Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
125g tej70 kcal
-
1g só0 kcal
-
71 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
15 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
800g finomliszt2912 kcal
-
500g tej280 kcal
-
4g só0 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
18g instant élesztő59 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
32.3g finomliszt118 kcal
-
20.2g tej11 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.3g napraforgó olaj11 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
2.4g tojássárgája8 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.8 g
Zsír
-
Összesen 44.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3064.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 1199 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 282 mg
-
Foszfor 893 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 269.9 g
-
Cukor 87 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 68 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 154 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 191.2 g
Zsír
-
Összesen 178 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 89 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12257.4 g
-
Cink 29 mg
-
Szelén 366 mg
-
Kálcium 4796 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 1129 mg
-
Foszfor 3572 mg
-
Nátrium 2298 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1079.4 g
-
Cukor 348 mg
-
Élelmi rost 82 mg
VÍZ
-
Összesen 271.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 229 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 968 micro
-
Kolin: 616 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 801 micro
- 11% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 194 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
80 dkg finomliszt
-
5 dl tej
-
4 ek napraforgó olaj
-
4 ek cukor
-
3 db tojássárgája
A töltelékhez (1 rúdhoz)
Elkészítés
A tésztához
- A folyékony hozzávalókat összekeverjük egy edénybe, a gépbe cseppentünk egy kis olajat előre, majd beleöntjük a keveréket.
- A lisztet elkeverjük a porélesztővel, és kicsit meglangyosítjuk mikróban, utána mehet a gépbe. Kb. 1,5 óra a dagasztó program. (Ezalatt meg lehet csinálni a tölteléket vagy akár edédet főzni,takarítani stb.)
- Ha lejárta program, előmelegítjük a sütőt. Megtöltjük a kalácsokat töltelékkel.
- A máktöltelékhez a tejet a cukorral felforrósítjuk mikróban. Belekeverjük ahozzávalókat, és felfőzzük. Ha kihűlt, a felvert tojáshabot is hozzákeverjük. (Lehet, hogy pici tejet utána kell még adni, hogy jól kenhető legyen.)
- Belefektetjük a tepsibe, 20 percet várunk, majd megsütjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 39x24
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 15
- 7 napos nézettség: 42
- Össznézettség: 14648
- Feltöltés dátuma: 2011. június 04.
Ajánló
Persze kézzel is nagyon szépen ki lehet dolgozni, de én a gépet ajánlom. A mennyiségeket illetően pedig megtapasztaltam, hogy egy normál tepsihez mindenből pontosan ennyi kell két szép rúd kalácshoz vagy két kuglófhoz. Tölthetjük diós töltelékkel is: 30 dkg dió, 20 dkg cukor, 10 dkg finom édes morzsa, 10 dkg mazsola. (Erről az elején nem írtam, mert én most csak mákost sütöttem, de itt küldöm a diós töltelék hozzávalóit is (egy rúdhoz). 3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk. Ebbe öntjük a diót. Jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi anyagot. (Egy kupaknyi rumot is teszek néha bele.)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
Mindig kenyérsütő gépben dagasztom, illetve kelesztem a tésztát. Ezért semmi előmelegítés, élesztőfelfuttatás, langyos eszközök és edények stb. (a szakácskönyvekben ez előírás a sikeres kelt tésztáho.) Ez nem a reklám helye, de isteni dolog kelt tésztát kenyérsütőben csinálni. Nem lehet elrontani, gyors, kényelmes. Amikor a kelesztőtálat vettem (Tupperware) ahhoz kaptam egy kelttészta receptet két féle változatban: a sima alapreceptet és a finom kalács receptet. A különbség csak az, hogy az alaphoz 1 db tojás kell, a finomhoz 3 db sárgája és kicsivel több cukor. Ezt a finomabbat sütöttem most és ajánlom mindnyájatoknak. Ebből készíthető: bukta, batyú, kalács, aranygaluska, fánk, kuglóf stb. A tölteléket már nem is tudom melyik szakácskönyvből vettem, sokféle létezik. Nekem ez bevált. (A pici gríz és zsemlemorzsa arra jó, hogy teljesen kitölti a tésztánkat, nem lesz levegős, szép tömör rudat kapunk.)