r
Nosalty Logó

Mézeskalács cukormázzal Zsuzsitól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zsuzsi
Mézeskalács cukormázzal Zsuzsitól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Mézes tészta

Cukormáz

Összesen 1177 kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Mézes tészta

Cukormáz

Összesen 9412 kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Mézes tészta

Cukormáz

Összesen 351 kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    771.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    347 mg
  • Nátrium
    172 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    247.8 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    131 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 1177 kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    138.8 g

Zsír

  • Összesen
    115.6 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6171.8 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    432 mg
  • Kálcium
    1283 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    2775 mg
  • Nátrium
    1375 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1982.4 g
  • Cukor
    1196 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    417.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1073 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    206 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    890 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1052 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    194 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1351 micro
Összesen 9412 kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.6 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 351 kcal

Hozzávalók

Mézes tészta

Cukormáz

Elkészítés

Mézes tészta

  1. A lisztet a cukorral, sütőporral, fűszerekkel és a gyümölcsök reszelt héjával jól összekeverjük.
  2. A vajat a mézzel felmelegítjük és összekeverjük. A vaj teljesen olvadjon el, de ne legyen forró.
  3. Majd a tojásokat (3 egész tojás és 2 tojássárgája) és a 3 ek baracklekvárt a vajas mézhez adjuk, simára keverjük.
  4. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.
  5. Ehhez gyúrás közben szórjuk meg annyi liszttel, amennyit még felvesz.
  6. Ha összeállt a tészta, pár órára vagy akár egy éjszakára, lefedve, hűtőben pihentetjük.
  7. Lisztezett felületen kiszaggatjuk és 160 °C-on kb 10-12 percig sütjük.

Cukormáz

  1. A fél kiló porcukrot leszitáljuk, hogy a megmaradt kristálycukorszemcsék kikerüljenek belőle. Ez a díszítés során lesz fontos, hogy a szemcsék ne akadjanak fent a habzsák nyílásán.
  2. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, és kis adagokban hozzákanalazunk a leszitált porcukorból.
  3. Addig adunk hozzá a cukorból, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a habverőről már nem lefolyik, csak lassan lecsöppen a cukormáz.
  4. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis citromlevet is.
  5. Egyszerű, simítózáras tasakba érdemes kanalazni, aminek az egyik végére lyukat vágunk. Először vágjunk inkább kisebbet, majd ha nem elég nagy, akkor még vághatunk belőle.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x25
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 44
  • 7 napos nézettség: 214
  • Össznézettség: 1874
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 11.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Mézeskalács cukormázzal Zsuzsitól
Zsuzsi 5 recept

Már többször kérték tőlem ennek a mézeskalácsnak recepjtét, de főleg a cukormáz elkészítésére volt kíváncsi mindenki. Kell hozzá egy kis kézügyesség és gyakorlás, de ekkora adag tésztamennyiségnél szerintem igencsak bele lehet jönni :)

Hozzávalók

Mézes tészta

Cukormáz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...