Macedóniai zöldségsaláta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 15% Zsír
A salátához
-
33g burgonya19 kcal
-
17g sárgarépa6 kcal
-
17g karalábé3 kcal
-
17g zöldborsó14 kcal
-
33g alma16 kcal
-
17g csemegeuborka4 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
63g tejföl124 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
0g porcukor1 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g fehérbor3 kcal
Összesen
328
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 15% Zsír
A salátához
-
200g burgonya116 kcal
-
100g sárgarépa36 kcal
-
100g karalábé20 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
200g alma94 kcal
-
100g csemegeuborka24 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
375g tejföl743 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g fehérbor16 kcal
Összesen
1959
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 15% Zsír
A salátához
-
15.2g burgonya9 kcal
-
7.6g sárgarépa3 kcal
-
7.6g karalábé2 kcal
-
7.6g zöldborsó6 kcal
-
15.2g alma7 kcal
-
7.6g csemegeuborka2 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
28.5g tejföl56 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
6.5g napraforgó olaj57 kcal
-
0.8g mustár0 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1.5g fehérbor1 kcal
Összesen
148
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 539.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 313 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 134.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 521 micro
-
β-karotin 1334 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 503 micro
Összesen
328
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.8 g
Zsír
-
Összesen 164.3 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 438 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3238.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 515 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 147 mg
-
Foszfor 656 mg
-
Nátrium 1880 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.7 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 808.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1330 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 38 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 174 micro
-
Kolin: 309 mg
-
Retinol - A vitamin: 528 micro
-
α-karotin 3123 micro
-
β-karotin 8005 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3016 micro
Összesen
1959
kcal
- 2% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 245.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 143 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 237 micro
-
β-karotin 608 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 229 micro
Összesen
148
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A salátához
- A zöldségeket csipetnyi cukorral és kevés sóval ízesítettt vízben, külön-külön főzzük forrástól számítva 5-10 percig. Vigyázzunk, hogy egyik zöldséget se főzzük túl puhára, mert akkor kása lesz a salátából!
- Kihűtjük a zöldségeket. A megfőtt burgonya vizébe forrón 1 mk cukor 1 mk ecetet teszünk, ha így hűtjük le, nem lesz "száraz".
- A zöldségeket a borsó kivételével apró kockákra vágjuk.
- 1 tojássárgájából és 1 dl olajból majonézt készítünk, majd a többi összetevővel összekeverjük és tálalásig hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor petrezselyem zöldjével, paradicsom-, paprikakarikával díszítjük.
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 17171
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 24.
Ajánló
A saláta kiváló kísérője hidegtálaknak pl. a tormakrémes sonkatekercsnek, a kaszinótojásnak, de magában is finom és tápláló. Télen jonatánalmát és mirelit vagy konzervborsót is használhatunk hozzá. A konzervborsót már nem szükséges főzni, csak a levét kell leszűrni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Mártika és Feri
107 recept
Macedóniai zöldségsaláta (fr. macedon, macedóniai, Republika Makedonija): francia alapértelmezésben színes, vegyes zöldségsaláta, étvágygerjesztőként, köretként vagy fő fogásként felszolgálva. Vagyis a nálunk francia saláta néven jegyzett keverék: külön-külön megpárolt zöldborsó, sárgarépa vagy bébi karotta, zöldbab, fehérrépa olvasztott vajjal meglocsolva vagy sűrű majonézbe keverve.