r
Nosalty Logó

Mákos kalács 2. - almával

Fahéj
Mákos kalács 2. - almával
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

2365
Kalória
57.3g
Fehérje
323.6g
Szénhidrát
98.9g
Zsír
95g
Víz
45g
Koleszterin
41.1g
Élelmi rost
130.6g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2365 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 9458 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 328 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    98.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5641 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    2718 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    657 mg
  • Foszfor
    1783 mg
  • Nátrium
    338 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    323.6 g
  • Cukor
    131 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    95 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    211 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 2365 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    229.4 g

Zsír

  • Összesen
    395.5 g
  • Telített zsírsav
    55 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    228 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22564 g
  • Cink
    64 mg
  • Szelén
    370 mg
  • Kálcium
    10873 mg
  • Vas
    80 mg
  • Magnézium
    2627 mg
  • Foszfor
    7133 mg
  • Nátrium
    1352 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    52 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1294.3 g
  • Cukor
    522 mg
  • Élelmi rost
    164 mg

Víz

  • Összesen
    380 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    902 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1041 micro
  • Kolin:
    316 mg
  • Retinol - A vitamin:
    845 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    659 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    431 micro
Összesen 9458 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    783.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    378 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    91 mg
  • Foszfor
    248 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    13.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 328 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. 1 dl langyos tejbe keverünk egy kk cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
  2. A liszthez adjuk a cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott margarint, és annyi tejjel, amennyit felvesz, közepesen lágy tésztát készítünk. Három részre osztjuk. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a mákhoz keverjük a kétféle cukrot, a citromhéjat, a lekvárt, nagylyukú reszelőn belereszeljük az almát. Annyi forró tejet adunk hozzá, hogy éppen kenhető, de nagyon sűrű massza legyen. Óvatosan adagoljuk a tejet, mert könnyen túlhígíthatjuk a mákot!
  4. Ha a tészta megkelt, kb. 30x25 cm-es téglalapokká nyújtjuk.
  5. A hosszanti széleken 2-2 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. Ez kicsit türelemjáték, mert a massza nem adja meg könnyen magát, viszont a tészta meg nem szereti, ha erősen nyomkodják. :)
  6. Hosszanti oldalánál fogva lazán feltekerjük, ahogy adja magát. (Ha szorosan tekerjük, nem tud majd nőni, és szétreped!)
  7. Tepsire rakjuk mindhárom tekercset, köztük helyet hagyva a növekedésre. Pihentetjük, míg a sütő bemelegszik.
  8. Tetejüket felvert tojással megkenjük, oldalukat és tetejüket itt-ott megszurkáljuk, és pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35x6

A húsvéti és a karácsonyi ünnepi asztalunk elmaradhatatlan "kelléke". Nálunk senki nem szereti annyira a bejglit, én mindig ezt a kalácsot sütöm helyette. Így tettek már nagyszüleim is, és érdekes módon a párom családja is generációk óta. Ez a mákos kalács természetesen frissen a legeslegfinomabb, mikor szinte még langyos. Úgyhogy, ha kedveskedni akarok (és mért ne akarnék?), akkor ezt napján kell sütnöm, nincs mese. Mert a kalács bizony pár nap alatt kiszárad, nem bírja annyira az állást, mint a jóval zsírosabb tésztájú bejgli. Persze ezt csak hallomásból tudom, mi még sose tapasztaltuk, még véletlenül se, mert mi még frissen-puhán megesszük az egészet az utolsó morzsáig.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...