Mákos charlotte
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
33g tojás42 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
40g növényi tejszín100 kcal
-
7g mák37 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
15g víz0 kcal
-
26g narancs9 kcal
A díszítéshez
-
26g narancs9 kcal
-
9g lime2 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
10g növényi tejszín25 kcal
Összesen
324
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
400g növényi tejszín1004 kcal
-
70g mák368 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
150g víz0 kcal
-
260g narancs89 kcal
A díszítéshez
-
260g narancs89 kcal
-
85g lime21 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
100g növényi tejszín251 kcal
Összesen
3230
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
A piskótához
-
17.1g tojás21 kcal
-
4.7g finomliszt17 kcal
-
3.1g cukor12 kcal
-
0.6g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
20.7g növényi tejszín52 kcal
-
3.6g mák19 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
-
7.8g víz0 kcal
-
13.5g narancs5 kcal
A díszítéshez
-
13.5g narancs5 kcal
-
4.4g lime1 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
5.2g növényi tejszín13 kcal
Összesen
167
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 17.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 699.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 226 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 254 mg
-
Nátrium 169 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 78.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 197 micro
Összesen
324
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 85.8 g
Zsír
-
Összesen 173.2 g
-
Telített zsírsav 122 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 1090 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6997.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 132 mg
-
Kálcium 2258 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 347 mg
-
Foszfor 2539 mg
-
Nátrium 1689 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 346.9 g
-
Cukor 220 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 783.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 509 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 232 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 339 micro
-
Kolin: 904 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 291 micro
-
β-crypt 466 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1967 micro
Összesen
3230
kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 362 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.9 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
167
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
6 evőkanál finomliszt
-
6 ek cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez
-
4 dl növényi tejszín
-
10 dkg porcukor
-
1 dkg zselatin
-
1.5 dl víz
A díszítéshez
-
1 db narancs
-
1 db lime
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 dl növényi tejszín
Elkészítés
A piskótához
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük 4 ek cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval, a maradék cukorral és pár csepp narancslével.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd átszitáljuk.
- A tojássárgába felváltva belekeverjük a felvert habot és a lisztet, majd egy sütőpapíros gáztepsibe simítjuk.
- Előmelegített sütőben megsütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, kissé meghintjük a tetejét liszttel, és egy sütőpapírra borítjuk. Azt a sütőpapírt, amin sült, lehúzzuk róla, és még melegen az új papírral feltekerjük.
- Kihűtjük, majd lekvárral bőven megkenjük. Visszatekerve hűtőbe tesszük legalább egy órára.
- A jól lehűtött piskótatekercset vékonyan felszeleteljük, és a tortaforma alját és körbe a peremét kirakjuk a tekercsekkel. Hagyjunk néhányat a tetejére. (Nekem 7 db került alulra is, a tetejére is, a többi a peremét képezte.)
- A zselatint a vízbe tesszük, melegítve feloldjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- 4 dl Hulalát felverjük, és amikor már majdnem kész, beleszórjuk a mák és cukor keverékét, illetve a reszelt narancshéjat, majd belecsorgatjuk a langyos zselatint. (Mindeközben alacsony fokozaton keverjük a krémet robotgéppel).
- A krémet a tortaformába borítjuk, néhányszor megütögetjük, hogy a résekbe is belekerülhessen a massza.
- A krém tetejére rátesszük a maradék piskótatekercseket, és hűtőbe tesszük, amíg megdermed.
- A díszítéshez a narancshéjából vékony csíkokat vágunk. A lime-ot felkarikázzuk héjastól, majd negyedeljük a szeleteket.
- A maradék Hulalát is felverjük, nyomózsákba tesszük, és kidíszítjük vele a tortát. Erre pedig rákerülnek a narancs- és limedarabkák.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 40x40x3
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8384
- Feltöltés dátuma: 2010. november 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Nagyon kedves rokonomnak készült ez a torta, akinek egy nap különbséggel van a név- és születésnapja. Különleges, kissé már karácsonyi is a torta ízvilága, és nagyon mutatós is. Nem annyira macerás, mint amilyennek elsőre tűnik.