Mézes krémes - ahogy Anita készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
25g méz76 kcal
-
25g disznózsír226 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
1g fahéj2 kcal
-
11 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
-
0 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
25g tortabevonó137 kcal
-
35 kcal
Összesen
1895
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
100g méz304 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
46 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
A töltelékhez
-
300g tej168 kcal
-
36g búzadara130 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A tetejére
-
100g tortabevonó546 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
7571
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
5g méz15 kcal
-
5g disznózsír45 kcal
-
9.9g porcukor38 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
2 kcal
-
5.5g tojás7 kcal
-
24.8g finomliszt90 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
1.5g finomliszt5 kcal
A töltelékhez
A tetejére
-
5g tortabevonó27 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
Összesen
373
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 22.9 g
Zsír
-
Összesen 83.3 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 946.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 310 mg
-
Nátrium 302 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 267.5 g
-
Cukor 148 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 55.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 381 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 374 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
Összesen
1895
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 91.8 g
Zsír
-
Összesen 333.1 g
-
Telített zsírsav 169 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 114 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 893 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3784.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 671 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 403 mg
-
Foszfor 1239 mg
-
Nátrium 1210 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1069.8 g
-
Cukor 592 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 223.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1525 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 181 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 235 micro
-
Kolin: 442 mg
-
Retinol - A vitamin: 1497 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 345 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
Összesen
7571
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 187.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
373
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
10 dkg méz
-
10 dkg disznózsír
-
20 dkg porcukor
-
1 ek fahéj
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 db tojás
-
3 g szódabikarbóna
A töltelékhez
-
3 dl tej
-
3 evőkanál búzadara
-
20 dkg porcukor
-
10 dkg sárgabaracklekvár
A tetejére
-
10 dkg tortabevonó
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A tésztához
- Kimérjük a mézet, hozzáadjuk a zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a porcukrot. Adunk hozzá 1 ek fahéjat, 2 ek kakaóport. Beleütjük a tojásokat, és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, amelyben elkevertük előzőleg a szódabikarbónát. A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is kidolgozzuk (ha még kíván lisztet, akkor tegyünk hozzá), majd négy kis cipót formázunk belőle. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihűljön.
- Ekkor 4 téglalapot sodrunk belőlük. Lisztezett tepsi hátoldalán egyenként kisütjük 7-8 perc alatt, 180 fokon. (Vigyázat, mert hamar megsül!) Még forrón, éles késsel leválasztjuk a tésztalapot a tepsi hátoldaláról, így már könnyen lecsúsztatható. Ha kihűl, akkor törni fog!
- Közben elkészítjük a krémet: a tejben elkeverjük a búzadarát, felfőzzük és kihűtjük. A porcukrot a margarinnal habosra keverünk, és a kihűlt krémhez adjuk.
- Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket. Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral megkenjük, majd befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap. A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez egy tortabevonó csokoládét étolajban felolvasztunk gőz fölött.
- A mézes krémest legalább egy éjszakán át pihentetjük, addigra jól megpuhul, és könnyen szeletelhető.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36×23
- Sütés ideje: 7 perc
- Elkészítettem: 7 alkalommal
- Receptkönyvben: 213
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 58
- Össznézettség: 42055
- Feltöltés dátuma: 2011. december 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Pár évvel ezelőtt egy tv műsorban láttam a mézes krémes e fajtáját. Kipróbáltam, és azóta csak ez a változat szerepel az ünnepi asztalon. Gyermekeim nagy kedvence, így nem hiányozhat nálunk karácsonykor. Most egy kis tányérkával az elsőszülöttem iskolai karácsonyi osztálybulijára is kerül belőle.