Plutyka azaz kelkáposzta-főzelék sült oldalassal
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
márti1218
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
főzelék
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
35 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0 kcal
-
250g víz0 kcal
oldalas
-
250g sertésoldalas485 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g víz0 kcal
Összesen
680
kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
főzelék
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
0 kcal
-
1000g víz0 kcal
oldalas
-
1000g sertésoldalas1939 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
2721
kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
főzelék
-
28.8g kelkáposzta6 kcal
-
5.8g burgonya3 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0 kcal
-
28.8g víz0 kcal
oldalas
-
28.8g sertésoldalas56 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.9g víz0 kcal
Összesen
77
kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.2 g
Zsír
-
Összesen 49.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 865.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 374 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 613.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 163 micro
-
K vitamin: 139 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 172 micro
-
Kolin: 139 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1201 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 160 micro
Összesen
680
kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132.7 g
Zsír
-
Összesen 196.2 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 574 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3461.2 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 498 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 402 mg
-
Foszfor 1498 mg
-
Nátrium 852 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.7 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 2453.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 400 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 290 mg
-
D vitamin: 652 micro
-
K vitamin: 555 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 687 micro
-
Kolin: 555 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4803 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 642 micro
Összesen
2721
kcal
- 5% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 99.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 138 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
77
kcal
Hozzávalók
főzelék
-
1 kg kelkáposzta
-
2 közepes db burgonya
-
1 teáskanál majoranna
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 ek napraforgó olaj
-
3 csapott ek finomliszt
-
1 teáskanál fűszerpaprika
oldalas
-
1 kg sertésoldalas
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 ek sertészsír
-
4 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 dl víz
Elkészítés
főzelék
- Vágjuk fel a kelkáposztát két ujjnyi darabokra, tegyük egy lábasba, rakjuk rá a sót, borsot, köményt és majorannát, majd öntsük fel két bögre vízzel, és lefedve főzzük félpuhára.
- Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk kockára, ha a főzelék félkész, adjuk hozzá a burgonyát, öntsük fel annyi vízzel, ha szükséges, hogy éppen ellepje a káposztát, és főzzük puhára.
- Készítsük el a fokhagymás rántást a 4 gerezd áttört fokhagymából, olajból, lisztből. Süssük össze a hozzávalókat, vegyük le a tűzről, keverjük bele a paprikát, és öntsük fel 2 dl vízzel, majd adjuk a főzelékhez, forraljuk össze. Tetejét locsoljuk meg pörköltszafttal, vagy készítsünk hozzá oldalast.
- Vágjuk az oldalast két bordányi darabokra, sózzuk, borsozzuk, spékeljük fokhagymagerezdekkel, és tegyük egy sütőedénybe. Öntsünk alá egy dl vizet, tegyük bele a zsírt, a negyedelt vöröshagymát, és alufóliával takarjuk le, majd dugjuk a 150 fokos sütőbe 2 órára.
- Vegyük le a fóliát, tegyük fel a hőfokot 200 fokra (alul-felül sütés), és süssük pirosra az oldalast. Figyeljük, le ne égjen. Az így készített oldalas szaftos, ízletes. Tálaljuk a főzelékkel.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés ideje: 130 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 85
- Össznézettség: 18840
- Feltöltés dátuma: 2018. február 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
márti1218
72 recept
A családi legendáriumban él egy történet, miszerint a Dunántúlon élő nagypapám nagyon szerette a kelkáposzta-főzeléket, és a nagymamám nagyon finoman is készítette. Egy alkalommal feljött Pestre, és az én anyukám tudta, hogy mivel kell kedveskedni neki, és főzött egy nagy adag plutykát. A nagypapámnak annyira ízlett, hogy amikor hazament, elmesélte a nagymamámnak, hogy ő még életében ilyen finom plutykát nem evett. A nagymamám neheztelt is egy pár hétig anyukámra, de aztán levélben elkérte ennek a finom kelkáposzta-főzeléknek a receptjét. Anyukám szerint a titok abban rejlett, hogy amikor elkészült a főzelék, meglocsolta sűrű pörköltszafttal. Íme a tökéletes plutyka receptje.