Őszköszöntő rácsos linzer
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Csibedina
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
42g rétesliszt152 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
33g porcukor129 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
17g tej9 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
2g vaj17 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
A töltelékhez
Összesen
1076
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A töltelékhez
Összesen
6445
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
6g finomliszt22 kcal
-
6g rétesliszt22 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
6g margarin43 kcal
-
4.8g porcukor19 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
2.4g tej1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.5g tojássárgája2 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
-
0.4g finomliszt1 kcal
A töltelékhez
-
47.9g alma22 kcal
-
20.1g szilva9 kcal
-
1.1g étkezési keményítő4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
1.4g sárgabaracklekvár4 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
Összesen
154
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 40 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 101 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 909.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 396 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 170.9 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 407.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 427 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 374 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 592 micro
-
β-crypt 82 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 316 micro
Összesen
1076
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 82.7 g
Zsír
-
Összesen 240 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 67 g
-
Koleszterin 607 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5458 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 219 mg
-
Kálcium 1344 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 288 mg
-
Foszfor 2374 mg
-
Nátrium 1205 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1025.1 g
-
Cukor 500 mg
-
Élelmi rost 70 mg
VÍZ
-
Összesen 2445.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2563 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 171 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 326 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 312 micro
-
Kolin: 619 mg
-
Retinol - A vitamin: 2243 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 3551 micro
-
β-crypt 492 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1898 micro
Összesen
6445
kcal
- 2% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 130.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
154
kcal
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
8 nagy db alma
-
12 db szilva
-
3 evőkanál étkezési keményítő
-
fahéj ízlés szerint
-
mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
-
3 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tésztához
- A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, a tojást, a reszelt citromhéjat. A linzertészta állagát a tejjel állítjuk be úgy, hogy jól nyújtható, masszív tésztát kapjunk.
- A jól összegyűrt tésztát legalább fél órára hűtőben pihentetjük.
- Az almát lereszeljük, a 3-4 szilvát apróra darabolunk, és az almához adjuk, összekeverjük.
- Ízesítjük a tölteléket fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel, sárgabarack-lekvárral és frissen reszelt citromhéjjal az általunk ideálisnak tartott íz eléréséig, majd 2-3 evőkanál étkezési keményítővel alaposan elkeverjük.
- A maradék szilvákat felezzük, eltávolítjuk a magot, és hosszában vékony szeletekre vágjuk (ez kerül a süteményünk tetejére a rácsok közé).
- Miután a tészta eleget pihent a hűtőben, a 2/3 részét kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a már előre vékonyan vajazott és lisztezett nagy méretű tepsit.
- A tésztaréteg tetejére halmozzuk az almás-szilvás-ízes töltelékünket, és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
- A maradék tésztából rácsokat gyártunk (ez történhet sodrással vagy nyújtással és csíkozással - én ez utóbbi módszert választottam).
- Elhelyezzük a süteményünk tetején a rácsokat átlósan, közéjük pedig gusztusosan elhelyezzük a szilvaszeleteket.
- A rácsokat 1 tojássárgájával megkenjük, hogy szép színű és fényes legyen.
- A szilvás részekre tetszés szerint csurgathatunk egy kis mézet vagy további fahéjjal is ízesíthetjük.
- Előmelegített sütőben megsütjük.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 45x45x4
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5860
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 15.
Ajánló
Senki se torpanjon meg a szilvaszezon végeztével, hiszen kiválóan pótolható például dióval, fügével, datolyával, aszalt gyümölcsökkel :-).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Csibedina
70 recept
A héten - ha még nem is végérvényesen - , de beköszöntött az ősz... A gyümölcsfelhozatal ennek megfelelően átalakult, vagyis viszlát eper, málna és a többi friss bogyós gyümölcs, és szia alma, dió, szilva, szőlő és társaik :-). A fotón látható őszköszöntő rácsos linzer elkészítéséhez a hűtőben található szilvahalomtól kaptam ihletet.