Maritozzo con la panna
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Olasz Gasztronómiai Világhét
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
előtészta
-
17g finomliszt61 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
17g víz0 kcal
édes zsemle
-
67g finomliszt243 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
0g tojás0 kcal
-
29g tej16 kcal
-
1g árpapehely3 kcal
-
2g méz5 kcal
-
9g cukor35 kcal
-
2g só0 kcal
-
13g szőlőmagolaj111 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g tojás0 kcal
-
3g tej1 kcal
-
2g porcukor8 kcal
-
2g víz0 kcal
tejszínhab
-
21g habtejszín61 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
562
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
előtészta
-
200g finomliszt728 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
200g víz0 kcal
édes zsemle
-
800g finomliszt2912 kcal
-
15g élesztő16 kcal
-
0g tojás0 kcal
-
350g tej196 kcal
-
12g árpapehely41 kcal
-
20g méz61 kcal
-
110g cukor426 kcal
-
20g só0 kcal
-
150g szőlőmagolaj1326 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g tojás0 kcal
-
30g tej17 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
25g víz0 kcal
tejszínhab
-
250g habtejszín730 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
6761
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
előtészta
-
8.8g finomliszt32 kcal
-
0.4g élesztő0 kcal
-
8.8g víz0 kcal
édes zsemle
-
35.2g finomliszt128 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
0g tojás0 kcal
-
15.4g tej9 kcal
-
0.5g árpapehely2 kcal
-
0.9g méz3 kcal
-
4.8g cukor19 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
6.6g szőlőmagolaj58 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g tojás0 kcal
-
1.3g tej1 kcal
-
1.1g porcukor4 kcal
-
1.1g víz0 kcal
tejszínhab
-
11g habtejszín32 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
0g vanília0 kcal
Összesen
298
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 20.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 904.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 672 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
562
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.6 g
Zsír
-
Összesen 245.4 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 111 g
-
Koleszterin 278 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10852.7 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 348 mg
-
Kálcium 789 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 263 mg
-
Foszfor 1354 mg
-
Nátrium 8066 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1002.1 g
-
Cukor 226 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 529.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 699 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 469 micro
-
Kolin: 159 mg
-
Retinol - A vitamin: 685 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 150 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 199 micro
Összesen
6761
kcal
- 6% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 28% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 477.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 355 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.1 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Összesen
298
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
előtészta
édes zsemle
-
15 g élesztő
-
350 ml tej
-
20 g méz
-
110 g cukor
-
20 g só
-
150 g szőlőmagolaj
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 db vanília
-
1 g tojás
-
3 ek tej
-
25 g porcukor
-
25 g víz
tejszínhab
-
250 ml habtejszín
-
50 g cukor
-
1 db vanília
Elkészítés
előtészta
- Az előtészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd (lehetőleg 27°C-on) addig kelesztjük, amíg duplájára nő.
édes zsemle
- A liszthez morzsoljuk az élesztőt, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az összekevert tojást és tejet, a malátát, végül a mézet és cukrot is.
- Hozzáadjuk a megkelt előtésztát is, sózzuk, és addig keverjük, míg elválik az edény falától.
- Folyamatos kevergetés közben, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a szőlőmagolajat, egyszerre mindig csak annyit öntve hozzá, amennyit felszív a tészta.
- A vaníliarúd belsejét kikaparjuk, a narancs héját lereszeljük és mindkettőt a tésztához dolgozzuk.
- Szobahőmérsékleten (27°C a legjobb), fóliával letakarva másfél órát kelesztjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- A pihentetett tésztából 50 grammos adagokat készítünk, a kiporciózott tésztát egyesével virgoljuk (tenyérgyökkel gömbölyítjük) és ovális alakúra formázzuk. Ezt is hagyjuk kelni másfél órát 27°C-on.
- A megkelt bucikat lekenjük tojás és tej egyvelegével, majd majd 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük és 15 percig sütjük.
- Közben porcukrot vízzel 1:1 arányban elkeverünk, és ezzel kenjük le a sütőből kivéve a zsemléket.
tejszínhab
- A habtejszínt kemény habbá verjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. A kész krémet habzsákba töltjük.
- A teljesen kihűlt a zsemléket srégen bevágjuk és megtöltjük a tejszínhabbal. A felesleget spatulával vagy késsel leszedjük, majd az egészet porcukorral alaposan megszórjuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 25
- Össznézettség: 2504
- Feltöltés dátuma: 2022. november 09.
Ajánló
A 27°C-on való kelesztést házilag úgy a legkönnyebb elérni, ha a (kikapcsolt) sütő aljára beteszünk egy tálka forrásban lévő vizet, a tésztát középre tesszük egy rácson, majd rácsukjuk a sütőajtót.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Olasz Gasztronómiai Világhét
14 recept
A maritozzo az egyik leglégiesebb édesség ami csak létezik: a habkönnyű, édes zsemlékbe mindössze vaníliás tejszínhab kerül, így minden falat csak úgy olvad az ember szájában. Az Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából Rosario Simeoli, a Trattoria Pomo d'Oro konyhafőnöke a kameráink előtt mutatta meg, hogyan készül Lazio édes büszkesége.