Póréhagymás rakott karfiol besamel mártással
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
Besamel mártás tejfölösen
-
5g margarin36 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
63g tej35 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
44g tejföl87 kcal
Rakottas
-
350g karfiol35 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
31g rizs112 kcal
-
25g sajt88 kcal
-
25g füstölt sajt82 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
Összesen
745
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
Besamel mártás tejfölösen
-
20g margarin143 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g tej140 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
175g tejföl347 kcal
Rakottas
-
1400g karfiol140 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
125g rizs448 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
100g füstölt sajt328 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
Összesen
2979
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
Besamel mártás tejfölösen
-
0.7g margarin5 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
8.6g tej5 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g tejföl12 kcal
Rakottas
-
48.2g karfiol5 kcal
-
6.9g póréhagyma2 kcal
-
17.2g darált sertéshús31 kcal
-
4.3g rizs15 kcal
-
3.4g sajt12 kcal
-
3.4g füstölt sajt11 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
Összesen
102
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.6 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1279.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 341 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 503 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 283 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 175 micro
-
Kolin: 165 mg
-
Retinol - A vitamin: 176 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 269 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 423 micro
Összesen
745
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 182.6 g
Zsír
-
Összesen 165.2 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 541 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5116.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 1365 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 287 mg
-
Foszfor 2011 mg
-
Nátrium 1267 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 183.7 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1131.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 794 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 284 mg
-
D vitamin: 111 micro
-
K vitamin: 152 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 701 micro
-
Kolin: 660 mg
-
Retinol - A vitamin: 703 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1075 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1691 micro
Összesen
2979
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
102
kcal
Hozzávalók
Besamel mártás tejfölösen
-
2 ek margarin
-
2 evőkanál finomliszt
-
2.5 dl tej
-
szerecsendió ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
175 g tejföl
Rakottas
-
1 közepes db póréhagyma
-
0.5 kg darált sertéshús
-
10 dkg sajt
-
10 dkg füstölt sajt
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Besamel mártás tejfölösen
- Egy kis edényben feltesszük a margarint (vagy vajat) és felmelegítjük.
- Belehintjük a lisztet, simára keverjük.
- A tejet felmelegítjük, majd fokozatosan hozzáadagolva elkeverjük.
- Forráshoz közel folyamatosan kevergetjük a kívánt sűrű állag eléréséig, hogy ne csomósodjon, majd a tűzről lehúzva ízesítjük szerecsendióval, sóval, borssal. Ezt követően forgatjuk össze a tejföllel.
Rakottas
- A karfiolt rózsáira szedjük, megtisztítjuk, és közepes lángon feltesszük főni, mellé enyhén sós vízben a rizst is (gyorsrizzsel és mirelit karfiollal egyszerűbb és gyorsabb, utóbbi esetében 30-40 dkg karfiolt főzzünk). Közben villával ellenőrizzük a karfiolt, elég csak félig megfőzni, a lényeg, hogy ne essen szét teljesen. A rizst és a karfiolt is leszűrjük, lecsepegtetjük, majd a rizst leterítjük a tepsi/jénai aljába- ez lesz az első réteg. Sóval-borssal vagy fűszersóval ízesítjük.
- A darált húst kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük (fűszerpaprika, só, bors, fokhagyma), majd 0,5-1 dl vízzel felöntjük, és puhára főzzük.
- A póréhagymát megtisztítjuk, négyfelé vágjuk, majd összedaraboljuk. Ezután ráterítjük a rizsre, a mártás felét ráöntjük, majd egyenletesen eloszlatjuk.
- Következik a darált hús, majd a karfiol: a lényeg, hogy minden réteget egyenletesen oszlassunk el. A maradék mártást rácsorgatjuk és elkenjük a karfiolon, majd az előzőleg lereszelt sajtot eloszlatjuk a tetején. Legutóbb 10-10 dkg gouda és füstölt sajttal csináltam, de utóbbi elhagyható. Lényegében elég rá 15 dkg sajt.
- Előmelegített sütőben, 200 fokon összesütjük. Ha a sajt aranybarnára sült a tetején, tálalható!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 147
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 30360
- Feltöltés dátuma: 2014. január 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nagyon szeretem a zöldséges rakottasokat, de a párom nem különösebben kedveli a karfiolt. Ezért úgy gondoltam, felturbózom egy kis hússal, a sima tejfölös szószt besamel mártással keverem ki, és megspékelem póréhagymával, amit nagyon szeret. A végeredmény számára is lenyűgöző lett: azóta szívesen fogyasztja a karfiolt is ebben a formában :)