Óriás fahéjas csiga
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához + töltelékhez
-
125g finomliszt455 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g cukor174 kcal
-
50g tej28 kcal
-
63g vaj448 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
15g törökmogyoró94 kcal
-
40 kcal
-
40 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
13g rum29 kcal
A kenéshez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
35 kcal
Összesen
1480
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához + töltelékhez
-
500g finomliszt1820 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
200g tej112 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
60g törökmogyoró377 kcal
-
161 kcal
-
161 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
50g rum116 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
139 kcal
Összesen
5919
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
A tésztához + töltelékhez
-
30.1g finomliszt110 kcal
-
2.4g friss élesztő3 kcal
-
6.6g tojás8 kcal
-
0g só0 kcal
-
10.8g cukor42 kcal
-
12g tej7 kcal
-
15.1g vaj108 kcal
-
6g mazsola18 kcal
-
3.6g törökmogyoró23 kcal
-
10 kcal
-
10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g rum7 kcal
A kenéshez
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
8 kcal
Összesen
358
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 22.6 g
Zsír
-
Összesen 66 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 279 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 729.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 196.3 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 74 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 486 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 145 mg
-
Retinol - A vitamin: 477 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 202 micro
Összesen
1480
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 90.5 g
Zsír
-
Összesen 264 g
-
Telített zsírsav 137 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 94 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2918.1 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 632 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 1305 mg
-
Nátrium 439 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 785 g
-
Cukor 362 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 296 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1943 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 583 micro
-
Kolin: 579 mg
-
Retinol - A vitamin: 1907 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 435 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 807 micro
Összesen
5919
kcal
- 6% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.3 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 17.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
358
kcal
Hozzávalók
A tésztához + töltelékhez
-
50 dkg finomliszt
-
4 dkg friss élesztő
-
2 db tojás
-
1 csipet só
-
18 dkg cukor
-
10 dkg mazsola
-
5 dkg kandírozott narancshéj
-
5 dkg kandírozott citromhéj
-
2 tk fahéj
-
50 ml rum
A kenéshez
-
1 db tojássárgája
-
50 g sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tésztához + töltelékhez
- A fele langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy kovászt kapjunk. Liszttel megszórjuk, majd meleg helyen addig kelesztjük, míg a teteje repedezni kezd.
- Ezután hozzáadjuk a maradék lisztet, a tojásokat, sót, 6 dkg kristálycukrot, 10 dkg olvasztott, de kihűlt vajat, és a maradék tejet fokozatosan adagolva, bedagasztjuk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk hozzá.
- Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kész-e a tésztánk, hogy a kezünkbe vesszük, és kissé aláhajtogatjuk, egy gömböt formázunk így. Az ujjunkat lisztbe mártjuk, és benyomjuk a tésztát, ha a lyuk eltűnik, jó a tésztánk.
- Letakarjuk, és meleg helyen 20 percig pihenni hagyjuk.
- Közben a rummal leöntjük a mazsolát, a citrom és narancshéjat.
- 12 dkg cukrot elkeverünk a fahéjjal.
- Kivajazunk, lisztezünk egy tortagyűrű alját, a karikát lecsatolva róla, de azt is megkenjük vajjal.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen, kb 3 mm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a maradék olvasztott, de kihűlt vajjal (soknak tűnhet, de ennyi kell), rászórjuk a fahéjas cukrot, a mogyorót, majd a mazsolás keveréket.
- A tésztát kb. 4 centis csíkokra vágjuk, 1 csíkot feltekerünk, mint a csigát, majd a tortaforma közepére rakjuk, ezután a többi csíkot pedig csigavonalban köré tekerjük, míg a tésztából van.
- Ezután rátesszük a tortaforma oldalát, és 20 percig pihenni hagyjuk, sütés előtt megkenjük a kikevert tojássárgájával.
- Sütés kb 200-210 fokra előmelegített sütőben 40-50 percig.
- Ha megsült, kiszedjük a formából, rácsra tesszük, és megkenjük a felforrósított lekvárral. (Ha nagyon sülne a teteje, alufóliával letakarjuk!)
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 175
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 12599
- Feltöltés dátuma: 2013. július 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Katharosz
499 recept
Nagyon finom uzsonna sütemény, csak ajánlani tudom.