Mexikói lencseleves füstölt hússal
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
null-A
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
8g fokhagyma10 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
1 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g lencse176 kcal
-
375g víz0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
0g tárkony1 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g vörösborecet0 kcal
-
13g füstölt libamell38 kcal
-
22g tejföl43 kcal
Összesen
312
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
60g fokhagyma80 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
10 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
400g lencse1408 kcal
-
3000g víz0 kcal
-
9g petrezselyem3 kcal
-
2g oregánó5 kcal
-
2g tárkony6 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g vörösborecet0 kcal
-
100g füstölt libamell305 kcal
-
175g tejföl347 kcal
Összesen
2496
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
1.4g fokhagyma2 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
1.9g halványító zeller0 kcal
-
3.8g sárgarépa1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
9.6g lencse34 kcal
-
71.7g víz0 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g vörösborecet0 kcal
-
2.4g füstölt libamell7 kcal
-
4.2g tejföl8 kcal
Összesen
58
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 413.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 217 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 447.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 255 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1576 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
312
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 135.8 g
Zsír
-
Összesen 85.2 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 194 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3306.6 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 696 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 1736 mg
-
Nátrium 446 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 312.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 3583.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1494 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 243 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2036 micro
-
Kolin: 526 mg
-
Retinol - A vitamin: 233 micro
-
α-karotin 4952 micro
-
β-karotin 12605 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1126 micro
Összesen
2496
kcal
- 3% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 79 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 85.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 301 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
58
kcal
Hozzávalók
-
1 fej fokhagyma
-
3 ek olívaolaj
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 közepes szár halványító zeller
-
2 db sárgarépa
-
só ízlés szerint
-
2 db babérlevél
-
400 g lencse
-
3 ek petrezselyem
-
2 tk oregánó
-
2 tk tárkony
-
1 ek őrölt fűszerkömény
-
2 teáskanál koriander
-
2 teáskanál csípős paprikakrém
-
bors ízlés szerint
-
1 tk vörösborecet
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Fogjuk a fokhagymát, és vágjunk le a tetejéből fél-egy centit. Állítsuk egy darab alufóliába, locsoljunk rá egy kis olívaolajat, majd zárjuk össze a fóliát, és tegyük a sütőbe kb. 1 órára (egy tepsin, hogy az olaj ne csorogjon szét).
- Közben forrósítsunk fel kb. 2 ek olajat egy nagy, vastag aljú fazékban. Tegyük bele a hagymát, a zellert, az apróra vágott répát, sózzuk meg, és időnként kavargatva hagyjuk megpuhulni, kb. 5 percig. Ekkor adjuk hozzá a vizet/alaplét, az apróra vágott füstölt húst, a babérlevelet, petrezselymet, tárkonyt, köményt és a lencsét. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük tovább, amíg a lencse meg nem puhul (25-40 perc, lencsétől függően).
- Vegyük ki a megsült fokhagymát a sütőből, fektessük egy tányérra, és a kés lapját nyomjuk le a gyökérnél, és húzzuk így végig, hogy a fokhagyma egyszerűen kicsússzon a héjából. (Én ilyenkor azért meg szoktam nézni, nincs-e valamelyik gerezdben csíra, ha igen, azt kiveszem, mert elég rosszt ízt tud adni az ételnek.)
- Vegyük ki a levesből a babérlevelet. Kb. két bögrényit vegyünk ki a léből (lencsével együtt), és turmixoljuk össze a fokhagymával, korianderrel, csípős paprikával és tejföllel.
- Tegyük vissza a levesbe, és forraljuk kb. 5 percig. Kóstoljuk meg, és ízesítsük utána, adjuk hozzá az ecetet is.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 87
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 10484
- Feltöltés dátuma: 2013. február 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
null-A
6 recept
A recept eredeti változatát Paula Disbrowe Cowgirl Cuisine: Rustic Recipes and Cowgirl Adventures from a Texas Ranch c. könyvében találtam. Az eredeti receptben nem szerepel sem tejföl, sem füstölt hús, de nekünk ez a lencséhez elengedhetetlen, ezért belekerült. A férjemmel egyetértünk, hogy ez eddig a legjobb lencseleves, amit valaha ettünk, pedig mind a ketten nagyon levesesek vagyunk, és a lencse mindenféle formában jöhet.