Medvehagymás gulyásleves
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
125g sertéscomb228 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
1 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
71 kcal
-
5g medvehagyma7 kcal
-
500g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
14g tojás17 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
500g sertéscomb910 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
3 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
20g medvehagyma28 kcal
-
2000g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
55g tojás69 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
13.1g sertéscomb24 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
6.3g sárgarépa2 kcal
-
2.4g fehérrépa1 kcal
-
4.2g zeller2 kcal
-
10.5g burgonya6 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.4g hegyes erős paprika0 kcal
-
2.1g paradicsom0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
-
0.5g medvehagyma1 kcal
-
52.3g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
1.4g tojás2 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 32 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 889 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 449 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 809.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 480 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 1878 micro
-
β-karotin 4521 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 515 micro
-
Lut-zea 234 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 128 g
Zsír
-
Összesen 92.2 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 495 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3555.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 439 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 314 mg
-
Foszfor 1796 mg
-
Nátrium 842 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.9 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 3238.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1921 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 136 mg
-
D vitamin: 130 micro
-
K vitamin: 118 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 585 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 7512 micro
-
β-karotin 18082 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 2061 micro
-
Lut-zea 937 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 92.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 84.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 196 micro
-
β-karotin 473 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 54 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg sertéscomb
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
4 db burgonya
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kis db paradicsom
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
A csipetkéhez
Elkészítés
A leveshez
- Zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk, a szárzöldséget nem túl vékony karikára, a krumplit, zellert kis kockákra vágjuk.
- A sertéscombot az esetleges zsíros részektől megszabadítjuk, felkockázzuk, a gyorsabb fővés érdekében nem nagy darabokra.
- A hagymát 4-5 ek olajon (másfél ek zsíron) megfuttatjuk, s amikor már üveges, rádobjuk a húst. Ha a húskockák kellőképpen átforgolódtak az olajban és kifehéredtek, rádobjuk a fokhagymát, megszórjuk az őrölt köménnyel, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Pirospaprikával meghintjük, egyben le is húzzuk a fazekat a tűzről, nehogy a paprika megkeseredjék. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és lefödve pároljuk. (Mivel siettem, én kuktában készítettem.)
- Amikor a hús háromnegyed részben puha (már majdnem jó, de még kell neki 10-15 perc fővés), rádobjuk a répaféléket, a zellert, paprikát, paradicsomot, felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel (amennyi levest szeretnénk), majd főzzük tovább a társaságot együtt. A felöntött levet kóstoljuk és utánaízesítjük a fűszerekkel.
- Közben elkészítjük 1 tojásból, csipet sóból és a tojás által felvett mennyiségű lisztből a csipetkét. A tésztának foghatónak kell lennie, figyeljünk arra, hogy ne legyen lágy, mert akkor szétesik, de ne is legyen kemény, mivel a kemény kis galacsinok nyögvenyelőssé főnek. Lisztes kézzel alig nagyobb méretűre csipkedjük a nyers tésztát, mint a kézi tarhonya, de nem baj, ha rusztikusan formátlanok lesznek a csipetkék. Hogy ne ragadjanak össze felhasználásig, pici liszttel hinthetjük meg, amivel át is forgatjuk a szemeket.
- Közben rátekintünk a készülő folyékony műre, a répák épp, hogy mindjárt készen lesznek, ekkor adjuk hozzá a krumplit (az idei első újkrumplira sikerült rálelnem), hiszen annak sok fővési idő nem kell. Mivel időközben a csipetkék is lecsipkelődtek, mehetnek a krumplival együtt. Ekkor újrakóstolás, ha kell, beállítjuk a végső ízt.
- A főzés befejezése előtt meghintjük az evőkanálnyi medvehagymával, de azzal már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy átadja finom ízét a levesnek.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2167
- Feltöltés dátuma: 2012. május 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Mai vacsoránknak gulyást terveztem, a hosszabbra nyúlt munkanap miatt szerettem volna egy tartalmasabb levest az asztalra tenni. Ez a gulyásleves pozitív tévedéssel végződött. Mivel nem volt itthon zellerzöldem, viszont keveselltem a levesben a zellerízt, a mélyhűtő tartalmához folyamodtam. A zacskóban, amit elővettem, fagyottan figyelt a harsogóan zöld tömb, amiből lekanyarítottam egy bő evőkanálra valót és belepottyantottam a fazékba. A következő keverésnél vártam, hogy a megszokott zellerillat felcsapjon, de nem így történt, ellenben szembenézhettem az akkurátusan felaprított medvehagymámmal a gulyásban. Így jár az, aki elfelejti felcímkézni a mélyhűteni kívánt alkotóelem nejlonját. Lehet, hogy a medvehagyma gulyáslevesbe ötvözése csak nekem újdonság, mások esetleg jót mosolygnak a "felfedezésemen", de hozzáteszem, nálunk bizonyos ételeknél hagyományos készítési módok uralkodnak. Nos, most nem így történt. Egy valami azonban biztos: a medvehagyma rendkívüli ízélménnyel gazdagította a gulyást, a ház ura, aki mellesleg többször eszik keveset, ráadásul eléggé válogatós, most nem bírta letenni a kanalat. Szuszogott is utána rendesen. :)