Mézeskalács cukormázzal Zsuzsitól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Zsuzsi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 4% Zsír
Mézes tészta
-
125g finomliszt455 kcal
-
63g porcukor242 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
25g méz76 kcal
-
21g tojás26 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
21 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
2g narancshéj2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
Cukormáz
-
63g porcukor242 kcal
-
10g tojásfehérje5 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
1177
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 4% Zsír
Mézes tészta
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
200g méz608 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
167 kcal
-
18g citromhéj8 kcal
-
18g narancshéj17 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
Cukormáz
-
500g porcukor1935 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
9412
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 4% Zsír
Mézes tészta
-
37.1g finomliszt135 kcal
-
18.6g porcukor72 kcal
-
3.7g vaj27 kcal
-
7.4g méz23 kcal
-
6.1g tojás8 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
2.2g sárgabaracklekvár6 kcal
-
0.7g citromhéj0 kcal
-
0.7g narancshéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
Cukormáz
-
18.6g porcukor72 kcal
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
351
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 771.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 347 mg
-
Nátrium 172 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 247.8 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 52.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 134 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 131 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 169 micro
Összesen
1177
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 138.8 g
Zsír
-
Összesen 115.6 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1189 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6171.8 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 432 mg
-
Kálcium 1283 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 2775 mg
-
Nátrium 1375 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1982.4 g
-
Cukor 1196 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 417.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1073 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 206 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 411 micro
-
Kolin: 890 mg
-
Retinol - A vitamin: 1052 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 194 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1351 micro
Összesen
9412
kcal
- 5% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.6 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
351
kcal
Hozzávalók
Mézes tészta
-
1 kg finomliszt
-
50 dkg porcukor
-
10 dkg vaj
-
20 dkg méz
-
3 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
3 ek sárgabaracklekvár
-
3 citromból nyert citromhéj
-
3 narancsból nyert narancshéj
-
fahéj ízlés szerint
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
1 csomag sütőpor
Cukormáz
-
50 dkg porcukor
-
2 db tojásfehérje
-
1 tk citromlé
Elkészítés
Mézes tészta
- A lisztet a cukorral, sütőporral, fűszerekkel és a gyümölcsök reszelt héjával jól összekeverjük.
- A vajat a mézzel felmelegítjük és összekeverjük. A vaj teljesen olvadjon el, de ne legyen forró.
- Majd a tojásokat (3 egész tojás és 2 tojássárgája) és a 3 ek baracklekvárt a vajas mézhez adjuk, simára keverjük.
- Hozzáadjuk a lisztes keverékhez és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.
- Ehhez gyúrás közben szórjuk meg annyi liszttel, amennyit még felvesz.
- Ha összeállt a tészta, pár órára vagy akár egy éjszakára, lefedve, hűtőben pihentetjük.
- Lisztezett felületen kiszaggatjuk és 160 °C-on kb 10-12 percig sütjük.
Cukormáz
- A fél kiló porcukrot leszitáljuk, hogy a megmaradt kristálycukorszemcsék kikerüljenek belőle. Ez a díszítés során lesz fontos, hogy a szemcsék ne akadjanak fent a habzsák nyílásán.
- A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, és kis adagokban hozzákanalazunk a leszitált porcukorból.
- Addig adunk hozzá a cukorból, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a habverőről már nem lefolyik, csak lassan lecsöppen a cukormáz.
- Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis citromlevet is.
- Egyszerű, simítózáras tasakba érdemes kanalazni, aminek az egyik végére lyukat vágunk. Először vágjunk inkább kisebbet, majd ha nem elég nagy, akkor még vághatunk belőle.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x25
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 1430
- Feltöltés dátuma: 2023. december 11.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Zsuzsi
5 recept
Már többször kérték tőlem ennek a mézeskalácsnak recepjtét, de főleg a cukormáz elkészítésére volt kíváncsi mindenki. Kell hozzá egy kis kézügyesség és gyakorlás, de ekkora adag tésztamennyiségnél szerintem igencsak bele lehet jönni :)