Mézes krémes 6. - fűszerkeverékkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
bokine
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
A 4 db mézes laphoz
-
28g tojás35 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0 kcal
-
38g méz114 kcal
-
5g tej3 kcal
-
0 kcal
-
125g finomliszt455 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
50g margarin359 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
75g tej42 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
19 kcal
-
35 kcal
A mázhoz
-
25g étcsokoládé137 kcal
-
35 kcal
Összesen
1658
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
A 4 db mézes laphoz
-
110g tojás138 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0 kcal
-
150g méz456 kcal
-
20g tej11 kcal
-
0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
200g margarin1434 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
300g tej168 kcal
-
48g búzadara173 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
139 kcal
A mázhoz
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
6627
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
A 4 db mézes laphoz
-
5.8g tojás7 kcal
-
7.9g cukor31 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
0 kcal
-
7.9g méz24 kcal
-
1.1g tej1 kcal
-
0 kcal
-
26.4g finomliszt96 kcal
A krémhez és a töltelékhez
-
10.5g margarin76 kcal
-
7.9g cukor31 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
2.5g búzadara9 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.1g vaníliás cukor4 kcal
-
2.6g sárgabaracklekvár7 kcal
A mázhoz
-
5.3g étcsokoládé29 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
Összesen
350
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 67.6 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 639.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 242.9 g
-
Cukor 132 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 56.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 534 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 507 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 331 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Összesen
1658
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 85.8 g
Zsír
-
Összesen 270.3 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 61 g
-
Koleszterin 476 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2557 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 207 mg
-
Kálcium 606 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 303 mg
-
Foszfor 1041 mg
-
Nátrium 367 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 971.5 g
-
Cukor 529 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 227.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2137 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 200 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 223 micro
-
Kolin: 380 mg
-
Retinol - A vitamin: 2026 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1325 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 609 micro
Összesen
6627
kcal
- 5% Fehérje
- 62% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.2 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
350
kcal
Hozzávalók
A 4 db mézes laphoz
-
2 db tojás
-
15 dkg cukor
-
5 dkg vaj
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
6 ek méz
-
2 ek tej
-
50 dkg finomliszt
A krémhez és a töltelékhez
-
20 dkg margarin
-
15 dkg cukor
-
3 dl tej
-
4 evőkanál búzadara
-
2 csomag vaníliás cukor
A mázhoz
-
10 dkg étcsokoládé
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A 4 db mézes laphoz
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a vajat, a szódabikarbónát, a mézet, a tejet, a mézes fűszerkeveréket, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ez kb. 10 perc.
- A lisztet nyújtólapra öntjük, közepébe mélyedést formálunk, és beleöntjük a langyos mézes keveréket, majd óvatosan, de nagyon alaposan összegyúrjuk.
- Ha igényli a tészta, még lisztet lehet hozzáadni. Aránylag kemény tésztát kell kapnunk.
- Négy egyforma cipót formálunk belőle, melyeket egyesével kinyújtunk szép vékonyra. Levágjuk a széleit a tepsink méretére.
- A sütőkhöz adott tepsit megfordítjuk, sütőpapírral letakarjuk, és ezen sütjük egyesével a lapokat. Nagyon gyorsan megsül, kb. 7-8 perc/lap. Óvatosan lecsúsztatjuk egy másik sütőpapírra a megsült lapot. Ezt négyszer ismételjük.
- Minden mézeslap közé tegyünk sütőpapírt.
- A krémhez 3 dl tejjel, 3-4 ek búzadarával, a citrom reszelt héjával sűrű tejbegrízt főzünk, majd lehűtjük.
- A margarint habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
- Ha a tejbegríz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a margarinos krémhez.
- Az első lapra krémet kenünk, erre tesszük a második lapot, melyre lekvárt kenünk, erre jön a harmadik lap, melyet újból krémmel kenünk meg, végül jön a negyedik lap.
- Ha idáig kész a sütink, letakarjuk tiszta konyharuhával, és egy éjszakára súlyt rakunk rá, hogy a krémek egyenletesen elosztódjanak a mézeslapok között.
- Másnap gőz fölött felolvasztjuk 2 ek olajjal a csokoládét, és még melegen megkenjük a sütink tetejét. Hűvös helyre tesszük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 37X39
- Sütés ideje: 28 perc
- Receptkönyvben: 181
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 36353
- Feltöltés dátuma: 2011. február 02.
Ajánló
A mézeslapokat előre is el lehet készíteni, nyugodtan állhat akár 3-4 napig is. De hetekkel előbb is elkészíthető, ilyenkor fóliába csomagolom, és lefagyasztom. A krémmel legalább 1 napot pihenjen, mert így lesz puha és finom. A szabásból leesett darabokból kis figurákat lehet sütni. Zárt dobozban másnapra vajpuha.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
bokine
76 recept
Nagyon régi, családi recept, olyan régi, mint a tál, ami állítólag a dédi mamáé volt. Mindig szilvalekvárral készítem, mert szeretjük a savanykás ízét. Nálunk ez a süti zserbó helyett készül, mert férjecském nem szereti a diót. Nagyon sokáig eláll hűvös helyen.