Pudingos mákszelet
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
Piskóta
-
28g tojás35 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
19 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Mákkrém
-
19g mák98 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
5 kcal
-
38g tej21 kcal
-
25g szilvalekvár39 kcal
Pudingréteg
Összesen
392
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
Piskóta
-
220g tojás277 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
152 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Mákkrém
-
150g mák788 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
300g tej168 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
Pudingréteg
Összesen
3134
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
Piskóta
-
13.7g tojás17 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
2.5g melaszos nádcukor9 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
Mákkrém
-
9.3g mák49 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
18.6g tej10 kcal
-
12.4g szilvalekvár19 kcal
Pudingréteg
Összesen
192
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 789.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 390 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 223 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 25.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
392
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81 g
Zsír
-
Összesen 136 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6318.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 3121 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 570 mg
-
Foszfor 1787 mg
-
Nátrium 683 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 389.6 g
-
Cukor 173 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 201.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 719 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 240 micro
-
Kolin: 599 mg
-
Retinol - A vitamin: 694 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 306 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 992 micro
Összesen
3134
kcal
- 10% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 8.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 392.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 45 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
192
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
4 db tojás
-
4 csapott ek melaszos nádcukor
-
1 késhegynyi sütőpor
-
1 csipet só
Mákkrém
-
15 dkg mák
-
6 dkg cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 dl tej
-
20 dkg szilvalekvár
Pudingréteg
Elkészítés
Piskóta
- A krémhez tegyük fel a tejet melegedni, keverjük hozzá a cukrokat.
- Amikor már gyöngyözik az oldala, keverjük hozzá a lekvárt, és főzzük néhány percig. Egy picit elkezd majd sűrűsödni, ekkor öntsük bele a darált mákot, és így is főzzük kb. 3-4 percet. Finom gyümölcsös, mákos illatú mákkrémet kell kapnunk.
- Rakjuk félre a gázról, és hűtsük ki, addig készítsük el a piskótát és a pudingot is.
- A piskótához válasszuk külön a tojást. A fehérjéből, a két evőkanál cukorból és a csipet sóból, verjünk kemény habot.
- Ezután a sárgáját is alaposan habosítsuk ki a maradék két evőkanál cukorral.
- A két tojásos masszát lágyan, márványosra keverjük össze, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan, forgató mozdulatokkal dolgozzuk össze a piskótatésztát, ügyeljünk rá, hogy a tojáshabot ne törjük össze, de csomós se maradjon.
- Rakjuk kivajazott tepsibe (kb. 20*30-as méretűbe), és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percet. Minden esetben ellenőrizzük tűpróbával, hogy a tészta közepe is átsült-e.
- A pudingot a szokásos módon készítsük el. Egy dl tejet keverjünk csomómentesre a három evőkanál cukorral, a pudingporral és a fél citrom levével.
- A maradék tejet rakjuk fel forrni, ha gyöngyözni kezd, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a pudingporos keveréket, és főzzünk belőle sűrű pudingot.
- Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd robotgép segítségével habosítsuk ki az 5 dkg margarinnal és a citrom héjával.
- Ezután következik a sütemény összeállítása. A kihűlt piskótát egy tompa élű kés segítségével válasszuk le a tepsi oldaláról (ez azért kell, hogy a végén könnyebben és szebben tudjuk szeletelni). Kenjük rá a mákkrémet, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen. Ha ezzel elkészültünk, mehet rá a citromos-vaníliás puding is, ugyancsak egyenletesen eloszlatva. A végén dekorálhatjuk csokiforgáccsal vagy egy vékony réteg cukrozott mákkal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20*30
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 181
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 20253
- Feltöltés dátuma: 2015. április 29.
Ajánló
Ha valaki nem szereti a mákot, próbálja ki bátran dióval... szerintem azzal is mennyei lehet. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Egy újabb mákos süti receptjét szeretném megosztani veletek, mert a mák nálam örök szerelem... :) Ezúttal a puha piskótára gazdag és gyümölcsös mákkrém került, a tetejét pedig könnyű puding koronázza, egy kis citrommal megbolondítva. Szerintem érdemes kipróbálni... ;)