Méhcsípés torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
31g finomliszt114 kcal
-
3 kcal
-
16g tej9 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
4g cukor17 kcal
-
4g vaj31 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A mandulabevonathoz
-
6g vaj45 kcal
-
6g méz19 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
2 kcal
-
6g tej4 kcal
-
13g mandulapehely74 kcal
A krémhez
-
38g tej21 kcal
-
21 kcal
-
5 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
1g habfixáló4 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
Összesen
486
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
125g tej70 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
35g cukor135 kcal
-
35g vaj251 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A mandulabevonathoz
-
50g vaj359 kcal
-
50g méz152 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
19 kcal
-
50g tej28 kcal
-
100g mandulapehely590 kcal
A krémhez
-
300g tej168 kcal
-
171 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
Összesen
3873
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
17.6g finomliszt64 kcal
-
1.4g friss élesztő1 kcal
-
8.8g tej5 kcal
-
3.9g tojás5 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
0.8g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A mandulabevonathoz
-
3.5g vaj25 kcal
-
3.5g méz11 kcal
-
3.5g cukor14 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
-
3.5g tej2 kcal
-
42 kcal
A krémhez
-
21.1g tej12 kcal
-
3.2g vaníliás pudingpor12 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0.6g habfixáló2 kcal
-
14.1g habtejszín41 kcal
Összesen
273
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 750.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 237 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 282 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
486
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.6 g
Zsír
-
Összesen 200.2 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 585 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6006.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 109 mg
-
Kálcium 1893 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 360 mg
-
Foszfor 2254 mg
-
Nátrium 1368 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 451 g
-
Cukor 196 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 238.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1217 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 278 mg
-
Retinol - A vitamin: 1196 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 258 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 289 micro
Összesen
3873
kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 423 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 159 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
273
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
20 g friss élesztő
-
125 ml tej
-
1 db tojás
-
35 g cukor
-
35 g vaj
-
1 csomag sütőpor
-
só ízlés szerint
A mandulabevonathoz
-
50 g vaj
-
2 ek méz
-
50 g cukor
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
5 ek tej
-
100 g mandulapehely
A krémhez
-
3 dl tej
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 csapott ek cukor
-
1 csomag habfixáló
-
200 ml habtejszín
Elkészítés
A tésztához
- A tejben az élesztőt felfuttatjuk a szokásos módon. Egy tálba beletesszük a tészta többi hozzávalóját, majd a tejet az élesztővel, és jól összedolgozzuk.
- 1 órát pihentetjük. Jelentős növekedést -mint általában a kelt tésztáknál tapasztalunk- ne várjunk, mert ennél a tésztánál ez elmarad. Mégis nagyon szép, magas tésztát kapunk végeredményként, ha megsült.
- A pihentetés után sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm-es tortaformát, formára igazítjuk a tésztát benne, és újból 20 percet pihentetjük.
- Közben a mandulabevonat hozzávalóit egy edényben összeforraljuk, majd egyenletesen elosztjuk a tészta tetején. Vigyázva, hogy a mandula egyenletesen, mindenhol bevonja a tésztát. Majd megsütjük.
- Tejből, vaníliás pudingból, vaníliás cukor és cukor hozzáadásával pudingot főzünk. Majd 1 habfixálóból és 2 dl habosított tejszínből krémet készítünk. A tejszínt és a kihűlt pudingot összekeverjük egynemű krémmé.
- A megsült tortalapot kihűlés után középen kettévágjuk, és a krémmel megtöltjük az alsó lapot. A felsőt szeletekre vágjuk, és úgy helyezzük a krém tetejére. A mandula és a cukor egy kicsit karamellizálódik sütés közben, és ezért tanácsos, mert így könnyebb felszeletelni. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 10393
- Feltöltés dátuma: 2014. március 12.
Ajánló
Időigényes, de könnyű elkészíteni. A végeredmény nagyon finom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Éva házias konyhája
159 recept
Az egyik legismertebb sütemény itt Németországban, egy tradicionális sütemény, mint nálunk a dobos-torta. Mondhatjuk, aki egyszer megkóstolta, többé nem tud leszokni róla. Többféle formában készítik. Én a legegyszerűbbet szoktam tortaformában. A krém az általában vaníliakrém, ami néha csak sima tejszín. Egyéni ízlés, kinek mi ízlik jobban, gyümölcsdarabokkal is lehet gazdagítani. Valóban csak az ízlés és a fantázia határozza meg a krém ízvilágát.