgy, hogy ne sértse fel a héját). Majd fölkockázzuk (mivel zsengék, én héjastul tettem). A gombát megpucoljuk és tetszés szerinti formára vágjuk.
- A gombás verziót elektromos magas falú serpenyőben, a gombátlant wokban csináljuk. A kókuszzsír és olívaolaj keverékén megdinszteljük a hagymát, amikor szép aranybarna színű, hozzáadjuk a fokhagymát, gombát, padlizsánt, kicsit megforgatjuk az olajban, felöntjük egy kis vízzel, de csak kicsivel, ha lefedjük úgyis levet ereszt. Beleszórjuk a fűszereket. (Épp volt friss rozmaringom, bazsalikomom és kakukkfüvem, így abból frisset tettem.) Beletesszük a többi hozzávalót is, hagyjuk féligmegpuhulni, kóstolgassuk, hogy csak megfőjjön, de ne túlfőjjön,a legvégén a paradicsomotéslefedve pároljuk, amíg a paradicsom is megfő. Hagyjuk fedő nélkül is rotyogni, hogy egy kicsit elfőjje a felesleges levét - ha van neki, majd a paradicsompürével besűrítjük, rottyan egyet, kóstoljuk, utánfűszerezzük, ha kell.
- A hajdinát többször átmossuk, átöblítjük, majd folyóvíz alatt is alaposan átmossuk, hogy ne legyen kesernyés, fura, rossz íze. A hagymát olajon megpirítjuk, amikor szép barna, a lecsepegtetett hajdinát is ráöntjük. Pirítjuk az olajon 1-2 percig, majd felöntjük 2-3 pohárnyi vízzel, belemorzsoljuk a húsleves kockát, átkavargatjuk, lefedve főzzük. Időnként megnézzük, meg is kóstoljuk, hogy puha-e. Ha még nem, de fogyóban a víz, öntünk még rá fél pohárral. Amikor megfőtt és már nem áll rajta víz, kráteresen bugyog, lefedve lezárjuk alatta a gázt, vagy ki mivel főz.
- Még melegében tálaljuk! Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 12660
- Feltöltés dátuma: 2012. november 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
patlıcan
3 recept
Egy családi összejövetelen készítettem el ezt először, de 2 változatban, egy gombás és egy gombátlan verzióban - a tesóm kedvéért. Összesen négyen voltunk, akik ettünk, de rendes nagy adag készült belőle, hogy másnap ne kelljen főznöm, elvégre nekem volt szülinapom, ne dolgozzak már mindig... :) Szóval nem tudok pontos adatokat, hogy miből mennyit, csak úgy érzésből dolgozom, - többnyire - meg ránézésre. Tudom, ez a kezdő szakácsok réme - mondaná a kolléganőm - aki ragaszkodik mindig a darabhoz, dekához és mililiterhez... Én, mivel diétázom, a zöldségek mellé teljes gabonát kell ennem, azért a hajdina, mellesleg gluténmentes. De gondolom, mint a hagyományos lecsót ezt is lehet enni kenyérrel.