Pasimata
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Cafika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az 1. dagasztáshoz
-
3g élesztő3 kcal
-
38g víz0 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
A 2. dagasztáshoz
-
7g tojás9 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
31g hajdinaliszt105 kcal
A 3. dagasztáshoz
-
14g tojás17 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A 4. dagasztáshoz
-
21g tojás26 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
Az 5. dagasztáshoz
A befejezéshez
Összesen
874
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az 1. dagasztáshoz
-
25g élesztő26 kcal
-
300g víz0 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A 2. dagasztáshoz
-
55g tojás69 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
250g hajdinaliszt838 kcal
A 3. dagasztáshoz
-
110g tojás138 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
A 4. dagasztáshoz
-
165g tojás208 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
Az 5. dagasztáshoz
A befejezéshez
Összesen
6987
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 5% Zsír
Az 1. dagasztáshoz
-
0.9g élesztő1 kcal
-
11.1g víz0 kcal
-
14.9g finomliszt54 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
A 2. dagasztáshoz
-
2g tojás3 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
9.3g hajdinaliszt31 kcal
A 3. dagasztáshoz
-
4.1g tojás5 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
4.5g finomliszt16 kcal
A 4. dagasztáshoz
-
6.1g tojás8 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
11.1g finomliszt41 kcal
Az 5. dagasztáshoz
A befejezéshez
Összesen
261
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.7 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 771.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 127 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 356 mg
-
Nátrium 104 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.6 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 95.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 157 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 301 micro
Összesen
874
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 181.2 g
Zsír
-
Összesen 112.7 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1260 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6169.4 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 403 mg
-
Kálcium 1014 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 998 mg
-
Foszfor 2847 mg
-
Nátrium 832 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1340.8 g
-
Cukor 490 mg
-
Élelmi rost 66 mg
VÍZ
-
Összesen 761.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 545 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 278 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 720 micro
-
Kolin: 1259 mg
-
Retinol - A vitamin: 542 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2411 micro
Összesen
6987
kcal
- 8% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
261
kcal
Hozzávalók
Az 1. dagasztáshoz
A 2. dagasztáshoz
-
1 db tojás
-
1 ek olívaolaj
-
2 púpozott ek cukor
-
250 g hajdinaliszt
A 3. dagasztáshoz
A 4. dagasztáshoz
Az 5. dagasztáshoz
A befejezéshez
Elkészítés
Az 1. dagasztáshoz
- Reggel 10 órakor: elkészítjük az első dagasztást, egy nagyobb edényben, tálban a cukrot elkeverjük a langyos vízben, majd jól elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, és sima, egynemű (állagú) tésztává dagasztjuk, letakarjuk egy tányérral, majd 10 órát kelesztjük.
- Este 20 órakor: egyenként hozzáadjuk a 2. dagasztás alapanyagait, a sorrendben, ahogy fent szerepel, közben mindig jól átdagasztjuk. A liszt mennyiségét aszerint látjuk, hogy amasszánk a dagasztás végére legyen puha, sima, egynemű és csomómentes, a dagasztótálat egy másik (picit kisebb) tállal leborítani, és hagyni kelni a masszát 12 órán keresztül. (Használjunk jó nagy tálat, mert a massza kifuthat!)
- Reggel 8 órakor: a masszához adjuk a 3. dagasztás alapanyagait, mindig egyenként, és a fönt leírt sorrendben, a liszt mennyisége szintén aszerint változik, hogy a masszánk a dagasztás végére legyen szép puha, ismét lefedni, és további 12 órát keleszteni.
- Este 20 órakor: a negyedik dagasztás alapanyagait egyenként, a fenti sorrendben hozzáadjuk a masszánkhoz, mindig szorgalmasan dagasztva, majd szükség szerint hozzáadjuk a lisztet is, majd lefedve 12 órán át kelesztjük.
- Reggel 8 órakor: beáztatjuk a mazsolát langyos vízbe, majd kb. 10-15 perc után leszűrjük, kinyomkodjuk, 2 szakajtó közt megszárítjuk őket. A masszához adjuk a cukrot, az ánizsmagot, a kandírozott gyümölcsöt, a csipet sót, majd energikusan, röviden jól átdagasztjuk, hozzáadjuk a mazsolát is, jól eldolgozzuk. Kivajazzuk a formákat olvasztott vajjal(nekem a képen látható formából 2 lett, ez papír, nem kellett vajaznom), beletöltjük a masszát (ne legyen tele! sütés alatt megnő), a tetejét késsel 3-4 helyen bemetsszük, majd további 6 órát kelesztjük.
- Délután 14 órakor: előmelegíteni a sütőt, a tejet a tojással jól elkeverjük, bekenjük a masszánk tetejét, majd készre sütjük, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad, akkor már jó.
- A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Tálaljuk. :-)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9669
- Feltöltés dátuma: 2012. január 12.
Ajánló
A kandírozott gyümölcsöt elhagyhatjuk. A recept még írja, hogy tálalás előtt kenjük be lekvárral a tetejét, szórjuk meg porcukorral - én ezt elhagytam.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Cafika
156 recept
Az interneten találtam ezt az érdekes receptet egy olasz oldalon, és addig-addig nézegettem, hogy ki kellett próbálnom. Ez a fajta kelesztési mód, na meg hogy legyen gluténmentes, így karácsonyra nekiálltam, és nem csalódtam, nagyon finom, 4-5 napig friss maradt zacskóba tekerve. Az eredeti recept rendes búzaliszttel van, de működik gluténmentesen is, a kép magáért beszél. A recept bonyolultnak tűnhet, de nem az, annak ellenére, hogy 3 napig készül, nincs vele sok munkánk a dagasztáson kívül.