r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Összesen 507 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Összesen 6078 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Összesen 196 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1106.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    541 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.5 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 507 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.4 g

Zsír

  • Összesen
    191.4 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    119 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13281.7 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    6491 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    1536 mg
  • Foszfor
    4325 mg
  • Nátrium
    517 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    929.8 g
  • Cukor
    198 mg
  • Élelmi rost
    96 mg

VÍZ

  • Összesen
    385.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    531 micro
  • Kolin:
    383 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    597 micro
Összesen 6078 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    140 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.1 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 196 kcal

Hozzávalók

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Elkészítés

a mákos töltelékhez

  1. A tejet, a meggybefőtt levét, a cukrot és a mákot egy lábasba öntjük. Ha friss vagy fagyasztott gyümölcsöt használunk, akkor gyümölcslével, tejjel vagy vízzel helyettesíthetjük a befőtt levét.
  2. Elkezdjük összeforralni, közben hozzáreszeljük a citrom héját, és 5-10 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a meggyet és egy kevés keményítőt. Forralunk rajta egyet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  3. A tölteléket érdemes a tésztapihentetés alatt megcsinálni, a receptben pusztán azért került előbbre, hogy a tésztakészítés technikája egyben maradjon.

a rétestésztához

  1. A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk, és hozzákeverjük a két tojást, a kacsazsírt, a sót, az ecetet és a víz kb. kétharmadát. Elkezdjük összegyúrni kézzel vagy géppel, közben több adagban hozzáöntve a víz maradékát.
  2. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg fényes lesz és már nem ragad a kezünkhöz. Ez géppel kb. 10-15 percet vesz igénybe, kézzel hosszabb a folyamat.
  3. Rétesliszttel beszórt deszkán kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd félbevágjuk, és kiolajozott tálcára helyezzük. A tetejüket is beolajozzuk, és folpackkal lefedve 1-2-3 órát pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a meggyes-mákos töltetléket.
  4. Tiszta abroszt vagy terítőt teszünk az asztalra. A pihentetett tésztát (két részben) kézzel kezdjük nyújtani, olyan módon, ahogy a pizzát szokás. Eztán az abrosz közepére helyezzük a rétestésztát, majd a széleit óvatosan húzogassuk ki körbe-körbe haladva a tészta körül.
  5. Amikor már szép vékony, szinte átlátszó a tészta de még épp, hogy nem szakad, akkor tökéletes! A tésztát meghintjük pár csipet zsemlemorzsával és megspricceljük olvasztott kacsazsírral.
  6. A mákos töltelék kétharmadát-háromnegyedét egy sávban a tészta egyik oldalán felhalmozzuk, a többit pedig foltokban szétosztjuk a tészta többi részén.
  7. Az abrosz segítségével feltekerjük a tésztát, majd kettévágjuk. Mivel két adag tésztával dolgozunk, így összesen 4 tekercsünk lesz. A rétesek tetejét megkenjük zsírral, majd 200°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
  8. A kész réteseket hagyjuk picit kihűlni, majd porckorral megszórjuk a tetejüket, és úgy szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 9218
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Meggyes-mákos rétes Kajtárné tiszteletére
Rosanics Petra 351 recept

Az egyik legkedveltebb rétestöltelék a meggyes-mákos, egyáltalán nem véletlenül. A Veri az ördög a feleségét című magyar vígjátékban Kajtárné is készít ilyen rétest a vendégeknek, a tésztát pedig annak rendje-s-módja szerint ők gyúrják a konyhában, némi körtepálinka társaságában. Az ő tiszteletére íme egy házi tésztával készült meggyes-mákos rétesrecept, amivel garantált a siker, bárhová is készülünk vele.

Hozzávalók

a mákos töltelékhez

a rétestésztához

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...