Mákos kalács 2. - almával
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
188g finomliszt683 kcal
-
18g cukor68 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
113g tej63 kcal
-
14g tojás17 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
750g finomliszt2730 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
2g só0 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
450g tej252 kcal
-
55g tojás69 kcal
A töltelékhez
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
A tésztához
-
26g finomliszt95 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
3.5g margarin25 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
15.6g tej9 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
A töltelékhez
-
24.3g mák128 kcal
-
12.2g cukor47 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
6.9g alma3 kcal
-
2.1g sárgabaracklekvár6 kcal
-
3.5g tej2 kcal
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.3 g
Zsír
-
Összesen 98.9 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 57 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5641 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 2718 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 657 mg
-
Foszfor 1783 mg
-
Nátrium 338 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323.6 g
-
Cukor 131 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 95 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 260 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 211 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 165 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 229.4 g
Zsír
-
Összesen 395.5 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 228 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 22564 g
-
Cink 64 mg
-
Szelén 370 mg
-
Kálcium 10873 mg
-
Vas 80 mg
-
Magnézium 2627 mg
-
Foszfor 7133 mg
-
Nátrium 1352 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 52 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1294.3 g
-
Cukor 522 mg
-
Élelmi rost 164 mg
VÍZ
-
Összesen 380 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 902 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1041 micro
-
Kolin: 316 mg
-
Retinol - A vitamin: 845 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 659 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 431 micro
- 10% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 13.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 783.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 378 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 91 mg
-
Foszfor 248 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 13.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 29 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 15 micro
Hozzávalók
A tésztához
A töltelékhez
-
70 dkg mák
-
35 dkg cukor
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 közepes db alma
-
3 ek sárgabaracklekvár
-
1 dl tej
Elkészítés
A tésztához
- 1 dl langyos tejbe keverünk egy kk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
- A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, és annyi tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát készítünk. Három részre osztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a mákhoz keverjük a kétféle cukrot, a citromhéjat, a lekvárt, nagylyukú reszelőn belereszeljük az almát. Annyi forró tejet adunk hozzá, hogy éppen kenhető, de nagyon sűrű massza legyen. Óvatosan adagoljuk a tejet, mert könnyen túlhígíthatjuk a mákot!
- Ha a tészta megkelt, kb. 30x25 cm-es téglalapokká nyújtjuk.
- A hosszanti széleken 2-2 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. Ez kicsit türelemjáték, mert a massza nem adja meg könnyen magát, viszont a tészta meg nem szereti, ha erősen nyomkodják. :)
- Hosszanti oldalánál fogva lazán feltekerjük, ahogy adja magát. (Ha szorosan tekerjük, nem tud majd nőni, és szétreped!)
- Tepsire rakjuk mindhárom tekercset, köztük helyet hagyva a növekedésre. Pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
- Tetejüket felvert tojással megkenjük, oldalukat és tetejüket itt-ott megszurkáljuk, és pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x35x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 213
- Tegnapi nézettség: 26
- 7 napos nézettség: 102
- Össznézettség: 33368
- Feltöltés dátuma: 2011. február 05.
Ajánló
A mákba vagy csak alma, vagy csak lekvár is tehető, csak a töltelék zamatosságában van szerepük. Ha csurgatunk 1-2 ek mézet a mákhoz, attól is csak finomabb lesz. A kihűlt kalácsot úgy menthetjük meg a kiszáradástól, hogy asztalkendőbe bugyolálva a sütőben egy tepsin tároljuk. Dédi is így csinálta.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A húsvéti és a karácsonyi ünnepi asztalunk elmaradhatatlan "kelléke". Nálunk senki nem szereti annyira a bejglit, én mindig ezt a kalácsot sütöm helyette. Így tettek már nagyszüleim is, és érdekes módon a párom családja is generációk óta. Ez a mákos kalács természetesen frissen a legeslegfinomabb, mikor szinte még langyos. Úgyhogy, ha kedveskedni akarok (és mért ne akarnék?), akkor ezt napján kell sütnöm, nincs mese. Mert a kalács bizony pár nap alatt kiszárad, nem bírja annyira az állást, mint a jóval zsírosabb tésztájú bejgli. Persze ezt csak hallomásból tudom, mi még sose tapasztaltuk, még véletlenül se, mert mi még frissen-puhán megesszük az egészet az utolsó morzsáig.