Orosz krémtorta Rózsa módra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
18g tojás23 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
7 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
83g tej47 kcal
-
57 kcal
-
3 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
2g rumaroma0 kcal
-
8g mazsola25 kcal
-
21g margarin149 kcal
A tejszínhabhoz
-
100g habtejszín292 kcal
-
1g porcukor5 kcal
-
5g habfixáló20 kcal
A díszítéshez
-
2g mazsola5 kcal
-
1g cukorgyöngy3 kcal
Összesen
697
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
220g tojás277 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
86 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A krémhez
-
1000g tej560 kcal
-
180g vaníliás pudingpor686 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
25g rumaroma0 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
250g margarin1793 kcal
A tejszínhabhoz
-
1200g habtejszín3504 kcal
-
14g porcukor54 kcal
-
64g habfixáló239 kcal
A díszítéshez
-
20g mazsola60 kcal
-
10g cukorgyöngy39 kcal
Összesen
8370
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
A tésztához
-
6.6g tojás8 kcal
-
1.2g cukor5 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
30.1g tej17 kcal
-
5.4g vaníliás pudingpor21 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.8g rumaroma0 kcal
-
3g mazsola9 kcal
-
7.5g margarin54 kcal
A tejszínhabhoz
-
36.2g habtejszín106 kcal
-
0.4g porcukor2 kcal
-
1.9g habfixáló7 kcal
A díszítéshez
-
0.6g mazsola2 kcal
-
0.3g cukorgyöngy1 kcal
Összesen
253
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 51.9 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 207 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 563.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.3 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 84.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 488 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 472 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 118 micro
Összesen
697
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.5 g
Zsír
-
Összesen 622.5 g
-
Telített zsírsav 290 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 218 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 77 g
-
Koleszterin 2486 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6761.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 108 mg
-
Kálcium 2663 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 2063 mg
-
Nátrium 1732 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 603.7 g
-
Cukor 345 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 1011.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5858 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 36 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 522 micro
-
K vitamin: 270 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 216 micro
-
Kolin: 1148 mg
-
Retinol - A vitamin: 5666 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 2280 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1418 micro
Összesen
8370
kcal
- 4% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 18.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 30.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 176 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
253
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
4 db tojás
-
4 ek cukor
-
2.5 evőkanál finomliszt
-
1.5 evőkanál étkezési keményítő
-
0.5 csomag sütőpor
A krémhez
-
1 l tej
-
4 tasak vaníliás pudingpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
8 ek cukor
-
25 ml rumaroma
-
10 dkg mazsola
-
25 dkg margarin
A tejszínhabhoz
-
12 dl habtejszín
-
2 ek porcukor
-
8 csomag habfixáló
A díszítéshez
-
2 dkg mazsola
-
1 ek cukorgyöngy
Elkészítés
A tésztához
- Pillekönnyű tészta (normál kerek formához):
- 4 egész tojást, 4 evőkanál kristálycukrot robotgépben felverünk (hagyjuk pörögni akár 15 percig is). Akkor van kész, amikor már teljesen kifehéredett, és ha ütögetjük a tál szélét, kongó hangot ad.
- Amíg pörög, másik kis tálban 2,5 evőkanál lisztet, 1,5 evőkanál étkezési keményítőt, 1/2 csomag sütőport elkeverünk. Ennek kb. felét lazán hozzáforgatjuk a tojáshoz, majd óvatosan a többi lisztet is.
- A lényeg, hogy hideg villanysütőbe tesszük, a sütőt ekkor kapcsoljuk be, és megsütjük a tésztát. Ekkor hústűvel próbát teszünk (én már a tenyeremmel szoktam óvatosan a sütőbe nyúlni, ráteszem a tészta tetejére, és ha rugalmas, akkor kész van).
- Ahogy kivesszük a sütőből, azonnal magas rácsra tesszük, hogy jól hűljön ki alul-felül, így nem lesz "szalonnás". Ha kihűlt, éles késsel 3 részre vágjuk.
- Krém:
- 1 liter tejet felforralunk. 4 vaníliás pudingot, 1 vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját, 7-8 evőkanál cukrot kevés tejjel elkeverünk, és a felforrt tejhez öntjük, sűrűre felfőzzük.
- Rumba áztatott mazsolát teszünk bele, elkeverjük, kihűtjük. Ha már hideg, kevés rumaromát (3 kávéskanál) és 1 puha margarinkockát teszünk bele, majd robotgéppel jó habosra verjük.
- A lapokat megtöltjük. Az alsó lapot egy lapos tálcára helyezzük. Segítségképpen a tortaforma gyűrűjét az alsó lap köré tesszük. A lapot meglocsoljuk rumaromával (lecsípjük a tetejét, és berácsozzuk a lapot), erre jön 1/3 krém, következő lap, rács, 1/3 krém, következő lap.
- Hagyjuk hűtőben picikét pihenni. Kivesszük, leszedjük a gyűrűt. A maradék krémmel bekenjük a tetejét és az oldalát, irány vissza a hűtőbe. Ezt a műveletet el lehet végezni előző nap is, és másnap csak díszíteni kell. A hűtőből kivett tortát tortapapírral bélelt tálcára átemeljük széles kés és lapátka segítségével, és jöhet a tejszínhab, meg a határtalan képzelet.
- Tejszínhab:
- Én 1,2 liter tejszínt (4 cs) szoktam ehhez az adaghoz használni. 2 csomag tejszínt verjünk fel először, amihez 1 evőkanál porcukrot teszünk, beindítjuk a robotgépet, és amikor kezd sűrűsödni, beleszórunk 4 csomag habfixálót. Figyelni kell, nehogy túlverjük, mert édes vaj lesz belőle, és az nem lesz jó.
- Ha felverődött a hab, díszítő zsákba átszedjük, és feldíszítjük a tortát. (Eredetileg mazsolával díszítettem, úgy is nagyon szép, de már vannak helyes ezüst, arany gyöngyöcskék, ami igazán ünnepélyessé teszi.)
- Ha eddig eljutottunk, már olyan isteni illat lesz a konyhában, lakásban, hűtőben, hogy csak na! (Én nagyon szeretem, mert nem émelyítő édes, és nagyon-nagyon finom!)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 13942
- Feltöltés dátuma: 2011. december 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Az első tortám, amit először alkottam még gyerekként. A fortélyokat a Mamám tanította, később alakítottam át az azóta újként megjelenő alapanyagokhoz, mint pl. habfixáló, stb. Nagyon finom, nem émelygős édes, az elkészítése sem ördöngősség. Mindenkinek küldöm szeretettel!