r
Nosalty Logó

Pandzsábi parajos bárány

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Pandzsábi parajos bárány
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A bárányhoz

A tálaláshoz

Összesen 737 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A bárányhoz

A tálaláshoz

Összesen 2952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A bárányhoz

A tálaláshoz

Összesen 193 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    32.7 g

Zsír

  • Összesen
    63 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    137 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1420.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    828 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    255.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    224 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    180 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    2302 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2725 micro
  • Lut-zea
    4455 micro
Összesen 737 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    130.9 g

Zsír

  • Összesen
    252 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    547 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5683.4 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1417 mg
  • Nátrium
    3311 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    1020.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    897 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    17 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    88 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    720 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    481 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    208 micro
  • β-karotin
    9209 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    10899 micro
  • Lut-zea
    17819 micro
Összesen 2952 kcal
  • 9% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    215 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    599 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    709 micro
  • Lut-zea
    1159 micro
Összesen 193 kcal

Hozzávalók

A bárányhoz

A tálaláshoz

Elkészítés

A bárányhoz

  1. Robotgépben péppé törjük a gyömbért, fokhagymát, a chilit a joghurttal, majd hozzákeverjük a 1/4 tk. római köményt. A kockákra vágott bárányt ebben a keverékben pácoljuk legalább egy órát, de ha módunk van rá, még tovább.
  2. Egy egészen kis edényben felforrósítjuk az olajat a fahéjjal vagy babérlevéllel, a kardamommal és a szegfűszeggel. Ha az olaj már igazán forró, a babérlevél sülni kezd. Ekkor átöntjük a főzéshez használt edénybe, majd hozzáadjuk a hagymát és lassú tűzön pirítjuk 15 percig.
  3. Ráhintjük az őrölt koriandert, 2 percig kevergetjük. Hozzátesszük a másik 1/4 tk. római köményt és 10-15 másodpercig sütjük, majd hozzáöntünk egy kevés vizet és hagyjuk 10 percig főni a fűszereket.
  4. Közben kiolvasztjuk a parajt és jól kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Kézzel egy deszkán nagyobb darabokra vágjuk. Ne pürésítsük!Ha friss levelekkel dolgozunk, 10 másodpercre forró vízbe dobjuk, majd amikor kihűlt, akkor vágjuk fel.
  5. A bárányt a páccal együtt a hagymához tesszük és jól összeforgatjuk további 10 percig. Belekeverjük a paradicsomot és a paradicsompürét, majd hozzáöntünk 2,5 dl forró vizet, belehintünk 3/4 tk sót. Kicsire vesszük a lángot, lefedjük és hagyjuk lassan párolódni.Haa hús márpuha, beleszórjuk a parajt és együtt főzzük kb. 5 percig.
  6. Tálaláskor egy darabka vajat olvasztunk a tetejére, megszórjuk kevés őrölt szerecsendióval és púrival vagyparáthával tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6011
  • Feltöltés dátuma: 2009. november 23.

Ajánló

Élettani hatása: közepesen savasít - főleg, ha kevesebb húst teszünk bele. Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a recept egy indiai curry, házi recept(Camelia Pandzsabi: A legjobb curryreceptek Indiából), de néha megtalálni éttermekben is. Pandzsáb vidékéről származik, ahol a föld bővelkedik terményekben így a helyiek előszeretettel használják a parajt, a tarlórépát, burgonyát ezekhez a currykhez. De vajon tudjuk, mi is az a curry? Nem, nem fűszerpor.   Annak egyáltalán semmi köze az eredeti jelentéshez, ami egyszerűen "mártás". Az ehhez legközelebb álló nyugati ételek a pörkölt- és ragufélék. Az indiai curry készítésénél a húst vagy zöldségeket sok-sok alkotó, köztük természetes sűrítőanyagok és számos fűszer hozzáadása mellett főzik, de lisztet ehhez soha nem használnak. Ugyanígy tévhit, hogy az indiaiak örökké rizst esznek. Csak a tehetősebb családok engedhetik meg maguknak, de még ott is CSAK a púri, a naán vagy a csapáti után következik az étkezésben. Fontos, hogy tudjuk, teljesen helytelen az a nézet, miszerint a rizs és a curry elválaszthatatlanok - ám úgyanígy természetesen számos olyan curry létezik, ami akkor igazán autentikus, ha rizzsel fogyasztjuk. Ilyen például a vindalú.  

Hozzávalók

A bárányhoz

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...