r
Nosalty Logó

Medvehagymás gulyásleves

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Teamami
Medvehagymás gulyásleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 500 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 1997 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 52 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    889 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    449 mg
  • Nátrium
    210 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    809.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    480 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1878 micro
  • β-karotin
    4521 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    515 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 500 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    128 g

Zsír

  • Összesen
    92.2 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    495 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3555.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    138 mg
  • Kálcium
    439 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    314 mg
  • Foszfor
    1796 mg
  • Nátrium
    842 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.9 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    3238.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1921 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    118 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    585 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    7512 micro
  • β-karotin
    18082 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    2061 micro
  • Lut-zea
    937 micro
Összesen 1997 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    92.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    196 micro
  • β-karotin
    473 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    54 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 52 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. Zöldségféléket megtisztítjuk, a hagymát, fokhagymát felaprítjuk, a szárzöldséget nem túl vékony karikára, a krumplit, zellert kis kockákra vágjuk.
  2. A sertéscombot az esetleges zsíros részektől megszabadítjuk, felkockázzuk, a gyorsabb fővés érdekében nem nagy darabokra.
  3. A hagymát 4-5 ek olajon (másfél ek zsíron) megfuttatjuk, s amikor már üveges, rádobjuk a húst. Ha a húskockák kellőképpen átforgolódtak az olajban és kifehéredtek, rádobjuk a fokhagymát, megszórjuk az őrölt köménnyel, sózzuk, borsozzuk, átkeverjük. Pirospaprikával meghintjük, egyben le is húzzuk a fazekat a tűzről, nehogy a paprika megkeseredjék. Felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi és lefödve pároljuk. (Mivel siettem, én kuktában készítettem.)
  4. Amikor a hús háromnegyed részben puha (már majdnem jó, de még kell neki 10-15 perc fővés), rádobjuk a répaféléket, a zellert, paprikát, paradicsomot, felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel (amennyi levest szeretnénk), majd főzzük tovább a társaságot együtt. A felöntött levet kóstoljuk és utánaízesítjük a fűszerekkel.
  5. Közben elkészítjük 1 tojásból, csipet sóból és a tojás által felvett mennyiségű lisztből a csipetkét. A tésztának foghatónak kell lennie, figyeljünk arra, hogy ne legyen lágy, mert akkor szétesik, de ne is legyen kemény, mivel a kemény kis galacsinok nyögvenyelőssé főnek. Lisztes kézzel alig nagyobb méretűre csipkedjük a nyers tésztát, mint a kézi tarhonya, de nem baj, ha rusztikusan formátlanok lesznek a csipetkék. Hogy ne ragadjanak össze felhasználásig, pici liszttel hinthetjük meg, amivel át is forgatjuk a szemeket.
  6. Közben rátekintünk a készülő folyékony műre, a répák épp, hogy mindjárt készen lesznek, ekkor adjuk hozzá a krumplit (az idei első újkrumplira sikerült rálelnem), hiszen annak sok fővési idő nem kell. Mivel időközben a csipetkék is lecsipkelődtek, mehetnek a krumplival együtt. Ekkor újrakóstolás, ha kell, beállítjuk a végső ízt.
  7. A főzés befejezése előtt meghintjük az evőkanálnyi medvehagymával, de azzal már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy átadja finom ízét a levesnek.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 13
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2166
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Medvehagymás gulyásleves
Teamami 3 recept

Mai vacsoránknak gulyást terveztem, a hosszabbra nyúlt munkanap miatt szerettem volna egy tartalmasabb levest az asztalra tenni. Ez a gulyásleves pozitív tévedéssel végződött. Mivel nem volt itthon zellerzöldem, viszont keveselltem a levesben a zellerízt, a mélyhűtő tartalmához folyamodtam. A zacskóban, amit elővettem, fagyottan figyelt a harsogóan zöld tömb, amiből lekanyarítottam egy bő evőkanálra valót és belepottyantottam a fazékba. A következő keverésnél vártam, hogy a megszokott zellerillat felcsapjon, de nem így történt, ellenben szembenézhettem az akkurátusan felaprított medvehagymámmal a gulyásban. Így jár az, aki elfelejti felcímkézni a mélyhűteni kívánt alkotóelem nejlonját. Lehet, hogy a medvehagyma gulyáslevesbe ötvözése csak nekem újdonság, mások esetleg jót mosolygnak a "felfedezésemen", de hozzáteszem, nálunk bizonyos ételeknél hagyományos készítési módok uralkodnak. Nos, most nem így történt. Egy valami azonban biztos: a medvehagyma rendkívüli ízélménnyel gazdagította a gulyást, a ház ura, aki mellesleg többször eszik keveset, ráadásul eléggé válogatós, most nem bírta letenni a kanalat. Szuszogott is utána rendesen. :)

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...