Német sertéssült párolt káposztával
- 8% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
a húshoz
-
175g káposzta35 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
188g sertés rövidkaraj311 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
burgonyagombóchoz
-
250g burgonya144 kcal
-
126 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
13g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 8% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
a húshoz
-
700g káposzta140 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
20g ecet4 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
750g sertés rövidkaraj1245 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
burgonyagombóchoz
-
1000g burgonya578 kcal
-
150g burgonyakeményítő506 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 8% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
a húshoz
-
23.3g káposzta5 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.7g ecet0 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g sertészsír18 kcal
-
41 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
burgonyagombóchoz
-
33.3g burgonya19 kcal
-
17 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
1.7g tej1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
- 8% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.5 g
Zsír
-
Összesen 33.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1089.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 612 mg
-
Nátrium 167 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 90.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 452.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 75 micro
-
K vitamin: 110 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 226 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
- 8% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 202.1 g
Zsír
-
Összesen 134.3 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 897 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4358.4 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 512 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 448 mg
-
Foszfor 2450 mg
-
Nátrium 666 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 363.2 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1809 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 360 mg
-
D vitamin: 298 micro
-
K vitamin: 441 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 52 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 422 micro
-
Kolin: 904 mg
-
Retinol - A vitamin: 170 micro
-
α-karotin 185 micro
-
β-karotin 244 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 732 micro
- 8% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 145 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
a húshoz
-
2 ek finomliszt
-
2 gerezd fokhagyma
-
4 ek ecet
-
4 ek cukor
-
750 g sertés rövidkaraj
-
1 db vöröshagyma
burgonyagombóchoz
-
1 kg burgonya
-
2 db tojás
-
petrezselyem ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 csipet szerecsendió
Elkészítés
a húshoz
- A sóval, borssal fűszerezett sertéskarajt egyben vagy szeletekben, serpenyőben, forró zsiradékon pár percig megpirítjuk, minden oldalán.
- Nagyobb darabokba vágott hagymát dobunk mellé, felöntjük vízzel, majd 30-40 perc, és fedő alatt puhára főzzük.
- Ekkor a húst, ill. szeleteket kiemeljük a serpenyőből. A szaftot két kanál liszttel, ha kedveljük, fokhagymás rántással besűrítjük. A husit ide helyezzük vissza, de ekkor már nem főzzük tovább.
- Közben a sóval, köménnyel megszórt, vékony csíkokra vágott káposztát egy másik, mélyebb edényben, forró zsiradékon pirított hagymába megforgatjuk, majd pici víz hozzáöntésével párolni kezdjük.
- Ha már kissé összeesett, és könnyebben tudjuk keverni, szórjuk meg cukorral, öntsük nyakon ecettel, így folytassuk a párolást.
- Közben folyamatosan ellenőrizzük, legyen folyadék alatta, ne égjen oda, ne száradjon ki.
burgonyagombóchoz
- A burgonyát megfőzhetjük egy nappal korábban. Héjától fosszuk meg, reszeljük finomra. Só, bors, egy csipet szerecsendió, 2 tojás, és 15 dkg burgonyakeményítő vagy liszt hozzáadásával gyúrjunk belőle tésztát.
- Szaggassuk 12 adagra, készítsünk golyókat belőlük, és forrásban lévő vízben 10-12 perc alatt főzzük puhára őket.
- Tálalás: minden tányérra helyezzünk 2 szelet húst, egy halomba káposztát és három burgonyagombócot. Löttyintsük nyakon a hús mellé készített szósszal. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 741
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 62
- Össznézettség: 99353
- Feltöltés dátuma: 2013. május 03.
Ajánló
Ha nincs kedvünk gombócokat gyúrni, adhatunk mellé sima főtt krumplit, de pürével is nagyszerű. Gyerkőceink így kedvelik talán a legjobban. Egyes helyeken savanyított káposztát adnak mellé, így is jó, de a köményt ne hagyjuk ki belőle.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Ez a bizonyos: „Schweinsbraten mit Kartoffelknödel und Krautsalat”, melyet minden németországi utazásom alkalmával meg kell kóstoljak. Ausztriától kezdve, Svájcon, Észak-Francia és Olaszországon keresztül Csehországig sokan kedvelik, és készítik. Mindenki kicsit másképpen, más körettel vagy édes helyett savanyú káposztával tálalja. A barna szósz helyenként halványabb, és nem is olyan jelentős. Egy biztos, Németországban héjában főtt krumpliból készült gombócot, és köménnyel szórt, édes káposztát adnak a barna szósz alól kikandikáló, sült-főtt sertéskaraj mellé.