Moussaka pulykahússal
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Ági78
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A muszakához
-
133g padlizsán32 kcal
-
83g darált pulykahús96 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
50g paradicsomlé9 kcal
-
33g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
24 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
17g sajt59 kcal
A besamelmártáshoz
-
8g vaj60 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
67g tej37 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
475
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A muszakához
-
800g padlizsán190 kcal
-
500g darált pulykahús575 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
300g paradicsomlé51 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
1g borsikafű3 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
100g sajt352 kcal
A besamelmártáshoz
-
50g vaj359 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
400g tej224 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
2844
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A muszakához
-
29.1g padlizsán7 kcal
-
18.2g darált pulykahús21 kcal
-
6.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.9g finomliszt11 kcal
-
10.9g paradicsomlé2 kcal
-
7.3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
3.6g sajt13 kcal
A besamelmártáshoz
-
1.8g vaj13 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
14.6g tej8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
103
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.5 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 860.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 234 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 298 mg
-
Nátrium 233 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 298.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 192 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4519 micro
-
Lut-zea 84 micro
Összesen
475
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 176.8 g
Zsír
-
Összesen 146.9 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 673 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5164.3 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 182 mg
-
Kálcium 1404 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 359 mg
-
Foszfor 1789 mg
-
Nátrium 1400 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 198.7 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1790 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1127 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 243 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 354 micro
-
Kolin: 435 mg
-
Retinol - A vitamin: 1029 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1154 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 27111 micro
-
Lut-zea 506 micro
Összesen
2844
kcal
- 8% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 188 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 987 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
103
kcal
Hozzávalók
A muszakához
-
80 dkg padlizsán
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 dl paradicsomlé
-
2 dl víz
-
só ízlés szerint
-
5 dkg vaj
-
2 ek napraforgó olaj
-
3 levél bazsalikom
-
10 dkg sajt
A besamelmártáshoz
-
5 dkg vaj
-
3 púpozott ek finomliszt
-
4 dl tej
-
só ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
A muszakához
- A padlizsánokat alaposan megmossuk, fél cm-es karikákra vágjuk, lesózzuk, és egy nagyobb szűrőbe téve (hogy a leve le tudjon csepegni) fél órát pihentetjük.
- Míg a padlizsánkarikák pihennek, egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a vajat, és az apróra vágott hagymát elkezdjük dinsztelni. Mikor a hagyma üveges, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, átkeverjük, és rátesszük a darált húst.
- A húshoz adjuk a borsikafüvet, a majoránnát, és addig pirítjuk, míg aranybarna nem lesz. Ekkor megsózzuk, és megszórjuk a liszttel.
- Kissé lepirítjuk, majd felengedjük a paradicsompürével, és a vízzel, majd felforraljuk. Apróra vágjuk a bazsalikomot és belekeverjük a paradicsomos raguba, de már nem főzzük tovább. Félretesszük.
- A padlizsánkarikákat papírtörlőre tesszük, hogy leitassuk róluk a felesleges vizet. Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, a padlizsánkarikákat megforgatjuk a 2 ek lisztben, és az olajon átsütjük mindkét oldalukat.
- Miközben a padlizsánt elősütjük, közben elkészítjük a besamelmártást.
- A vajat felhevítjük, beleszórunk 2 eklisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
- Ha minden hozzávalóval elkészültünk, egy tűzálló tál aljába egy sor padlizsánt teszünk. Egyenletesen elosztjuk rajta a paradicsomos ragu felét, majd a besamel harmadát. Még egy sor padlizsán következik, a ragu másik fele, majd újabb sor padlizsán és végül besamelmártással leöntjük.
- A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőbe téve addig sütjük, míg a sajt aranybarna nem lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 464
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 38334
- Feltöltés dátuma: 2011. október 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Ági78
149 recept
Sokszor és sokféleképp próbáltuk már a moussaka-t, de eddig ez a recept vált be a legjobban. Nagyon szeretjük. Igaz, már nincs padlizsánszezon, de a hétvégén igen szép darabokat sikerült venni, így nem volt kérdés mi lesz belőlük, mivel páromnak ez volt a kérése.:) Ha túl nagyok a padlizsánkarikák, érdemes őket félbe vágni, így könnyebben el lehet igazítani a tálban. Sütéskor a serpenyőbe ne tegyünk sok olajat (épp csak annyit, mintha palacsintához kennénk ki a serpenyőt), mert a padlizsán rengeteget képes felszívni, és akkor nagyon nehéz lesz az étel és úszni fog az olajban. Én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. További képek itt.