Mesebeli osztrák Stollen
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Chef
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
Összesen
1120
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
375g finomliszt1365 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
188g tehéntúró276 kcal
-
130g margarin932 kcal
-
70g mandula413 kcal
-
70g dió458 kcal
-
160g aszalt gyümölcsök384 kcal
-
100g rum231 kcal
-
80g cukor310 kcal
Összesen
4483
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
30g finomliszt109 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
-
15g tehéntúró22 kcal
-
10.4g margarin75 kcal
-
5.6g mandula33 kcal
-
5.6g dió37 kcal
-
12.8g aszalt gyümölcsök31 kcal
-
8g rum18 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
Összesen
359
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26.1 g
Zsír
-
Összesen 52.3 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1701.8 g
-
Cink 124 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 356 mg
-
Vas 97 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 688 mg
-
Nátrium 270 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.7 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 89.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 301 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 12 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 57 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 269 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 359 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 139 micro
Összesen
1120
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.2 g
Zsír
-
Összesen 209.4 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 76 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6807.1 g
-
Cink 497 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 1425 mg
-
Vas 389 mg
-
Magnézium 472 mg
-
Foszfor 2753 mg
-
Nátrium 1080 mg
-
Réz 22 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 510.8 g
-
Cukor 163 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 359.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1205 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 219 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 48 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 227 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 277 mg
-
Retinol - A vitamin: 1076 micro
-
α-karotin 91 micro
-
β-karotin 1435 micro
-
β-crypt 153 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 555 micro
Összesen
4483
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 16.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 544.6 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 86 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 18 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
359
kcal
Hozzávalók
-
375 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 késhegynyi szerecsendió
-
1 db tojás
-
188 g tehéntúró
-
130 g margarin
-
70 g mandula
-
70 g dió
-
80 g cukor
Elkészítés
- A gyümölcsöket 1-2 órára beáztatjuk a rumba. A diót és mandulát felaprítjuk.
- A lisztet a sütőporral, szerecsendióval, cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval jól összekeverjük.
- A margarint felolvasztjuk, és a lisztes keverékhez adjuk az egész tojással, túróval és a keserű mandulaaromával együtt, majd tésztát gyúrunk belőle. Ha nem akarna összeállni, egy kis margarint tehetünk még hozzá (túró szárazságától függően).
- A végén tesszük hozzá az alaposan lecsöpögtetett gyümölcsöket és a felaprított diót, mandulát. Alaposan eldolgozzuk a tésztában. Egy olyan keménységű tésztát kell kapnunk, amit ha tepsire rakunk is megtartja a formáját, de azért nyújtható.
- Rátesszük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire, kicsit sodrófával ellapítjuk, éppen annyira, hogy feltudjuk hajtani Stollen formára (a tészta 2/3-áig hajtjuk fel, hogy egy "lépcsőt kapjunk", így lesz szeleteléskor látható a jellegzetes forma).
- 180 fokon, előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már az egész tészta szép barna, és ha megszúrjuk, már nem ragad. Ha úgy ítéljük, nagyon pirul, takarjuk le egy kicsit alufóliával, de vigyázzunk, nehogy kiszáradjon!
- Még langyosan megkenjük egy kis olvasztott margarinnal, és megszórjuk porcukorral, hogy szép fehér legyen.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 39
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 3596
- Feltöltés dátuma: 2017. február 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Chef
4 recept
Imádom a német nyelvet, és ehhez kapcsolódóan az osztrák és német kultúra és gasztronómia is érdekel, így bukkantam rá egy osztrák oldalon erre a fantasztikus receptre. A Stollennek rengeteg variációja létezik, és minden családnak megvan a saját kis "titkos receptje", mint nálunk a bejglinek, ez a recept a Quarkstollen, avagy a túrós változat. Rengeteg jó visszajelzést kapott a recept, úgyhogy gondoltam, kipróbálom egy kicsit a saját ízlésünkre variálva. Reméltem, hogy finom lesz, de hogy ekkora sikere lesz, azt sosem gondoltam volna! Azóta vagy 10-szer megsütöttem már. Egyszerű, gyors, finom, és a túró miatt sokáig friss marad.