Rakott zöldbab sajttal töltött pulykamellel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bjkata
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
A zöldbabhoz
-
125g zöldbab34 kcal
-
25g kolbász113 kcal
-
50g pulykamell79 kcal
-
41 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
63g burgonya36 kcal
-
38g tej21 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
9 kcal
A besamelhez
-
6g vaj45 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
13g tejföl25 kcal
Összesen
571
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
A zöldbabhoz
-
1000g zöldbab273 kcal
-
200g kolbász904 kcal
-
400g pulykamell628 kcal
-
328 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
300g tej168 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
11g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
71 kcal
A besamelhez
-
50g vaj359 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
600g tej336 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g tejföl198 kcal
Összesen
4563
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
A zöldbabhoz
-
28.2g zöldbab8 kcal
-
5.6g kolbász26 kcal
-
11.3g pulykamell18 kcal
-
1.4g kolozsvári szalonna9 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
14.1g burgonya8 kcal
-
8.5g tej5 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
5.6g sajt20 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
A besamelhez
-
1.4g vaj10 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
16.9g tej9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.8g tejföl6 kcal
Összesen
129
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 31.1 g
Zsír
-
Összesen 36.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1940.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 289 mg
-
Nátrium 1202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 200.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 438 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 741 micro
Összesen
571
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 248.6 g
Zsír
-
Összesen 292.7 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 898 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15527.3 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 166 mg
-
Kálcium 2912 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 483 mg
-
Foszfor 2312 mg
-
Nátrium 9613 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 219.1 g
-
Cukor 75 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 1602.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1491 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 184 mg
-
D vitamin: 82 micro
-
K vitamin: 397 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 457 micro
-
Kolin: 389 mg
-
Retinol - A vitamin: 1169 micro
-
α-karotin 607 micro
-
β-karotin 3501 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5925 micro
Összesen
4563
kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 438.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 271 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Összesen
129
kcal
Hozzávalók
A zöldbabhoz
-
1 kg zöldbab
-
20 dkg kolbász
-
5 dkg kolozsvári szalonna
-
2 gerezd fokhagyma
-
5 közepes db burgonya
-
3 dl tej
-
1 db tojás
-
1 ek só
-
0.5 teáskanál cukor
-
kakukkfű ízlés szerint
-
20 dkg sajt
A besamelhez
-
5 dkg vaj
-
6 dkg finomliszt
-
6 dl tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 dl tejföl
Elkészítés
A zöldbabhoz
- A zöldbabot forrástól számítva 10-12 percig főzzük. A főzővizet természetesen megsózzuk, cukrozzuk, és belerakjuk azapróra vágottkét gerezd fokhagymát. Ha megfőtt, öntsük le a levét a babnak.
- A jénai tál alját bekenjük egy kevés olajjal, szétterítjük benne a nagyon vékony karikákra vágott krumplit, sózzuk, kakukkfüvet szórunk rá, és ráöntjük a 3 dl tejet, amiben egy tojást elkevertünk. Ezt a sütőben addig megsütjük, amíg a többi előkészületet elvégezzük a többi hozzávalóval.
- A 4 db sajttal töltött pulykamellet megsütjük.Ha egy kicsit kihűlt, 1-2 cm-es kockákra vágjuk, és a zöldbabhoz keverjük.
- A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
- Először a szalonnát sütjük ki egy olyan edényben, amiben a besamelt szoktuk készíteni. Kiszedjük a sült pörcöket, és a visszamaradó zsírban megsütjük a kolbászkarikákat. A zsírból kiszedjük a kolbászt is, és hozzákeverjüka szalonnakockákkal együtt a zöldbabhoz.
- A kolbász zsírhoz hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk, enyhén megpirítjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a tejet, sűrűre főzzük, és fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Ezután hozzákeverjük a tejfölt.
- A besamelt is a zödbabhoz keverjük, ráöntjük a megpuhult krumplira, majd az egészre rászórjuk a durvára reszelt sajtot.
- Forró sütőben pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5935
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 07.
Ajánló
Ez az adag nagyon kiadós, négy személynek két napra is elég. Vagy 8 főre egy ebédre vagy vacsorára.
Receptjellemzők
Bjkata
96 recept
Valóban igaz, hogy a rakott zöldbabot azok is nagyon szeretik, akik egyébként nem rajonganak a zöldbabért. Régebben sokkal kevesebb zöldbabot fogyasztottunk, mert többnyire csak zöldbablevest vagy palóclevest készítettem, de mióta rakottan készítem a vajbabot, rengeteg fogy belőle. Szerencsére a sok eső és a meleg idő mostanában nagyon kedvez a zöldbabnak a kertünkben, így nincs hiány ebből a finomságból. Máskor a lasagne készítésekor használt fűszeres, paradicsomos darált húst szoktam a kolbász és a pulykamell helyett a rakott zöldbabba tenni, de most nem volt ilyen darált húsom itthon, ezért készült el ez az újabb változat.