Mandulás-mazsolás kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Becsei Ágnes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
42g tej23 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
6 kcal
-
33g rétesliszt121 kcal
-
33g finomliszt121 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
2g vaj17 kcal
A töltelékhez
Összesen
614
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
250g tej140 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
200g rétesliszt728 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
Összesen
3686
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
22.9g tej13 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
-
2.3g élesztő2 kcal
-
9.1g vaj66 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
18.3g rétesliszt67 kcal
-
18.3g finomliszt67 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
A töltelékhez
Összesen
339
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 29.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 386.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 213 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 209 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
614
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.9 g
Zsír
-
Összesen 178.7 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 60 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 750 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2321.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 168 mg
-
Kálcium 592 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 260 mg
-
Foszfor 1019 mg
-
Nátrium 260 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 449.9 g
-
Cukor 126 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 148.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1275 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 384 micro
-
Kolin: 418 mg
-
Retinol - A vitamin: 1252 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 279 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 535 micro
Összesen
3686
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
339
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2.5 dl tej
-
7 dkg cukor
-
2.5 dkg élesztő
-
10 dkg vaj
-
1 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
20 dkg rétesliszt
-
20 dkg finomliszt
A töltelékhez
Elkészítés
A tésztához
- A tejből 1 decit meglangyosítunk 1 dkg cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- Közben a maradék tejet a vajjal kézmelegre felolvasztjuk, belekeverjük a maradék cukrot, a simára vert tojást, a vaníliás cukrot és egy csipet sót.
- A tésztához a kétfajta lisztet mély tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk, és belekeverjük a felfuttatott élesztőt, majd kissé összedolgozzuk. Apránként hozzáadjuk a vajas tejet. Atésztát alaposan kidagasztjuk.
- Meleg helyen kb. 40 percig letakarva kelesztjük.
- Egy tortaformát kivajazunk. A töltelékhez a mandulát kikeverjük a vajjal, a mazsolát megmossuk, és megszikkasztjuk.
- A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kb. 15 darab négyzetre vágjuk. A közepükbe szétosztjuk a vajas mandulát, megszórjuk a mazsolával. Összetekerjük, golyókká gömbölyítjük, a kikent formába egymás mellé ültetjük. Letakarva a duplájára kelesztjük.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát tojássárgájával megkenjük, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1582
- Feltöltés dátuma: 2013. március 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Becsei Ágnes
100 recept
Ezt is egy kiszaggatott újságcikkben találtam itthon! :)