Okroshka (jéghideg kefires uborkaleves retekkel, tojással és zöldfűszerekkel)
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g kígyóuborka15 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
40g retek6 kcal
-
69g tojás87 kcal
-
45g kapor19 kcal
-
3g menta2 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
250g kefir153 kcal
-
0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
25g főtt sonka35 kcal
-
0g torma0 kcal
-
25g ásványvíz0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
400g kígyóuborka58 kcal
-
184g újhagyma35 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
160g retek23 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
12g menta8 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
1000g kefir610 kcal
-
0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g főtt sonka140 kcal
-
0g torma0 kcal
-
100g ásványvíz0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
14.6g kígyóuborka2 kcal
-
6.7g újhagyma1 kcal
-
11g burgonya6 kcal
-
5.9g retek1 kcal
-
10.1g tojás13 kcal
-
6.6g kapor3 kcal
-
0.4g menta0 kcal
-
0g snidling0 kcal
-
36.6g kefir22 kcal
-
0 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.7g főtt sonka5 kcal
-
0g torma0 kcal
-
3.7g ásványvíz0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.2 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 258 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1341.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 491 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 462 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 532.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 363 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 160 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 164 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 650 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 97 g
Zsír
-
Összesen 66.7 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1030 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5367 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 1963 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 402 mg
-
Foszfor 1849 mg
-
Nátrium 1013 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 131.6 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 2130.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1452 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 267 mg
-
D vitamin: 218 micro
-
K vitamin: 301 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 639 micro
-
Kolin: 930 mg
-
Retinol - A vitamin: 657 micro
-
α-karotin 43 micro
-
β-karotin 893 micro
-
β-crypt 123 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2599 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Hozzávalók
-
2 db újhagyma
-
3 közepes db burgonya
-
8 db retek
-
5 db tojás
-
1 csokor kapor
-
1 ízlés szerint snidling
-
2 teáskanál dijoni mustár
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd enyhén sós vízben főzzük meg.
- Eközben a tojásokat is megfőzhetjük (nagyjából 7-8 percig). A hőforrásról levéve tegyük jeges vagy nagyon hideg vízbe őket, hagyjuk őket pár percig hűlni. Ha kellően lehűltek, pucoljuk meg és vágjuk félbe őket, majd válasszuk külön a tojássárgáját a fehérjétől. A fehérjét vágjuk apró kockákra, a sárgáját tegyük félre, később lesz rá szükségünk.
- Az okroshka tartalmának elkészítéséhez az uborkát, a retket, a zöldhagymát szintén vágjuk apró kockákra, majd a fűszereket (kapor, menta, snidling) is aprítsuk finomra, tegyük őket egy keverőtálba a tojással és krumplival együtt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. (Ha húsosan, főtt sonkával készítenénk, akkor ezen a ponton adjuk hozzá az a kockákra vágott sonkát is).
- A leves hozzávalóit (kefir, mustár, főtt tojássárgája, citrom leve, só, bors, illetve opcionálisan egy kis darab torma vagy reszelt torma) dolgozzuk össze egy turmixgépben. Ha túl sűrűnek érezzük a levet, hígítsuk szénsavas ásványvízzel, kvasszal (szláv eredetű erjesztett gabonaital) vagy kombuchával. 30 percre tegyük a hűtőbe.
- Tálaláskor szedjük mélytányérokba a zöldségeket, majd erre merjük rá a jéghideg, kefires levet. Friss kaporral, mentával, pár csepp citromlével tálaljuk.
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 5740
- Feltöltés dátuma: 2022. július 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Az okroshka egy orosz eredetű hideg leves, amely tökéletes egy forró nyári napra. Nagyon frissítő és egyben laktató. A retek és uborka ropogós textúrája a friss fűszernövények hihetetlen aromájával párosul, így hidegre hűtve is ízes és teljes. A leves két részből áll – a szilárd összetevők keverékéből (zöldségek) és a folyadékokból (kefir, ásványvíz, citromlé). Az okroshka alapja alapvetően egy friss uborkából, ropogós retekből, tojásból, fűszernövényekből és néhány más hozzávalóból készült saláta, amit nyakon öntenek a kefires lével. Készítik húsos verzióban is, főtt sonkával (én vegetáriánus étrend szerint, húsmentesen készítettem), illetve az ásványvíz helyett gyakran használnak hozzá Oroszországban kvaszt. Ez egy szláv eredetű erjesztett gabonaital, elsősorban rozsból készül: rozskenyérdarabokat karamellizálnak (pirítanak) sütőben, majd arra vizet öntenek, cukorral vagy mézzel dúsítják, esetleg mentalevéllel, ribizlilevéllel, tormával stb. ízesítik, majd élesztő hozzáadásával általában 24 óráig erjesztik. Magyarországon erre sütőélesztőt is lehet használni, de Oroszországban, Kazahsztánban stb. a házi készítésű kvasz erjesztéséhez is speciális kvasz-élesztőkultúrát használnak. Kvasz helyett van, ahol kombuchát adnak hozzá, ami egy ún. fermentált, erjesztett ital, amelyet gomba- és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből. Ha egyik sincs kéznél, se keseredjünk el, a kefirtől, citromlétől és az ásványvíztől is kellően savanykás, erjedt és pezsgő hatású lesz az okroshka.