Oroszkrémtorta 6. - hamis sárgakrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
23g tojás29 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
7g víz0 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
42g tej23 kcal
-
21 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
3 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
27 kcal
-
2g rum4 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
17g dió109 kcal
A díszítéshez
-
7 kcal
-
7 kcal
Összesen
560
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
275g tojás346 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
88g víz0 kcal
-
0 kcal
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
257 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
322 kcal
-
20g rum46 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
200g dió1308 kcal
A díszítéshez
-
81 kcal
-
81 kcal
Összesen
6713
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
A piskótához
-
11.1g tojás14 kcal
-
10.1g cukor39 kcal
-
10.1g finomliszt37 kcal
-
3.6g víz0 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
A krémhez
-
20.2g tej11 kcal
-
2.7g vaníliás pudingpor10 kcal
-
6.1g cukor23 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
20.2g habtejszín59 kcal
-
13 kcal
-
0.8g rum2 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
-
8.1g dió53 kcal
A díszítéshez
-
3 kcal
-
3 kcal
Összesen
270
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 26.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 435.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.9 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 146 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
560
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 121.5 g
Zsír
-
Összesen 320.6 g
-
Telített zsírsav 122 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 104 g
-
Koleszterin 1455 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5222.9 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 177 mg
-
Kálcium 1319 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 444 mg
-
Foszfor 1763 mg
-
Nátrium 1481 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 850.4 g
-
Cukor 572 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 671.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1786 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 313 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 395 micro
-
Kolin: 903 mg
-
Retinol - A vitamin: 1757 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 338 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1297 micro
Összesen
6713
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 211.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 72 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 71 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
270
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
5 db tojás
-
25 dkg cukor
-
25 dkg finomliszt
-
11 ek víz
A krémhez
-
5 dl tej
-
1.5 csomag vaníliás pudingpor
-
15 dkg cukor
-
5 dl habtejszín
-
10 dkg kandírozott narancshéj
-
1 dkg zselatin
A díszítéshez
-
2.5 dkg kandírozott narancshéj
-
2.5 dkg kandírozott meggy
Elkészítés
A piskótához
- Előmelegítjük a sütőt. Egy tortaforma aljába sütőpapírt csatolunk, vagy kivajazzuk, lisztezzük.
- A tojások fehérjét 5 ek vízzel, kevés cukorral felverjük. A sárgáját 6 ek vízzel és a maradék cukorral habosra keverjük. A legjobb robotgéppel.
- A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát. A tojássárgás masszába felváltva beleszitáljuk a lisztet, és belekeverjük óvatos mozdulatokkal a felvert fehérjét.
- A tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. (Én kb. 35-40 percig sütöttem.)
- A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan levesszük a karimát, és lehúzzuk a papírt róla. Teljesen kihűtjük.
- Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
- A hamis sárgakrémhez a pudingport 1,5 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni a Bourbon vaníliás cukorral és a kristálycukorral. Amikor felforr, a csomómentes pudingpor-péppel sűrű krémet főzünk belőle.
- Hagyjuk hűlni. Közben 10 dkg cukrozott gyümölcsöt rumba vagy higított rumaromába áztatunk.
- A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, picit állni hagyjuk, hogy megduzzadjon, felmelegítjük, hogy folyós legyen. Forralni nem kell, sőt nem is szabad. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- A tejszínből 3,5-4 dl-nyit kemény habbá verünk.
- A piskótát háromfelé vágjuk, az alsó lapot visszatesszük a karimába.
- A kihűlt sárgakrémbe nagy mozdulatokkal belekeverjük a tejszínhabot, majd belecsorgatjuk a zselatint. Ha nagyon szeretjük a rumos ízt, akkor egy kevés rum is kerülhet bele. A lényeg, hogy mindezt gyorsan csináljuk, mert a zselatin elkezd megkötni.
- A krém 1/3-ával megkenjük az alsó piskótalapot. Megszórjuk a cukrozott gyümölcs felével, mehet rá a középső piskótalap.
- Ismét krém és gyümölcs, majd az utolsó piskótalap. Ezt is megkenjük krémmel, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap felverjük a maradék tejszínt, és a karimából kiszedett torta oldalát megkenjük vele, aprított mogyoróval, mandulaforgáccsal vagy darált dióval panírozzuk.
- A torta tetejére habrózsákat nyomunk, és a megmaradt 5 dkg cukrozott gyümölccsel díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 17375
- Feltöltés dátuma: 2011. március 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Anyukámnak készítettem ezt a tortát. A Bourbon vanília isteni ízt adott az egész tortának, nem volt túl édes, a piskóta pedig pihe-puha volt. A cukrász tankönyv szerint az oroszkrémnek sárgakrém az alapja, de a hozzávaló tojássárgájából hiány volt a konyhában. Pudingpor meg volt itthon. Így egy picit csaltam, de minden vendégnek nagyon ízlett. Nem olyan bonyolult az elkészítése, mint amilyen hosszadalmas volt leírni.