Mikulás képviselőfánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
13g finomliszt46 kcal
-
13g víz0 kcal
-
13g disznózsír113 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A krémhez
-
35g tej20 kcal
-
15 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
4 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
A díszítéshez
-
13g habtejszín37 kcal
-
5g csokoládé27 kcal
-
23 kcal
Összesen
398
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
125g víz0 kcal
-
125g disznózsír1128 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A krémhez
-
350g tej196 kcal
-
152 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
A díszítéshez
-
125g habtejszín365 kcal
-
50g csokoládé273 kcal
-
50g franciadrazsé229 kcal
Összesen
3960
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
8.3g finomliszt30 kcal
-
8.3g víz0 kcal
-
8.3g disznózsír75 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
14.7g tojás18 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
A krémhez
-
23.3g tej13 kcal
-
2.7g vaníliás pudingpor10 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
16.7g habtejszín49 kcal
A díszítéshez
-
8.3g habtejszín24 kcal
-
3.3g csokoládé18 kcal
-
3.3g franciadrazsé15 kcal
Összesen
263
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 29 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 255 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 136 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
398
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.4 g
Zsír
-
Összesen 289.7 g
-
Telített zsírsav 145 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 102 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 1259 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2550.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 818 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 855 mg
-
Nátrium 601 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 529.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1357 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 373 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 138 micro
-
Kolin: 707 mg
-
Retinol - A vitamin: 1337 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 238 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1012 micro
Összesen
3960
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 170 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 35.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 90 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 89 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
263
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
125 g finomliszt
-
125 ml víz
-
1 csipet só
-
1 csipet cukor
-
4 db tojás
-
1 csepp ételfesték
A krémhez
-
350 ml tej
-
40 g vaníliás pudingpor
-
3 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
250 ml habtejszín
A díszítéshez
-
125 ml habtejszín
-
5 dkg csokoládé
-
50 g franciadrazsé
Elkészítés
A tésztához
- A vizet a zsiradékkal, a sóval, a cukorral együtt felforraljuk.
- A felforrt folyadékhoz adjuk hozzá a lisztet, majd gyors kavargatás közben reszteljük, "égettjük", mivel ez egy égetett tészta lesz. Kb. 3-4 percig tartson. Az edény alján tésztakéreg alakulhat ki, ami nem hiba, csak arra vigyázzunk, hogy ne égjen le.
- A lábasból egy keverőtálba öntjük az elkészített forrázott tésztánkat, akkor jó, ha egy darabban esik ki belőle. Ezután dagasztókaros robotgéppel keverjük bele egyesével a tojásokat. Figyeljünk oda, hogy minden egyes tojást jól elkeverjük a tésztával, és csak azután tegyük bele a következőt.
- A tészta akkor jó, ha kihúzva a robotgép karját a tészta csúcsos marad és nem terül szét, tehát egy masszív galuskatésztához hasonlít. Ha nem áll össze szép, homogén tésztává tegyünk bele még tojást, viszont vigyázni kell, mert ha túl folyósra sikerül, már nem segíthetünk a tésztán. Ekkor tegyük bele a színezéket, és jól keverjük el benne.
- Nyomózsákba tesszük, és 2-3 cm-es kis halmokat nyomunk, ügyelve a köztük levő távolságra, mivel sütés közben nagy a térfogat-növekedése. Gőzös, 230 fokos sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük, majd 200 fokon további 15 percet. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy megsült-e a fánk, vegyünk ki egy próbafánkot és nézzük meg, mi történik. Ha kezd összeesni, akkor még sütnünk kell, viszont ha nem, akkor kivehetjük.
A krémhez
- A tej 3/4 részét a cukorral, vaníliás cukorral forralásig melegítjük. Közben az 1/4 rész tejjel a pudingport simára keverjük, majd hozzáadjuk a felforralt tejhez, és addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
- A kész pudingot ekkor még lehet ízesíteni, majd hagyjuk kihűlni. Ha a felszínére folpackot vagy egy kis darab margarint teszünk, megakadályozhatjuk, hogy bebőrösödjön.
- Ha kihűlt, robotgéppel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a már előtte felvert tejszínhabot, és lassú fokozaton egyneművé keverjük.
A díszítéshez
- A kihűlt fánkoknak recés késsel levágjuk a kalapját, és a vaníliás krémmel betöltjük.
- A díszítéshez felverjük a tejszínt, és nyomózsákból a krém fölé nyomjuk. A kalapot ráhelyezzük, majd kialakítjuk a szakállat és a sapkájára a pompont.
- A Mikulás szeme, szája bármi lehet, itt kis csokigolyót és csokoládé drazsét használtam.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 2535
- Feltöltés dátuma: 2013. december 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Az ünnepek közeledtével egy könnyű, ünnepi desszertet szerettem volna készíteni, ezért egy kicsit módosítottam a képviselőfánkot, így megszülettek a kis Mikulások. A sütésbe nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket, mert biztos élvezik az ehető Mikulás készítését. Ebből az adagból kb. 30 db fánk lesz.