A pápa krémese
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lizinka_
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 24% Zsír
tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
42g vaj299 kcal
-
5g porcukor18 kcal
-
8g habtejszín24 kcal
krémhez
-
167g tej93 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
13 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
17g tojáslikőr56 kcal
-
2g zselatin6 kcal
-
12g víz0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
29 kcal
tetejére
-
7g porcukor26 kcal
Összesen
942
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 24% Zsír
tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
28g porcukor108 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
krémhez
-
1000g tej560 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
100g tojáslikőr336 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
70g víz0 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
171 kcal
tetejére
-
40g porcukor155 kcal
Összesen
5652
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 24% Zsír
tésztához
-
13.7g finomliszt50 kcal
-
11.4g vaj82 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
2.3g habtejszín7 kcal
krémhez
-
45.7g tej26 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
-
5.5g cukor21 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
4.6g tojáslikőr15 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
2.1g finomliszt7 kcal
-
2.1g kukoricakeményítő8 kcal
tetejére
-
1.8g porcukor7 kcal
Összesen
259
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 49.7 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 225 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 230 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.5 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 403 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 395 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 93 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
942
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.3 g
Zsír
-
Összesen 298.4 g
-
Telített zsírsav 178 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1352 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2969 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 157 mg
-
Kálcium 1382 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 721 mg
-
Nátrium 603 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 602.9 g
-
Cukor 289 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 257.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 594 mg
-
Retinol - A vitamin: 2373 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 557 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 719 micro
Összesen
5652
kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 135.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 63 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 33 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
Összesen
259
kcal
Hozzávalók
tésztához
-
25 dkg vaj
-
4 ek porcukor
-
0.5 dl habtejszín
krémhez
-
1 l tej
-
5 dkg vaj
-
12 dkg cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojássárgája
-
1 dl tojáslikőr
-
0.7 dl víz
-
3 evőkanál kukoricakeményítő
tetejére
Elkészítés
tésztához
- A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és a tejszínt. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva, legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- Az idő leteltével két részre osztjuk a tésztát, és lisztezett deszkán kb. két 34x24 cm-es lappá nyújtjuk. Lisztezett sütőlemezre tesszük, ahol villával megszurkáljuk, és aranysárgára, esetleg kissé barnábbra sütjük. A lapokat egy tálcával lenyomtatjuk.
- Az egyik lapot, amit a tetejének szántunk, éles késsel tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk.
krémhez
- 3 dl tejben csomómentesen elkeverjük a tojássárgáját, a lisztet és a keményítőt.
- Egy nagyobb lábasban felforraljuk a 7 dl tejet a vajjal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Ebbe öntjük a tojásos-lisztes tejet. Folytonos keverés közben besűrítjük. A forró krémet félretesszük hűlni.
- A fél csomag zselatint feloldjuk a vízben, és felforraljuk. Amikor gyönyörűen kitisztult és már nem habos, levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
- A langyos, tojásos krémbe először belekeverjük a tojáslikőrt, majd a szintén langyos zselatint. Amikor látjuk, hogy kezd szilárdulni, egyenletesen a tortalapra kenjük. A tetejét kirakjuk a felvágott négyzetekkel. A kész krémest 4-5 órára hűtőbe tesszük.
tetejére
- Tálalás előtt négyzetekre vágjuk, gazdagon meghintjük porcukorral, és úgy kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 28 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 17
- Össznézettség: 5838
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lizinka_
604 recept
Nemrég Lengyelországban jártunk. Wadowicében alkalmunk volt megkóstolni II. János Pál pápa kedvenc süteményét, a különleges tojáslikőrös krémest, ahogy ők nevezik "kremówka papieska". Az idegenvezető lediktálta a receptjét, most megosztom veletek. Ez nem olyan, mint amit mi megszoktunk. Vastagabb a tésztája, és a krém egy kicsit teltebb, édesebb.