Marhafarok tejszínes gombamártással
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húshoz
-
375g marhafarok688 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
19g pecsenyezsír169 kcal
-
125g gomba27 kcal
-
63g főzőtejszín82 kcal
-
115g újhagyma22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A körethez
-
150g kifliburgonya87 kcal
-
15g bazsalikom3 kcal
-
4g rozmaring5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1167
kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húshoz
-
1500g marhafarok2751 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
200g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
75g pecsenyezsír677 kcal
-
500g gomba107 kcal
-
250g főzőtejszín328 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A körethez
-
600g kifliburgonya347 kcal
-
60g bazsalikom14 kcal
-
14g rozmaring18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4666
kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
A húshoz
-
38.2g marhafarok70 kcal
-
5.1g fehérbor4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.8g kacsazsír0 kcal
-
5.1g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
1.9g pecsenyezsír17 kcal
-
12.7g gomba3 kcal
-
6.4g főzőtejszín8 kcal
-
11.7g újhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A körethez
-
15.3g kifliburgonya9 kcal
-
1.5g bazsalikom0 kcal
-
0.4g rozmaring0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
118
kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89 g
Zsír
-
Összesen 67.7 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 318 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1246.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 281 mg
-
Nátrium 681 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 426 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 211 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 900 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1644 micro
Összesen
1167
kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 355.9 g
Zsír
-
Összesen 270.7 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 117 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1272 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4986.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 748 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 307 mg
-
Foszfor 1123 mg
-
Nátrium 2722 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 142.1 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1703.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 560 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 173 mg
-
D vitamin: 115 micro
-
K vitamin: 845 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 393 micro
-
Kolin: 258 mg
-
Retinol - A vitamin: 238 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3599 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6576 micro
Összesen
4666
kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Összesen
118
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
1.5 kg marhafarok
-
2 db babérlevél
-
1 kk fekete bors
-
5 gerezd fokhagyma
-
2 ek kacsazsír
-
2 dl víz
-
só ízlés szerint
A mártáshoz
-
50 dkg gomba
-
2.5 dl főzőtejszín
-
5 közepes db újhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A körethez
-
60 dkg kifliburgonya
-
1 csokor bazsalikom
-
2 szál rozmaring
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A húshoz
- A darabolt marhafarkat leöblítjük, majd szárazra törölve egy nagyobb edényben 2 ek kacsazsíron minden oldalukon lepirítjuk, hozzáadva 5-6 gerezd fokhagymát összenyomva, a babérleveleket, a szemes borsot, és megsózzuk.
- Miután minden oldalán szépen megpirult (pörzsanyag keletkezett), felöntjük 2 dl száraz fehérborral, megkevergetjük, majd 2 dl vizet hozzáadva fedő alatt puhára pároljuk.
- Gyakran kevergetve ellenőrizzük a folyadékot alatta, ha kell, pótoljuk.
- Mikor a marha megpuhult, kivesszük, és tűzálló tálba téve, letakarva melegen tartjuk, míg a mártást elkészítjük.
- A pecsenyelevet átöntjük egy serpenyőbe, majd beletesszük a felkarikázott újhagymát és a vékonyan felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, mikor a gomba levet ereszt, felöntjük a főzőtejszínnel, hagyjuk felforrni, majd az egészet ráöntjük a marhadarabokra. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Amíg a hús sül, addig elkészítjük a köretet, az előzőleg sós vízben, héjában megfőzőtt és meghámozott burgonyából.
- Serpenyőben olívaolajat hevítünk, beletesszük a burgonyákat, átforgatjuk, és hagyjuk őket pirulni, majd hozzáadunk egy-két gerezd, összenyomott fokhagymát és a rozmaringágakat.
- Megsózzuk, és így pirítjuk tovább, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma és a rozmaring.
- Mikor kellően megpirultak a burgonyák, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az aprított bazsalikomot, és átforgatjuk. A serpenyő hője elég ahhoz, hogy a bazsalikom aromája bevonja a burgonyákat.
- Mikor elkészült a burgonya, tálaljuk a marhafarok mellé a gombamártással együtt.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x20
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8145
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A marhafarok (ököruszály) egy nagyon ízletes része a marhának, általában ízekre darabolva, lefaggyúzva árulják. Ha csak látok a hentesnél, mindig vásárolok belőle. Persze többet, hogy a fagyasztóba is kerüljön, ugyanis elég ritkán lehet hozzájutni. Általában isteni finom leves (aki már evett marhafarokból készült húslevest, az tudja, hogy mennyire ízletes) és pörkölt készül itthon belőle. De ebben a formában, ezzel a tejszínes gombamártással sütve is fenséges eledel.