Pandzsábi parajos bárány
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
A bárányhoz
-
175g bárányhús467 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
25g joghurt15 kcal
-
50g spenót8 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
4 kcal
-
2g só0 kcal
A tálaláshoz
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4g vaj25 kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
A bárányhoz
-
700g bárányhús1869 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g chili0 kcal
-
100g joghurt61 kcal
-
200g spenót33 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
200g vöröshagyma73 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
16 kcal
-
7g só0 kcal
A tálaláshoz
-
0g szerecsendió0 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
A bárányhoz
-
45.5g bárányhús122 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
6.5g joghurt4 kcal
-
13g spenót2 kcal
-
5.5g napraforgó olaj49 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
1.3g sűrített paradicsom1 kcal
-
0.5g só0 kcal
A tálaláshoz
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.9g vaj7 kcal
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 32.7 g
Zsír
-
Összesen 63 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 137 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1420.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 828 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 255.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 224 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 180 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 52 micro
-
β-karotin 2302 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2725 micro
-
Lut-zea 4455 micro
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 130.9 g
Zsír
-
Összesen 252 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 106 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 547 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5683.4 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 432 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 1417 mg
-
Nátrium 3311 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 1020.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 897 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 88 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 720 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 481 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 208 micro
-
β-karotin 9209 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 10899 micro
-
Lut-zea 17819 micro
- 9% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 16.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 215 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 599 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 709 micro
-
Lut-zea 1159 micro
Hozzávalók
A bárányhoz
-
1 dl joghurt
-
1 dl napraforgó olaj
-
1 db fekete kardamom
-
2 db szegfűszeg
-
2 dkg sűrített paradicsom
-
1 tk só
A tálaláshoz
-
1 ek vaj
Elkészítés
A bárányhoz
- Robotgépben péppé törjük a gyömbért, fokhagymát, a chilit a joghurttal, majd hozzákeverjük a 1/4 tk. római köményt. A kockákra vágott bárányt ebben a keverékben pácoljuk legalább egy órát, de ha módunk van rá, még tovább.
- Egy egészen kis edényben felforrósítjuk az olajat a fahéjjal vagy babérlevéllel, a kardamommal és a szegfűszeggel. Ha az olaj már igazán forró, a babérlevél sülni kezd. Ekkor átöntjük a főzéshez használt edénybe, majd hozzáadjuk a hagymát és lassú tűzön pirítjuk 15 percig.
- Ráhintjük az őrölt koriandert, 2 percig kevergetjük. Hozzátesszük a másik 1/4 tk. római köményt és 10-15 másodpercig sütjük, majd hozzáöntünk egy kevés vizet és hagyjuk 10 percig főni a fűszereket.
- Közben kiolvasztjuk a parajt és jól kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Kézzel egy deszkán nagyobb darabokra vágjuk. Ne pürésítsük!Ha friss levelekkel dolgozunk, 10 másodpercre forró vízbe dobjuk, majd amikor kihűlt, akkor vágjuk fel.
- A bárányt a páccal együtt a hagymához tesszük és jól összeforgatjuk további 10 percig. Belekeverjük a paradicsomot és a paradicsompürét, majd hozzáöntünk 2,5 dl forró vizet, belehintünk 3/4 tk sót. Kicsire vesszük a lángot, lefedjük és hagyjuk lassan párolódni.Haa hús márpuha, beleszórjuk a parajt és együtt főzzük kb. 5 percig.
- Tálaláskor egy darabka vajat olvasztunk a tetejére, megszórjuk kevés őrölt szerecsendióval és púrival vagyparáthával tálaljuk.
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6013
- Feltöltés dátuma: 2009. november 23.
Ajánló
Élettani hatása: közepesen savasít - főleg, ha kevesebb húst teszünk bele. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Ez a recept egy indiai curry, házi recept(Camelia Pandzsabi: A legjobb curryreceptek Indiából), de néha megtalálni éttermekben is. Pandzsáb vidékéről származik, ahol a föld bővelkedik terményekben így a helyiek előszeretettel használják a parajt, a tarlórépát, burgonyát ezekhez a currykhez. De vajon tudjuk, mi is az a curry? Nem, nem fűszerpor. Annak egyáltalán semmi köze az eredeti jelentéshez, ami egyszerűen "mártás". Az ehhez legközelebb álló nyugati ételek a pörkölt- és ragufélék. Az indiai curry készítésénél a húst vagy zöldségeket sok-sok alkotó, köztük természetes sűrítőanyagok és számos fűszer hozzáadása mellett főzik, de lisztet ehhez soha nem használnak. Ugyanígy tévhit, hogy az indiaiak örökké rizst esznek. Csak a tehetősebb családok engedhetik meg maguknak, de még ott is CSAK a púri, a naán vagy a csapáti után következik az étkezésben. Fontos, hogy tudjuk, teljesen helytelen az a nézet, miszerint a rizs és a curry elválaszthatatlanok - ám úgyanígy természetesen számos olyan curry létezik, ami akkor igazán autentikus, ha rizzsel fogyasztjuk. Ilyen például a vindalú.