r
Nosalty Logó

Morva töltött kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Morva töltött kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Mézeskalácshoz:

Feltét:

Összesen 295 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Mézeskalácshoz:

Feltét:

Összesen 3561 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Mézeskalácshoz:

Feltét:

Összesen 242 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    541.4 g
  • Cink
    99 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    77 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 295 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    143 g

Zsír

  • Összesen
    136.8 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6496.8 g
  • Cink
    1185 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    782 mg
  • Vas
    918 mg
  • Magnézium
    554 mg
  • Foszfor
    2614 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    47 mg
  • Mangán
    47 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    455.9 g
  • Cukor
    139 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    429.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    807 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    114 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    541 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    350 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    791 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    195 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1177 micro
Összesen 3561 kcal
  • 12% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    442.7 g
  • Cink
    81 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    63 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    37 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 242 kcal

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék:

Mézeskalácshoz:

Feltét:

Elkészítés

Tészta:

  1. A tejet meglangyosítjuk, egy kis cukorral az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet, cukrot, citromhéjat, tojássárgáját összekeverjük az élesztős tejjel, és ruganyos tésztát gyúrunk belőle, majd hozzágyúrjuk a lágy vajat is.
  2. Letakarva pihentetjük 40 percet, majd lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 40 cm-es átmérőjű körré. A közepére tesszük a túrókrémet, és felette a tészta széleit összecsippentjük, így egy batyut kapva.
  3. Ezt a batyut aztán kézzel újra ellapogatjuk úgy, hogy a túró benne maradjon. (Én ezt azonnal egy 32 cm-es pizzasütőlapra helyeztem).
  4. A tészta széleit lekenjük a maradék tojással.
  5. Közepén 20 dkg szilvalekvárt simítunk el, amit megszórunk az összetört és vajjal elkevert mézeskaláccsal. Rászórjuk a mandulapelyhet, és megszórjuk kevés nádcukorral.
  6. 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen 20-25 perc alatt megsütjük.

Töltelék:

  1. A túrót a tojássárgájával, cukorral, vaníliával és citromhéjjal robotgéppel elegyítjük, majd a tészta közepébe ágyazzuk.

Mézeskalácshoz:

  1. A liszteket, tojást, fűszereket, cukrot, mézet, szódabikarbónát összegyúrjuk, fóliába csomagolva fél órát pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát kinyújtjuk fél cm-esre (tetszés szerint el is vagdalhatjuk), és sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd összetörjük, és 3 dkg lágy vajjal összemorzsoljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 32x32
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1526
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Morva töltött kalács
Évi néni 1830 recept

Az én családom mindig jól jár avval, hogy nem tudok eleget aludni. Akkor ugyanis TV-zek és főzős műsorokat nézek. A minap éjjel is, míg az álommanóra vártam, Michael Nikodem műsora ment, ahol bemutatták, hogy készül a kézműves cseh kalács. Nekem az túlzásnak tűnt, de a bemutató után ő egy egyszerűbb változatot mutatott be. Másnap reggel persze sült a kalács, mire kis családom a pilláit megrebbentette. Én csak avval bonyolítottam a saját helyzetemet, hogy a kalács tetejére kerülő mézeskalácsot is magam sütöttem. Nagyon finom volt a végeredmény, ők már az illatra rajzottak ki a konyhába.

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék:

Mézeskalácshoz:

Feltét:

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...