r
Nosalty Logó

Őszköszöntő rácsos linzer

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csibedina
Őszköszöntő rácsos linzer
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1076 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6445 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 154 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    40 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    101 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    909.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    396 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    170.9 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    407.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    427 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    374 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    592 micro
  • β-crypt
    82 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    316 micro
Összesen 1076 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    82.7 g

Zsír

  • Összesen
    240 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    108 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    607 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5458 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    1344 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    288 mg
  • Foszfor
    2374 mg
  • Nátrium
    1205 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1025.1 g
  • Cukor
    500 mg
  • Élelmi rost
    70 mg

VÍZ

  • Összesen
    2445.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2563 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    171 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    326 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    312 micro
  • Kolin:
    619 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2243 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    3551 micro
  • β-crypt
    492 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1898 micro
Összesen 6445 kcal
  • 2% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    130.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 154 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A sütőporral elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a porcukrot, a csipet sót, a tojást, a reszelt citromhéjat. A linzertészta állagát a tejjel állítjuk be úgy, hogy jól nyújtható, masszív tésztát kapjunk.
  2. A jól összegyűrt tésztát legalább fél órára hűtőben pihentetjük.
  3. Az almát lereszeljük, a 3-4 szilvát apróra darabolunk, és az almához adjuk, összekeverjük.
  4. Ízesítjük a tölteléket fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel, sárgabarack-lekvárral és frissen reszelt citromhéjjal az általunk ideálisnak tartott íz eléréséig, majd 2-3 evőkanál étkezési keményítővel alaposan elkeverjük.
  5. A maradék szilvákat felezzük, eltávolítjuk a magot, és hosszában vékony szeletekre vágjuk (ez kerül a süteményünk tetejére a rácsok közé).
  6. Miután a tészta eleget pihent a hűtőben, a 2/3 részét kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a már előre vékonyan vajazott és lisztezett nagy méretű tepsit.
  7. A tésztaréteg tetejére halmozzuk az almás-szilvás-ízes töltelékünket, és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
  8. A maradék tésztából rácsokat gyártunk (ez történhet sodrással vagy nyújtással és csíkozással - én ez utóbbi módszert választottam).
  9. Elhelyezzük a süteményünk tetején a rácsokat átlósan, közéjük pedig gusztusosan elhelyezzük a szilvaszeleteket.
  10. A rácsokat 1 tojássárgájával megkenjük, hogy szép színű és fényes legyen.
  11. A szilvás részekre tetszés szerint csurgathatunk egy kis mézet vagy további fahéjjal is ízesíthetjük.
  12. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 45x45x4
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 27
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5860
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 15.

Ajánló

Senki se torpanjon meg a szilvaszezon végeztével, hiszen kiválóan pótolható például dióval, fügével, datolyával, aszalt gyümölcsökkel :-).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Csibedina 70 recept

A héten - ha még nem is végérvényesen - , de beköszöntött az ősz... A gyümölcsfelhozatal ennek megfelelően átalakult, vagyis viszlát eper, málna és a többi friss bogyós gyümölcs, és szia alma, dió, szilva, szőlő és társaik :-). A fotón látható őszköszöntő rácsos linzer elkészítéséhez a hűtőben található szilvahalomtól kaptam ihletet.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ez a 4 tipp segít, hogy a legfrissebb húst tudd...

A legtöbben hentesnél, szuper-, hipermarketben vagy a piacon szerzik be a nyers húst. Kevesek mondhatják el magukról, hogy biztosan mindig friss alapanyag kerül az asztalra állattenyésztő ismerős által vagy éppen azért, mert saját maga foglalkozik állattartással. Mi most abban segítünk, hogy mindig a legfrissebb húst tudd választani a pultból.

Nosalty

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...