r
Nosalty Logó

A pápa krémese

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lizinka_
A pápa krémese
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tésztához

krémhez

tetejére

942
Kalória
14.6g
Fehérje
100.5g
Szénhidrátok
49.7g
Zsír
42.9g
Víz
225.3g
Koleszterin
1.6g
Rost
48.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tésztához

krémhez

tetejére

Összesen 942 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tésztához

krémhez

tetejére

Összesen 5652 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír

tésztához

krémhez

tetejére

Összesen 259 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    49.7 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    230 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.5 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    42.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    403 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    395 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 942 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87.3 g

Zsír

  • Összesen
    298.4 g
  • Telített zsírsav
    178 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1352 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2969 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    157 mg
  • Kálcium
    1382 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    721 mg
  • Nátrium
    603 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    602.9 g
  • Cukor
    289 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    257.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2420 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    142 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    594 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2373 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    557 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    719 micro
Összesen 5652 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    135.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    11.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 259 kcal

Elkészítés

tésztához

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva, legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  2. Az idő leteltével két részre osztjuk a tésztát, és lisztezett deszkán kb. két 34x24 cm-es lappá nyújtjuk. Lisztezett sütőlemezre tesszük, ahol villával megszurkáljuk, és aranysárgára, esetleg kissé barnábbra sütjük. A lapokat egy tálcával lenyomtatjuk.
  3. Az egyik lapot, amit a tetejének szántunk, éles késsel tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk.

krémhez

  1. 3 dl tejben csomómentesen elkeverjük a tojássárgáját, a lisztet és a keményítőt.
  2. Egy nagyobb lábasban felforraljuk a 7 dl tejet a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Ebbe öntjük a tojásos-lisztes tejet. Folytonos keverés közben besűrítjük. A forró krémet félretesszük hűlni.
  3. A fél csomag zselatint feloldjuk a vízben, és felforraljuk. Amikor gyönyörűen kitisztult és már nem habos, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
  4. A langyos, tojásos krémbe először belekeverjük a tojáslikőrt, majd a szintén langyos zselatint. Amikor látjuk, hogy kezd szilárdulni, egyenletesen a tortalapra kenjük. A tetejét kirakjuk a felvágott négyzetekkel. A kész krémest 4-5 órára hűtőbe tesszük.

tetejére

  1. Tálalás előtt négyzetekre vágjuk, gazdagon meghintjük porcukorral, és úgy kínáljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 28 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x40

Nemrég Lengyelországban jártunk. Wadowicében alkalmunk volt megkóstolni II. János Pál pápa kedvenc süteményét, a különleges tojáslikőrös krémest, ahogy ők nevezik "kremówka papieska". Az idegenvezető lediktálta a receptjét, most megosztom veletek. Ez nem olyan, mint amit mi megszoktunk. Vastagabb a tésztája, és a krém egy kicsit teltebb, édesebb.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Bejglicsiga cukormentesen

Kicsit újragondoltuk a klasszikus bejglit és csigaformában álmodtuk meg az új kedvencünket, ráadásul cukormentesen! Természetesen mákos és diós töltelékű egyaránt készült, hogy ...

Nosalty

A tökéletes piskóta

Rengeteg sütemény alapját adja, megannyiszor desszerthez szükséges, mégis sokaknak mumus a piskóta készítése. Az egyszerű hozzávalókból nem mindig sül meg az a légies, könnyed, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!