r
Nosalty Logó

Mandulás aranygaluska bormártással

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Mandulás aranygaluska bormártással
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A rétegezéshez

A borhabhoz

Összesen 799 kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A rétegezéshez

A borhabhoz

Összesen 6376 kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A rétegezéshez

A borhabhoz

Összesen 283 kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    261 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    798.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    277 mg
  • Nátrium
    271 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.1 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    291 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    176 mg
  • Retinol - A vitamin:
    286 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    244 micro
Összesen 799 kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    129.7 g

Zsír

  • Összesen
    330.4 g
  • Telített zsírsav
    149 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    2089 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6387.4 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    1080 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    619 mg
  • Foszfor
    2216 mg
  • Nátrium
    2168 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    640.7 g
  • Cukor
    280 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    801.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2326 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    329 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    673 micro
  • Kolin:
    1412 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2287 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    454 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1950 micro
Összesen 6376 kcal
  • 7% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 283 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A rétegezéshez

A borhabhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimérünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, kevés porcukrot hozzáadunk, és felfuttatjuk az előre melegített 50 fokos sütőben.
  2. A lisztet a tálba szitáljuk, és az élesztővel, maradék tejjel, porcukorral, langyos vajjal, sóval, citromhéjjal és a tojások sárgájával, valamint az egész tojással hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. (A tészta eleinte egy ragacsos massza, nem kell megijedni, kelesztés után még lisztezzük picit, és így lesz tökéletes!) Ezután 45-50 percig kelesztjük az 50 fokos sütőben.
  3. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
  4. A sütőformát (pl. kapcsos tortaforma, de lehet kuglófforma is) kivajazzuk, lisztezzük.
  5. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon a rumos mazsolát hozzáadva finoman átgyúrjuk, ha szükséges, még lisztezzük. Ujjnyira nyújtjuk a tésztát, és kb. 3-5 cm-es kerek kiszúróformával kiszaggatjuk. A leeső maradékokat is felhasználjuk!
  6. A mandulát a cukorral összekeverjük. A vajat felolvasztjuk.
  7. A pogácsákat a vajba mártjuk, utána a mandulás-cukros keverékbe, és rétegezve a sütőformába rakosgatjuk. Ha marad vaj, vagy mandula, a tetejére csorgatjuk, szórjuk.
  8. Konyharuhával letakarva újabb 20 percig kelesztjük a langyos sütőben.
  9. Ezután előmelegített sütőben megsütjük. Ha már elég barna a teteje takarjuk le alufóliával!
  10. A formában hagyjuk kb. 20 perc alatt kicsit kihűlni, ezalatt elkészítjük a borhabot (csak frissen jó!!!).
  11. A bort a fűszerekkel felforraljuk. A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is. Ezután a bort kevergetve rászűrjük, és visszatéve a tűzre, állandó kevergetés mellett besűrítjük.
  12. A tojásfehérjét habbá verjük, és a még forró krémhez keverjük.
  13. Az aranygaluskát egy tálra borítjuk (vagy eltávolítjuk a kapcsos tortaformát - szerintem ez a legjobb!), kevés porcukorral meghintjük, a borhabot külön tálaljuk hozzá.
  14. Nem kell szeletelni, mindenki "ízekre szedve" szedhet magának.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 55
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5536
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egy újabb szülinap, újabb meglepetés készült. Hetekkel előtte keresgéltem már megint, hogy mi legyen az újdonság, amit elkészítek. A választásom erre a sütire esett, amit egy márciusi konyhamagazinban találtam. Az elkészítés elég macerás, kb. 3 órás procedúra, de a végeredmény miatt mindenképpen megéri! :) Aki nem kedveli a borhabot, híg vaníliapudinggal, vagy eredeti vaníliakrémmel is tálalhatja.

Hozzávalók

A tésztához

A rétegezéshez

A borhabhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...