Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 12% Zsír
a mákos töltelékhez
-
33g mák175 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
42g tej23 kcal
-
17g meggylé7 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
10 kcal
-
63g meggybefőtt45 kcal
a rétestésztához
-
29g rétesliszt106 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
3g kacsazsír0 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
17g víz0 kcal
összeállítás
Összesen
507
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 12% Zsír
a mákos töltelékhez
-
400g mák2100 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
500g tej280 kcal
-
200g meggylé80 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
-
114 kcal
-
750g meggybefőtt540 kcal
a rétestésztához
-
350g rétesliszt1274 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
200g víz0 kcal
összeállítás
Összesen
6078
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 12% Zsír
a mákos töltelékhez
-
12.9g mák68 kcal
-
4.9g porcukor19 kcal
-
16.2g tej9 kcal
-
6.5g meggylé3 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
4 kcal
-
24.3g meggybefőtt17 kcal
a rétestésztához
-
11.3g rétesliszt41 kcal
-
8.1g finomliszt29 kcal
-
1g kacsazsír0 kcal
-
3.6g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
6.5g víz0 kcal
összeállítás
Összesen
196
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1106.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 541 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 128 mg
-
Foszfor 360 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.5 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 32.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
507
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 161.4 g
Zsír
-
Összesen 191.4 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 119 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13281.7 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 289 mg
-
Kálcium 6491 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 1536 mg
-
Foszfor 4325 mg
-
Nátrium 517 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 31 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 929.8 g
-
Cukor 198 mg
-
Élelmi rost 96 mg
VÍZ
-
Összesen 385.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 531 micro
-
Kolin: 383 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 597 micro
Összesen
6078
kcal
- 9% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 429.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
196
kcal
Hozzávalók
a mákos töltelékhez
-
40 dkg mák
-
15 dkg porcukor
-
5 dl tej
-
2 citromból nyert citromhéj
-
2 evőkanál étkezési keményítő
a rétestésztához
-
35 dkg rétesliszt
-
25 dkg finomliszt
-
2 ek kacsazsír
-
2 db tojás
-
2 csipet só
-
1 ek ecet
-
2 dl víz
összeállítás
Elkészítés
a mákos töltelékhez
- A tejet, a meggybefőtt levét, a cukrot és a mákot egy lábasba öntjük. Ha friss vagy fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor gyümölcslével, tejjel vagy vízzel helyettesíthetjük a befőtt levét.
- Elkezdjük összeforralni, közben hozzáreszeljük a citrom héját, és 5-10 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a meggyet és egy kevés keményítőt. Forralunk rajta egyet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- A tölteléket érdemes a tésztapihentetés alatt megcsinálni, a receptben pusztán azért került előbbre, hogy a tésztakészítés technikája egyben maradjon.
a rétestésztához
- A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük a két tojást, a kacsazsírt, a sót, az ecetet és a víz kb. kétharmadát. Elkezdjük összegyúrni kézzel vagy géppel, közben több adagban hozzáöntve a víz maradékát.
- Addig dagasztjuk a tésztát, amíg fényes lesz és már nem ragad a kezünkhöz. Ez géppel kb. 10-15 percet vesz igénybe, kézzel hosszabb a folyamat.
- Rétesliszttel beszórt deszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd félbevágjuk, és kiolajozott tálcára helyezzük. A tetejüket is beolajozzuk, és folpackkal lefedve 1-2-3 órát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a meggyes-mákos töltetléket.
- Tiszta abroszt vagy terítőt teszünk az asztalra. A pihentetett tésztát (két részben) kézzel kezdjük nyújtani, olyan módon, ahogy a pizzát szokás. Eztán az abrosz közepére helyezzük a rétestésztát, majd a széleit óvatosan húzogassuk ki körbe-körbe haladva a tészta körül.
- Amikor már szép vékony, szinte átlátszó a tészta de még épp, hogy nem szakad, akkor tökéletes! A tésztát meghintjük pár csipet zsemlemorzsával és megspricceljük olvasztott kacsazsírral.
- A mákos töltelék kétharmadát-háromnegyedét egy sávban a tészta egyik oldalán felhalmozzuk, a többit pedig foltokban szétosztjuk a tészta többi részén.
- Az abrosz segítségével feltekerjük a tésztát, majd kettévágjuk. Mivel két adag tésztával dolgozunk, így összesen 4 tekercsünk lesz. A rétesek tetejét megkenjük zsírral, majd 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- A kész réteseket hagyjuk picit kihűlni, majd porckorral megszórjuk a tetejüket, és úgy szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 67
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 9218
- Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Az egyik legkedveltebb rétestöltelék a meggyes-mákos, egyáltalán nem véletlenül. A Veri az ördög a feleségét című magyar vígjátékban Kajtárné is készít ilyen rétest a vendégeknek, a tésztát pedig annak rendje-s-módja szerint ők gyúrják a konyhában, némi körtepálinka társaságában. Az ő tiszteletére íme egy házi tésztával készült meggyes-mákos rétesrecept, amivel garantált a siker, bárhová is készülünk vele.