r
Nosalty Logó

Pasimata

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Cafika
Pasimata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Összesen 874 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Összesen 6987 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Összesen 261 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    771.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    356 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.6 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    301 micro
Összesen 874 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    181.2 g

Zsír

  • Összesen
    112.7 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6169.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    403 mg
  • Kálcium
    1014 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    998 mg
  • Foszfor
    2847 mg
  • Nátrium
    832 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1340.8 g
  • Cukor
    490 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    761.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    545 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    720 micro
  • Kolin:
    1259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    542 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2411 micro
Összesen 6987 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 261 kcal

Hozzávalók

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Elkészítés

Az 1. dagasztáshoz

  1. Reggel 10 órakor: elkészítjük az első dagasztást, egy nagyobb edényben, tálban a cukrot elkeverjük a langyos vízben, majd jól elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, és sima, egynemű (állagú) tésztává dagasztjuk, letakarjuk egy tányérral, majd 10 órát kelesztjük.
  2. Este 20 órakor: egyenként hozzáadjuk a 2. dagasztás alapanyagait, a sorrendben, ahogy fent szerepel, közben mindig jól átdagasztjuk. A liszt mennyiségét aszerint látjuk, hogy amasszánk a dagasztás végére legyen puha, sima, egynemű és csomómentes, a dagasztótálat egy másik (picit kisebb) tállal leborítani, és hagyni kelni a masszát 12 órán keresztül. (Használjunk jó nagy tálat, mert a massza kifuthat!)
  3. Reggel 8 órakor: a masszához adjuk a 3. dagasztás alapanyagait, mindig egyenként, és a fönt leírt sorrendben, a liszt mennyisége szintén aszerint változik, hogy a masszánk a dagasztás végére legyen szép puha, ismét lefedni, és további 12 órát keleszteni.
  4. Este 20 órakor: a negyedik dagasztás alapanyagait egyenként, a fenti sorrendben hozzáadjuk a masszánkhoz, mindig szorgalmasan dagasztva, majd szükség szerint hozzáadjuk a lisztet is, majd lefedve 12 órán át kelesztjük.
  5. Reggel 8 órakor: beáztatjuk a mazsolát langyos vízbe, majd kb. 10-15 perc után leszűrjük, kinyomkodjuk, 2 szakajtó közt megszárítjuk őket. A masszához adjuk a cukrot, az ánizsmagot, a kandírozott gyümölcsöt, a csipet sót, majd energikusan, röviden jól átdagasztjuk, hozzáadjuk a mazsolát is, jól eldolgozzuk. Kivajazzuk a formákat olvasztott vajjal(nekem a képen látható formából 2 lett, ez papír, nem kellett vajaznom), beletöltjük a masszát (ne legyen tele! sütés alatt megnő), a tetejét késsel 3-4 helyen bemetsszük, majd további 6 órát kelesztjük.
  6. Délután 14 órakor: előmelegíteni a sütőt, a tejet a tojással jól elkeverjük, bekenjük a masszánk tetejét, majd készre sütjük, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad, akkor már jó.
  7. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Tálaljuk. :-)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9650
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 12.

Ajánló

A kandírozott gyümölcsöt elhagyhatjuk. A recept még írja, hogy tálalás előtt kenjük be lekvárral a tetejét, szórjuk meg porcukorral -  én ezt elhagytam.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az interneten találtam ezt az érdekes receptet egy olasz oldalon, és addig-addig nézegettem, hogy ki kellett próbálnom. Ez a fajta kelesztési mód, na meg hogy legyen gluténmentes, így karácsonyra nekiálltam, és nem csalódtam, nagyon finom, 4-5 napig friss maradt zacskóba tekerve. Az eredeti recept rendes búzaliszttel van, de működik gluténmentesen is, a kép magáért beszél. A recept bonyolultnak tűnhet, de nem az, annak ellenére, hogy 3 napig készül, nincs vele sok munkánk a dagasztáson kívül.

Hozzávalók

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...