Mákdacquoise zöldcitrom krémmel és málnamousse-szal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
blange
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
Mákdacquoise
-
19g tojásfehérje10 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
16g mák85 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
Zöldcitrom krém
-
14g limelé4 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g lapzselatin2 kcal
-
20g vaj143 kcal
Ropogós fehércsokilap
-
38g málna20 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18g tojásfehérje9 kcal
-
33g cukor126 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
Pikáns málnamousse
-
25g fehér csokoládé135 kcal
Összeállítás
-
13g cukor48 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
5g limelé1 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
1g lime héja0 kcal
Zöldcitrom tuile
-
13g fehér csokoládé67 kcal
-
5g mák24 kcal
Díszítés
Tálalás
Összesen
1029
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
Mákdacquoise
-
75g tojásfehérje39 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
32g cukor124 kcal
-
65g mák341 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
Zöldcitrom krém
-
56g limelé14 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
80g vaj574 kcal
Ropogós fehércsokilap
-
150g málna78 kcal
-
4g lapzselatin14 kcal
-
0g bors0 kcal
-
70g tojásfehérje36 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
Pikáns málnamousse
-
100g fehér csokoládé539 kcal
Összeállítás
-
50g cukor194 kcal
-
13g finomliszt47 kcal
-
20g limelé5 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
2g lime héja1 kcal
Zöldcitrom tuile
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
18g mák95 kcal
Díszítés
Tálalás
Összesen
4115
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
Mákdacquoise
-
5.8g tojásfehérje3 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
2.5g cukor10 kcal
-
5g mák26 kcal
-
3.9g porcukor15 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
Zöldcitrom krém
-
4.3g limelé1 kcal
-
6.2g cukor24 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
-
6.2g vaj44 kcal
Ropogós fehércsokilap
-
11.6g málna6 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.4g tojásfehérje3 kcal
-
10.1g cukor39 kcal
-
11.6g habtejszín34 kcal
Pikáns málnamousse
-
7.8g fehér csokoládé42 kcal
Összeállítás
-
3.9g cukor15 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
1.6g limelé0 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
0.2g lime héja0 kcal
Zöldcitrom tuile
-
3.9g fehér csokoládé21 kcal
-
1.4g mák7 kcal
Díszítés
Tálalás
Összesen
318
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.9 g
Zsír
-
Összesen 55.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1011.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 429 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 325 mg
-
Nátrium 135 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 125.9 g
-
Cukor 112 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 121.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 308 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 302 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 113 micro
Összesen
1029
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.8 g
Zsír
-
Összesen 220.3 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 604 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4045.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 1716 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 385 mg
-
Foszfor 1302 mg
-
Nátrium 539 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 503.8 g
-
Cukor 446 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 485.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1232 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 265 mg
-
Retinol - A vitamin: 1206 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 297 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 452 micro
Összesen
4115
kcal
- 5% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 313.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.1 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
318
kcal
Hozzávalók
Mákdacquoise
-
32 g cukor
-
65 g mák
-
50 g porcukor
-
12 g finomliszt
Zöldcitrom krém
-
80 g cukor
-
1 db lapzselatin
-
80 g vaj
Ropogós fehércsokilap
-
2 db lapzselatin
-
bors ízlés szerint
-
130 g cukor
Pikáns málnamousse
-
100 g fehér csokoládé
Összeállítás
-
50 g cukor
-
13 g finomliszt
-
25 g vaj
-
1 lime-ból nyert lime héja
Zöldcitrom tuile
-
50 g fehér csokoládé
-
2 ek mák
Díszítés
Tálalás
Elkészítés
Mákdacquoise
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra, és egy 18 cm átmérőjű kis tortaformát vagy sütőkeretet kibélelünk sütőpapírral.
- A pár csepp citromlével a tojásfehérjét lágy habbá, majd a cukor folyamatos hozzáadagolása közben, teljesen keménnyé verjük.
- Az átszitált porcukrot és lisztet, majd a mákot ráhintjük a tojáshabra, majd óvatosan összekeverjük, hogy minél kevésbé törjük össze.
- A formába öntjük, és 15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, és félretesszük hűlni. A dacquoise egy francia süteményfajta, ropogós tészta és mering házassága. A nevet gyakran külön a tésztalapra is használják, az állaga kicsit hasonlít a macaron tésztájára, de tömörebb, kevésbé ragacsos. Eredendően mandulából készítik, de kíváncsi voltam, működik-e mákkal... Működik. :)
Zöldcitrom krém
- A lapzselatint beáztatjuk 5 percre.
- A limelevet, cukrot és tojást kikeverjük, majd alacsony lángon felmelegítjük.
- Belekeverjük a kicsavart zselatint, végül belecsipkedjük a puha vajat.
- Alaposan elkeverjük, és hűtőbe tesszük, amíg meg nem köt. (Én kicsit siettem, ezért amikor már félig megkötött, habzsákba töltöttem, és beraktam a fagyasztóba 15 percre.)
Ropogós fehércsokilap
- A fehér csokoládé kétharmadát gőz felett megolvasztjuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Beletördeljük a csoki maradék 1/3-át, és összekeverjük, ezzel temperálva a csokoládét.
- Sütőpapíron egy spatula vagy habkártya segítségével egyenletesen, vékonyan elterítjük. Amikor elkezd megdermedni, egy késsel akkora kört vagy téglalapot vágunk körbe, mint amekkora a sütőforma (tehát 18 cm). Hűtőbe tesszük.
Pikáns málnamousse
- A 2 zselatinlapot beáztatjuk.
- Először a málnát kb. 8 perc alatt összeforraljuk 1 ek. cukorral és ízlés szerinti mennyiségű borssal (legyünk bátrak, mehet bele bőven, a tojás- és tejszínhab tompítani fogja). 3 ek.-lal félreteszünk belőle, a maradékban pedig feloldjuk a kicsavart zselatint. Félretesszük.
- Másodszor a cukrot feltesszük a lángra annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lassú tűzön forraljuk.
- Ha a szélén elkezd karamellizálódni és sűrűsödni, beleöntünk 2 ek. málnapürét. Nem kell keverni, csak összerázogatjuk, forgatjuk a lábast.
- Közben a tojást lágy habbá verjük.
- A málnás cukorszirupot lassan a tojáshabhoz öntjük (vigyázzunk vele, gyorsan köt és nagyon forró!), miközben folyamatosan keverjük a habverővel. Kihűlésig folytatjuk, kemény, fényes halvány rózsaszín habot fogunk kapni.
- A tejszínt habbá verjük.
- A málnás tojáshabhoz óvatosan hozzákanalazzuk a zselatinos málnavelőt, majd a tejszínhabot, és nagy mozdulatokkal összevegyítjük az egészet.
Összeállítás
- Magunk elé tesszük a mákdacquoise-t a formával együtt.
- Óvatosan lefejtjük a sütőpapírról a fehér csokoládé-lapot, és a tésztára helyezzük. Előfordul, hogy eltörik, de ne keseredjünk el, próbáljuk minél szebben ráhelyezni.
- Kivesszük a zöldcitrom krémet a hűtőből, és habzsákba töltjük (vagy kivesszük a habzsákot a fagyasztóból), és 2 cm széles csíkokat nyomunk a fehér csokoládé-lapra.
- Óvatosan ráöntjük a málnamousse-t, elegyengetjük a tetején. Betesszük a hűtőbe min. 4 órára, de egy éjszaka sem árt neki.
Zöldcitrom tuile
- Előmelegítjük a sütőt 160°C-ra, és sütőpapírt terítünk egy tepsibe.
- Várakozás közben elkészítjük a zöldcitrom-csipkét. A vajat összemelegítjük a cukorral, liszttel, limelével és a lime finomra reszelt héjával.
- 10 percre hűtőbe tesszük, majd vizes kanállal halmokat rakunk a sütőpapírra.
- Betesszük a sütőbe. Habzani fog, és elkezd szétterülni, de ez a normális. Akkor vesszük ki, amikor elkezd picit barnulni a széle, ez olyan 3-4 perc. Szép, hálós felületet kell kapunk.
- Még melegen formázzuk, ahogy szeretnénk (lehet pohárra hajtogatni vagy sodrófára hajlítani), majd hagyjuk kihűlni, és megkeményedni.
Díszítés
- Az előzőekhez hasonlóan temperáljuk a fehér csokoládét.
- Egy kanállal sütőpapírra halmokat teszünk, amiket aztán egy tiszta kanál hátával elhúzunk valamilyen irányba.
- Megszórjuk mákkal, és hagyjuk, hogy megkössön.
Tálalás
- Ha a krém megdermedt a sütin, kivesszük a hűtőből.
- Óvatosan felszeleteljük, ha később tálaljuk, akkor célszerű körbefóliázni.
- A maradék 1 ek. málnapürével ecsettel vagy villával díszítjük, ráhelyezzük a limetuile-t és a mákos fehér csoki díszt.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 989
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 25.
Ajánló
A málnához ki lehet találni másik fűszert is bátran, és a mák is helyettesíthető bármilyen más olajos maggal.
Receptjellemzők
blange
4 recept
Szerettem volna olyasmit sütni ez alkalommal, ami kicsit kihívás. A süti sok-sok tervezés, olvasgatás és rajzolás eredménye. Remélem, senki nem ijed meg a sok lépéstől és hozzávalótól - nem az az ötperces desszert, de megéri a fáradtságot. Bocsánat a kicsit gyengébb fotóért, sötétedett, valamint a süti úgy döntött, hogy nem bírja a szobahőmérsékletet, ezért elkezdett szétcsúszni. Javaslom, ha valaki belevág, egyrészt hűtse hűtőben minimum 5 órát vagy akár egy éjszakát, és ha szeleteli, és nem tálalja rögtön, akkor fóliázza be az oldalát.