Napraforgó torta csokis-citromos krémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Angelocska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
37g tojás46 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A citromos krémhez
-
73g tejföl145 kcal
-
28g citrom4 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
6 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
1g habfixáló2 kcal
-
1g zselatin4 kcal
-
8g víz0 kcal
A csokoládékrémhez
-
18g tojás23 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
11 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
42g tej23 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
17g vaj120 kcal
A díszítéshez
-
42g cukorfondant144 kcal
-
17g csokoládédara91 kcal
Összesen
1057
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
220g tojás277 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
0g só0 kcal
A citromos krémhez
-
438g tejföl867 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
4g habfixáló15 kcal
-
8g zselatin27 kcal
-
50g víz0 kcal
A csokoládékrémhez
-
110g tojás138 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
68 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
250g tej140 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
100g vaj717 kcal
A díszítéshez
-
250g cukorfondant865 kcal
-
100g csokoládédara546 kcal
Összesen
6345
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
A piskótához
-
8.8g tojás11 kcal
-
3.2g finomliszt12 kcal
-
4.8g porcukor19 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A citromos krémhez
-
17.6g tejföl35 kcal
-
6.8g citrom1 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
10g habtejszín29 kcal
-
0.2g habfixáló1 kcal
-
0.3g zselatin1 kcal
-
2g víz0 kcal
A csokoládékrémhez
-
4.4g tojás6 kcal
-
1.8g finomliszt7 kcal
-
1.2g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
10g tej6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
4g vaj29 kcal
A díszítéshez
-
10g cukorfondant35 kcal
-
22 kcal
Összesen
258
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.9 g
Zsír
-
Összesen 52.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 307 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1027.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 278 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 376 mg
-
Nátrium 268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.1 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 143.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 399 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 170 mg
-
Retinol - A vitamin: 392 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 259 micro
Összesen
1057
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 107.2 g
Zsír
-
Összesen 312.6 g
-
Telített zsírsav 176 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 88 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1839 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6162.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 160 mg
-
Kálcium 1670 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 431 mg
-
Foszfor 2255 mg
-
Nátrium 1608 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 804.7 g
-
Cukor 664 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 863.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2392 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 53 mg
-
D vitamin: 296 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 228 micro
-
Kolin: 1019 mg
-
Retinol - A vitamin: 2351 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 446 micro
-
β-crypt 50 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1553 micro
Összesen
6345
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
258
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
4 db tojás
-
8 dkg finomliszt
-
12 dkg porcukor
-
0.5 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A citromos krémhez
A csokoládékrémhez
-
2 db tojás
-
3 evőkanál finomliszt
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
15 dkg cukor
-
2.5 dl tej
-
1 db vanília
-
10 dkg vaj
A díszítéshez
-
10 dkg csokoládédara
Elkészítés
A piskótához
- Piskóta: a sütőt előmelegítjük 200 fokra, mikor betesszük a formát, akkor vesszük le 180-ra. A forma alját kibébeljük sütőpapírral, az oldalát nem és nem is kenegetjük vajjal sem.
- A tojásokat szétválasztjuk. Az én piskóta készítési módszerem nagyon egyszerű, de eddig még mindig tökéletes lett: a tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, mikor majdnem kemény a hab, de még nem, akkor pár részletben beleöntjük a cukrot, tovább habosítjuk, ezután még mindig keverjük, egyesével beletesszük a sárgájákat is. Addig keverjük, míg elég sok levegőt forgatunk bele. Végül a sütőporral elkevert lisztet fakanállal beleforgatjuk.
- Beleöntjük a formába, betoljuk a sütőbe, 15 perc múlva visszavesszük a hőfokot 160 fokra, innen még kb. 20 perc (mivel csak 4 tojásos, elég lehet), max 25. Tilos nyitogatni, 20 percnél tűpróbával ellenőrizzük.
- Citromos krém: A tejfölt elkeverjük a cukorral, citromhéjjal, citrommal. A tejszínt a habfixálóval felverjük. A vízben elkevert zselatint felmelegítjük, hozzákeverünk 2-3 ek-nyit a tejfölös krémből, majd hozzákeverjük az egészhez. Végül beleforgatjuk a tejszín. (Megjegyzés: A külső rétegben több volt a zselatin.)
- Csokoládékrém: a két tojást elkeverjük a kakaós liszttel, porcukorral, 4 ek tejjel. A többi tejet felfőzzük a vaníliával, lassan belekeverjük a tojásos-lisztes-cukros keveréket. Folyamatos kevergetés mellett vízgőz felett sűrűre főzzük. Eltávolítjuk a vaníliát. Időről-időre megkeverve kihűtjük. A két krémmel kenjük a felvágott tortalapokat.
- A tortát fondanttal és csokireszelékkel díszítjük és kívülről is a citromos krémmel kenjük be, ami (miután "kicsit" felturbóztam az eredetileg javasolt zselatin mennyiséget) rendesen megszilárdult. De talán ez csak rásegített arra, hogy megolvadjon a fondant, ami amúgy sem a legjobban sikerült. (A múltkor a LIDL-ben vásárolt eredeti amerikai marchmallow-nak nevezett cuccal dolgoztam. Azt hiszem, visszatérek a PENNY variánsához, mert az valahogy jobban viselkedett, hiába tűnik kevésbé jónak. Sajna a zöld leveleket is meg kellett támogatnom fogpiszkálóval. Hiába, akkoribantanultam a dolgokat, most már tudom, hogy ilyesmikre nem ragad rá a fondant.)
- Először a méhecskéket. 3-at készítettem, de végül csak egy került a tortára. Sárga fondantból csinálunk egy ilyen kis nyújtott testet. Barna vagy fekete fondantból kivágunk pár vékony csíkot és icipici gömb szemeket formázunk. A szárnyhoz egy kör alakú fehér fondantra van szükség, amit egy részen összecsípünk. Ezeket a kis elemeket icipicit bevizezett ecsettel tudjuk felragasztani a testre. Érdemes így kikeverni: fehér fondantot csinálunk, ebberakunk utána sárga színt a méhecskéhez. A sárgát sötétítve, kicsit pirosítja a napraforgó színeit kapjuk. Ha kéket is teszünk bele, megkapjuk a szár zöld színét ()képen nem látszik, hasonló leveleket raktam rá, mint középre,amibe rakunk utána pirosat is, és még több színt, sötét lesz. A leveleket simán pizzavágóval és késsel formáztam, nem minta alapján.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2944
- Feltöltés dátuma: 2012. június 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Angelocska
23 recept
Nem egészen az én napom volt ez a péntek13... történt egy-két baleset, pl. már tudom, hogy nedves kézzel tilos mélyhűtőbe nyúlni... Valahogy a krémek sem akartak úgy összeállni, mint ahogy az eredeti receptek azt állították. Ezért én már azt írom, ahogy javaslom az elkészítést.