r
Nosalty Logó

Mákdacquoise zöldcitrom krémmel és málnamousse-szal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
blange
Mákdacquoise zöldcitrom krémmel és málnamousse-szal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Mákdacquoise

Zöldcitrom krém

Ropogós fehércsokilap

Pikáns málnamousse

Összeállítás

Zöldcitrom tuile

Díszítés

Tálalás

Összesen 1029 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Mákdacquoise

Zöldcitrom krém

Ropogós fehércsokilap

Pikáns málnamousse

Összeállítás

Zöldcitrom tuile

Díszítés

Tálalás

Összesen 4115 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Mákdacquoise

Zöldcitrom krém

Ropogós fehércsokilap

Pikáns málnamousse

Összeállítás

Zöldcitrom tuile

Díszítés

Tálalás

Összesen 318 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    55.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1011.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    429 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    325 mg
  • Nátrium
    135 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    125.9 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    121.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    308 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    66 mg
  • Retinol - A vitamin:
    302 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    113 micro
Összesen 1029 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.8 g

Zsír

  • Összesen
    220.3 g
  • Telített zsírsav
    116 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    59 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    604 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4045.5 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    1716 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    385 mg
  • Foszfor
    1302 mg
  • Nátrium
    539 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    503.8 g
  • Cukor
    446 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    485.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    162 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1206 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    297 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    452 micro
Összesen 4115 kcal
  • 5% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    313.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 318 kcal

Hozzávalók

Mákdacquoise

Zöldcitrom krém

Ropogós fehércsokilap

Pikáns málnamousse

Összeállítás

Zöldcitrom tuile

Díszítés

Tálalás

Elkészítés

Mákdacquoise

  1. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra, és egy 18 cm átmérőjű kis tortaformát vagy sütőkeretet kibélelünk sütőpapírral.
  2. A pár csepp citromlével a tojásfehérjét lágy habbá, majd a cukor folyamatos hozzáadagolása közben, teljesen keménnyé verjük.
  3. Az átszitált porcukrot és lisztet, majd a mákot ráhintjük a tojáshabra, majd óvatosan összekeverjük, hogy minél kevésbé törjük össze.
  4. A formába öntjük, és 15 perc alatt megsütjük. Kivesszük, és félretesszük hűlni. A dacquoise egy francia süteményfajta, ropogós tészta és mering házassága. A nevet gyakran külön a tésztalapra is használják, az állaga kicsit hasonlít a macaron tésztájára, de tömörebb, kevésbé ragacsos. Eredendően mandulából készítik, de kíváncsi voltam, működik-e mákkal... Működik. :)

Zöldcitrom krém

  1. A lapzselatint beáztatjuk 5 percre.
  2. A limelevet, cukrot és tojást kikeverjük, majd alacsony lángon felmelegítjük.
  3. Belekeverjük a kicsavart zselatint, végül belecsipkedjük a puha vajat.
  4. Alaposan elkeverjük, és hűtőbe tesszük, amíg meg nem köt. (Én kicsit siettem, ezért amikor már félig megkötött, habzsákba töltöttem, és beraktam a fagyasztóba 15 percre.)

Ropogós fehércsokilap

  1. A fehér csokoládé kétharmadát gőz felett megolvasztjuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Beletördeljük a csoki maradék 1/3-át, és összekeverjük, ezzel temperálva a csokoládét.
  2. Sütőpapíron egy spatula vagy habkártya segítségével egyenletesen, vékonyan elterítjük. Amikor elkezd megdermedni, egy késsel akkora kört vagy téglalapot vágunk körbe, mint amekkora a sütőforma (tehát 18 cm). Hűtőbe tesszük.

Pikáns málnamousse

  1. A 2 zselatinlapot beáztatjuk.
  2. Először a málnát kb. 8 perc alatt összeforraljuk 1 ek. cukorral és ízlés szerinti mennyiségű borssal (legyünk bátrak, mehet bele bőven, a tojás- és tejszínhab tompítani fogja). 3 ek.-lal félreteszünk belőle, a maradékban pedig feloldjuk a kicsavart zselatint. Félretesszük.
  3. Másodszor a cukrot feltesszük a lángra annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lassú tűzön forraljuk.
  4. Ha a szélén elkezd karamellizálódni és sűrűsödni, beleöntünk 2 ek. málnapürét. Nem kell keverni, csak összerázogatjuk, forgatjuk a lábast.
  5. Közben a tojást lágy habbá verjük.
  6. A málnás cukorszirupot lassan a tojáshabhoz öntjük (vigyázzunk vele, gyorsan köt és nagyon forró!), miközben folyamatosan keverjük a habverővel. Kihűlésig folytatjuk, kemény, fényes halvány rózsaszín habot fogunk kapni.
  7. A tejszínt habbá verjük.
  8. A málnás tojáshabhoz óvatosan hozzákanalazzuk a zselatinos málnavelőt, majd a tejszínhabot, és nagy mozdulatokkal összevegyítjük az egészet.

Összeállítás

  1. Magunk elé tesszük a mákdacquoise-t a formával együtt.
  2. Óvatosan lefejtjük a sütőpapírról a fehér csokoládé-lapot, és a tésztára helyezzük. Előfordul, hogy eltörik, de ne keseredjünk el, próbáljuk minél szebben ráhelyezni.
  3. Kivesszük a zöldcitrom krémet a hűtőből, és habzsákba töltjük (vagy kivesszük a habzsákot a fagyasztóból), és 2 cm széles csíkokat nyomunk a fehér csokoládé-lapra.
  4. Óvatosan ráöntjük a málnamousse-t, elegyengetjük a tetején. Betesszük a hűtőbe min. 4 órára, de egy éjszaka sem árt neki.

Zöldcitrom tuile

  1. Előmelegítjük a sütőt 160°C-ra, és sütőpapírt terítünk egy tepsibe.
  2. Várakozás közben elkészítjük a zöldcitrom-csipkét. A vajat összemelegítjük a cukorral, liszttel, limelével és a lime finomra reszelt héjával.
  3. 10 percre hűtőbe tesszük, majd vizes kanállal halmokat rakunk a sütőpapírra.
  4. Betesszük a sütőbe. Habzani fog, és elkezd szétterülni, de ez a normális. Akkor vesszük ki, amikor elkezd picit barnulni a széle, ez olyan 3-4 perc. Szép, hálós felületet kell kapunk.
  5. Még melegen formázzuk, ahogy szeretnénk (lehet pohárra hajtogatni vagy sodrófára hajlítani), majd hagyjuk kihűlni, és megkeményedni.

Díszítés

  1. Az előzőekhez hasonlóan temperáljuk a fehér csokoládét.
  2. Egy kanállal sütőpapírra halmokat teszünk, amiket aztán egy tiszta kanál hátával elhúzunk valamilyen irányba.
  3. Megszórjuk mákkal, és hagyjuk, hogy megkössön.

Tálalás

  1. Ha a krém megdermedt a sütin, kivesszük a hűtőből.
  2. Óvatosan felszeleteljük, ha később tálaljuk, akkor célszerű körbefóliázni.
  3. A maradék 1 ek. málnapürével ecsettel vagy villával díszítjük, ráhelyezzük a limetuile-t és a mákos fehér csoki díszt.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 18
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 991
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 25.

Ajánló

A málnához ki lehet találni másik fűszert is bátran, és a mák is helyettesíthető bármilyen más olajos maggal.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
blange 4 recept

Szerettem volna olyasmit sütni ez alkalommal, ami kicsit kihívás. A süti sok-sok tervezés, olvasgatás és rajzolás eredménye. Remélem, senki nem ijed meg a sok lépéstől és hozzávalótól - nem az az ötperces desszert, de megéri a fáradtságot. Bocsánat a kicsit gyengébb fotóért, sötétedett, valamint a süti úgy döntött, hogy nem bírja a szobahőmérsékletet, ezért elkezdett szétcsúszni. Javaslom, ha valaki belevág, egyrészt hűtse hűtőben minimum 5 órát vagy akár egy éjszakát, és ha szeleteli, és nem tálalja rögtön, akkor fóliázza be az oldalát.

Hozzávalók

Mákdacquoise

Zöldcitrom krém

Ropogós fehércsokilap

Pikáns málnamousse

Összeállítás

Zöldcitrom tuile

Díszítés

Tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...