Narancsos-fahéjas csigafenyő
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Andi80_
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tésztához
-
110g finomliszt400 kcal
-
0g só0 kcal
-
5 kcal
-
50g tej28 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
8 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
5g méz15 kcal
-
14g margarin100 kcal
Töltelékhez
-
28 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
Összesen
653
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tésztához
-
550g finomliszt2002 kcal
-
2g só0 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
250g tej140 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g méz76 kcal
-
70g margarin502 kcal
Töltelékhez
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g szegfűszeg0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
Összesen
3272
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tésztához
-
50.9g finomliszt185 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
2.3g friss élesztő2 kcal
-
23.1g tej13 kcal
-
2.8g cukor11 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
2.3g méz7 kcal
-
6.5g margarin46 kcal
Töltelékhez
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
3.7g cukor14 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.1g szegfűszeg0 kcal
-
0.6g narancshéj1 kcal
Összesen
302
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.6 g
Zsír
-
Összesen 17.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 509.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 198 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 28 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
653
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 72.8 g
Zsír
-
Összesen 88 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2549.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 414 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 780 mg
-
Nátrium 991 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 537.2 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 139.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 652 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 365 micro
-
Kolin: 217 mg
-
Retinol - A vitamin: 615 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 427 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 342 micro
Összesen
3272
kcal
- 9% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 236 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
302
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
55 dkg finomliszt
-
0.5 kávéskanál só
-
2.5 dkg friss élesztő
-
2.5 dl tej
-
3 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
1 ek méz
-
7 dkg margarin
Töltelékhez
-
2 ek napraforgó olaj
-
4 ek cukor
-
1 tk fahéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
Elkészítés
Tésztához
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
- Alaposan kidagasztjuk.
- Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Töltelékhez
- Egy tálkába kanalazzuk a cukrot, majd hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Jól összeforgatjuk.
- A narancsot alaposan megmossuk, és szárazra töröljük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
- Lekenjük az olajjal. Megszórjuk a fűszeres cukorral. Ráreszeljük a narancs héját. Óvatosan, a fehér rész ne kerüljön bele.
- A tészta hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. 1,5-2 cm vastag csigákat vágunk le.
- A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy a feltekert rúd levágott vége lesz a fenyőfa törzse, majd az első sor 5 csigát tartalmaz, amik egymás mellet sorakozva alkotják a fenyőfa legszélesebb alsó részét.
- Majd erre a sorra, a csigák közé téve négy tekercset rakunk, és minden következő sor 1-el kevesebb csigát tartalmaz. Így összesen 16 csigára van szükségünk.
- A sütőt előmelegítjük. A fenyőfát 25 percig még kelesztjük.
- Előmelegített sütőbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 38*30
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1578
- Feltöltés dátuma: 2014. február 26.
Ajánló
Akár gasztro ajándéknak is kiváló.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Andi80_
380 recept
Mondanom sem kell, a kelt tészták a gyengéim. Legyen az sós vagy édes, ha elkap a kelt tészta láz, nincs mit tenni, neki kell állnom dagasztani, és megalkotni a gondolataimban már összeállt finomságot. Az elmúlt karácsony is inspirált, mind formában, mind illatban. Igazi ünnepi kalács lett. A fahéj, a narancs és a szegfűszeg intenzív illata belengte az egész lakást, mind a készítés, mind a sütés során.