Mandulás aranygaluska bormártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 7% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
31g tej18 kcal
-
4g élesztő5 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
9g mazsola26 kcal
-
3g rum7 kcal
A rétegezéshez
A borhabhoz
-
63g fehérbor51 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
Összesen
799
kcal
- 7% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
250g tej140 kcal
-
35g élesztő37 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
4g só0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
70g mazsola209 kcal
-
24g rum55 kcal
A rétegezéshez
A borhabhoz
-
500g fehérbor410 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
Összesen
6376
kcal
- 7% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
11.1g tej6 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
0.9g porcukor3 kcal
-
17.8g finomliszt65 kcal
-
4.5g vaj32 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
3.1g mazsola9 kcal
-
1.1g rum2 kcal
A rétegezéshez
A borhabhoz
-
22.3g fehérbor18 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
9.8g tojás12 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
Összesen
283
kcal
- 7% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 261 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 798.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 77 mg
-
Foszfor 277 mg
-
Nátrium 271 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.1 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 100.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 291 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 286 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 244 micro
Összesen
799
kcal
- 7% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 129.7 g
Zsír
-
Összesen 330.4 g
-
Telített zsírsav 149 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 125 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 2089 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6387.4 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 259 mg
-
Kálcium 1080 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 619 mg
-
Foszfor 2216 mg
-
Nátrium 2168 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 640.7 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 801.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2326 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 329 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 673 micro
-
Kolin: 1412 mg
-
Retinol - A vitamin: 2287 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 454 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1950 micro
Összesen
6376
kcal
- 7% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
283
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
2.5 dl tej
-
3.5 dkg élesztő
-
2 csapott ek porcukor
-
40 dkg finomliszt
-
1 kk só
-
1 db tojás
-
3 db tojássárgája
-
7 dkg mazsola
-
3 ek rum
A rétegezéshez
-
15 dkg cukor
A borhabhoz
-
1 kávéskanál fahéj
-
3 db szegfűszeg
-
4 ek cukor
-
4 db tojás
-
1 csapott ek finomliszt
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimérünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, kevés porcukrot hozzáadunk, és felfuttatjuk az előre melegített 50 fokos sütőben.
- A lisztet a tálba szitáljuk, és az élesztővel, maradék tejjel, porcukorral, langyos vajjal, sóval, citromhéjjal és a tojások sárgájával, valamint az egész tojással hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. (A tészta eleinte egy ragacsos massza, nem kell megijedni, kelesztés után még lisztezzük picit, és így lesz tökéletes!) Ezután 45-50 percig kelesztjük az 50 fokos sütőben.
- A mazsolát beáztatjuk a rumba.
- A sütőformát (pl. kapcsos tortaforma, de lehet kuglófforma is) kivajazzuk, lisztezzük.
- A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon a rumos mazsolát hozzáadva finoman átgyúrjuk, ha szükséges, még lisztezzük. Ujjnyira nyújtjuk a tésztát, és kb. 3-5 cm-es kerek kiszúróformával kiszaggatjuk. A leeső maradékokat is felhasználjuk!
- A mandulát a cukorral összekeverjük. A vajat felolvasztjuk.
- A pogácsákat a vajba mártjuk, utána a mandulás-cukros keverékbe, és rétegezve a sütőformába rakosgatjuk. Ha marad vaj, vagy mandula, a tetejére csorgatjuk, szórjuk.
- Konyharuhával letakarva újabb 20 percig kelesztjük a langyos sütőben.
- Ezután előmelegített sütőben megsütjük. Ha már elég barna a teteje takarjuk le alufóliával!
- A formában hagyjuk kb. 20 perc alatt kicsit kihűlni, ezalatt elkészítjük a borhabot (csak frissen jó!!!).
- A bort a fűszerekkel felforraljuk. A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Ezután a bort kevergetve rászűrjük, és visszatéve a tűzre, állandó kevergetés mellett besűrítjük.
- A tojásfehérjét habbá verjük, és a még forró krémhez keverjük.
- Az aranygaluskát egy tálra borítjuk (vagy eltávolítjuk a kapcsos tortaformát - szerintem ez a legjobb!), kevés porcukorral meghintjük, a borhabot külön tálaljuk hozzá.
- Nem kell szeletelni, mindenki "ízekre szedve" szedhet magának.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 55
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5536
- Feltöltés dátuma: 2012. március 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Egy újabb szülinap, újabb meglepetés készült. Hetekkel előtte keresgéltem már megint, hogy mi legyen az újdonság, amit elkészítek. A választásom erre a sütire esett, amit egy márciusi konyhamagazinban találtam. Az elkészítés elég macerás, kb. 3 órás procedúra, de a végeredmény miatt mindenképpen megéri! :) Aki nem kedveli a borhabot, híg vaníliapudinggal, vagy eredeti vaníliakrémmel is tálalhatja.