Pastiera napoletana
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nábelek Zsófi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
Omlós tészta
-
8g vaj60 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
58g finomliszt212 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
23g cukor87 kcal
-
3g méz10 kcal
-
8g tej5 kcal
-
1g só0 kcal
Töltelék
-
67g ricotta100 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
27 kcal
-
42g tej23 kcal
-
58g köles221 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
Összesen
988
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
Omlós tészta
-
50g vaj359 kcal
-
50g kacsazsír0 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
135g cukor522 kcal
-
20g méz61 kcal
-
50g tej28 kcal
-
4g só0 kcal
Töltelék
-
400g ricotta600 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
161 kcal
-
250g tej140 kcal
-
350g köles1323 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
Összesen
5930
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
Omlós tészta
-
2.2g vaj16 kcal
-
2.2g kacsazsír0 kcal
-
15.7g finomliszt57 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
6.1g cukor23 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
2.2g tej1 kcal
-
0.2g só0 kcal
Töltelék
-
18g ricotta27 kcal
-
9g cukor35 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
7 kcal
-
11.2g tej6 kcal
-
15.7g köles59 kcal
-
1.3g vaj10 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0 kcal
Összesen
265
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.8 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 290 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1253.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 246 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 98 mg
-
Foszfor 439 mg
-
Nátrium 422 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 160.1 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 95.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 261 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 197 mg
-
Retinol - A vitamin: 256 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 283 micro
Összesen
988
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 148.7 g
Zsír
-
Összesen 164.2 g
-
Telített zsírsav 84 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1739 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7520.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 248 mg
-
Kálcium 1475 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 587 mg
-
Foszfor 2632 mg
-
Nátrium 2531 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 960.7 g
-
Cukor 406 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 575 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1567 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 330 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 587 micro
-
Kolin: 1184 mg
-
Retinol - A vitamin: 1537 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 316 micro
-
β-crypt 41 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1699 micro
Összesen
5930
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 338 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 118 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
265
kcal
Hozzávalók
Omlós tészta
-
50 g vaj
-
50 g kacsazsír
-
350 g finomliszt
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
135 g cukor
-
20 g méz
-
50 ml tej
-
1 kk só
Töltelék
-
400 g ricotta
-
200 g cukor
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
250 ml tej
-
30 g vaj
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
1 db vanília
-
1 teáskanál narancsvirágvíz
Elkészítés
Omlós tészta
- A tésztához a lisztet és a felkockázott hideg vajat a zsírral és a sóval gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a tojássárgáját és a cukrot, végül a mézet és a tejet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta ruganyosan összeáll. Lefóliázva minimum 1 órát hűtjük.
- A tészta kétharmad részét 3 mm vékonyra nyújtjuk, és egy kb. 20-22 cm átmérőjű piteformába húzzuk. A forma széleire, háromnegyed részéig nyomkodjuk egyenletesen a tésztát, míg egy üres kosárka formát kapunk. A maradék tésztát félretesszük, a formát újra lehűtjük.
- Az előkészített tésztába töltjük a krémet, a tetejét a megmaradt tésztából nyújtott csíkokkal díszítjük: 4 csíkot keresztezzünk három csíkkal. 180 °C-ra előmelegített sütőben egy órát sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhető.
Töltelék
- Előző este áztassunk be 200 g kölest vagy árpagyöngyöt vagy búzát kétszeres mennyiségű vízbe. Mikor megduzzadt, a főzőlevével együtt, plusz egy dl víz hozzáadásával főzzük puhára, majd szűrjük le. Ezt akár néhány nappal korábban is elkészíthetjük.
- Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket. Ehhez előfőzött kölest (vagy árpát, búzát) a tejjel, a vajjal, vaníliával és a reszelt citrushéjakkal krémessé főzzük. Mikor langyosra hűlt, botmixerrel turmixoljuk néhány percig, hogy kisebb-nagyobb kölesszemek maradjanak a krémben.
- A kihűlt krémet összekeverjük a ricottával, a cukorral, a kandírozott narancshéjjal, a tojással és a sárgájával. Ha használunk, adjuk hozzá a legvégén a narancsvirágvizet
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 3017
- Feltöltés dátuma: 2022. április 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
Nábelek Zsófi
4 recept
Nem egy kifejezetten gyorsan összedobható sütemény, de mivel egyes elemeit akár napokkal előre el lehet készíteni, máris barátságosabb az elsőre macerásnak tűnő édesség. Ilyen a dél-olasz pastiera napoletana. A pastiera napoletana egy dél-olasz húsvéti sütemény, ami kicsit messzebb van az általunk is megszokott húsvéti édességektől, tekintve, hogy ez nem egy kalácsféle. Tudom, ha valaki azt mondja nekem húsvét előtt (sőt, karácsony!), hogy mutat egy jó receptet, csak egy kicsit időigényes, akkor valószínűleg megköszönöm, és elteszem inkább máskorra, most mégis megpróbálom eladni most nektek ezt az olasz sütit, mert higgyétek el, legalább egyszer érdemes kipróbálni - igen, még így húsvét előtt is.