Marcipános kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
67g finomliszt243 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
5 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A házi marcipánhoz
-
13g mandula74 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
1g tej0 kcal
A lekenéshez
-
0g cukor2 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
Összesen
590
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
29 kcal
-
60g margarin430 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A házi marcipánhoz
-
75g mandula443 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
5g tej3 kcal
A lekenéshez
-
3g cukor10 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
3532
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
43.6g finomliszt159 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
3 kcal
-
6.5g margarin47 kcal
-
12g tojás15 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
8.2g marcipán38 kcal
-
5.5g mazsola16 kcal
-
5.5g mandula32 kcal
-
6.5g sárgabaracklekvár18 kcal
A házi marcipánhoz
-
8.2g mandula48 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0.5g tej0 kcal
A lekenéshez
-
0.3g cukor1 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
Összesen
384
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 237 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.8 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 29 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 77 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 115 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
590
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 94.4 g
Zsír
-
Összesen 149.2 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 577 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2813.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 183 mg
-
Kálcium 488 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 463 mg
-
Foszfor 1424 mg
-
Nátrium 227 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 460.5 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 173.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 722 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 460 micro
-
Kolin: 577 mg
-
Retinol - A vitamin: 690 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 389 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 779 micro
Összesen
3532
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 19 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Összesen
384
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
400 g finomliszt
-
6 db édesítőszer
-
2 db tojás
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
50 g mazsola
-
50 g mandula
-
60 g sárgabaracklekvár
A házi marcipánhoz
-
75 g mandula
-
2 ek édesítőszer
-
0.5 ek tej
A lekenéshez
-
0.5 teáskanál cukor
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- Marcipánmassza elkészítése: 75 gtisztított mandulátés 2 ek édesítő granulátumot kávédarálón pépesre őrlünk, 1-2 kk tejjel lazítjuk, és alufóliába csomagolva átgyúrjuk, majd hűtőben "szikkasztjuk".
- A liszthez morzsoljuk az élesztőt, 1 kk cukrot, a meglangyosított tej felét, és lazán összedolgozzuk.
- Letakarjuk, és 20 percig kelni hagyjuk.
- A maradék tejben elkeverjük a felolvasztott margarint, az édesítő tablettákat, és összekeverjük a liszttel.
- Duplájára kelesztjük (1 óra).
- A töltelékhez a marcipánt apróra szaggatjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük.
- A tésztát átgyúrjuk, majd sütőpapírra helyezzük.
- A tésztát hosszanti irányban 3 részre osztjuk, és a külső szárnyait 2 cm-es csíkokra bevágjuk.
- A tészta közepső részére halmozzuk a tölteléket, a végét felhajtjuk, a csíkokat keresztben egymásra fektetjük, végül a másik véget is a fonatra hajtjuk.
- A kalácsot 20 percig kelni hagyjuk, lekenjük tojássárgájával, és 200 fokon 35 perc alatt aranypirosra sütjük.
- Amikor kihűlt (minimum 2 óra), szeleteljük.
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8703
- Feltöltés dátuma: 2010. január 01.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Szilveszterre készítettük, reggelire. Igazi ünnepi finomság, és nem olyan bonyolult, csak időigényes. Lajos Mari 2002-es karácsonyi receptje alapján, kisebb-nagyobb átdolgozással. A házi marcipán nem csak olcsóbb, de a sütiben finomabb is, mert kimondottan puha marcipán kell bele!