Lúdláb torta Évi nénitől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
18g tojás23 kcal
-
7g rétesliszt24 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1g citruspor0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A töltelékhez
-
11g étcsokoládé61 kcal
-
11g habtejszín32 kcal
-
5 kcal
-
2g cukor9 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
17g meggy8 kcal
A mázhoz és a rózsához
-
11g étcsokoládé61 kcal
-
1g szőlőmagolaj10 kcal
-
2g marcipán10 kcal
-
0g marcipán1 kcal
Összesen
377
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
165g tojás208 kcal
-
60g rétesliszt218 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
5g citruspor0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
A töltelékhez
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
46 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
150g meggy68 kcal
A mázhoz és a rózsához
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
10g szőlőmagolaj88 kcal
-
20g marcipán92 kcal
-
1g marcipán5 kcal
Összesen
3379
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
A tésztához
-
17.7g tojás22 kcal
-
6.4g rétesliszt23 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
0.5g citruspor0 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A töltelékhez
-
10.7g étcsokoládé59 kcal
-
10.7g habtejszín31 kcal
-
2.1g cukrozatlan kakaópor5 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
16.1g vaj115 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
16.1g meggy7 kcal
A mázhoz és a rózsához
-
10.7g étcsokoládé59 kcal
-
1.1g szőlőmagolaj9 kcal
-
2.1g marcipán10 kcal
-
0.1g marcipán0 kcal
Összesen
360
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 27.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 279 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 36 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 181 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 154 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
377
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 44.4 g
Zsír
-
Összesen 247.1 g
-
Telített zsírsav 140 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 990 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2511.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 429 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 445 mg
-
Foszfor 1128 mg
-
Nátrium 396 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.4 g
-
Cukor 172 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 324.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1628 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 142 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 488 mg
-
Retinol - A vitamin: 1513 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 1389 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 926 micro
Összesen
3379
kcal
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 26.5 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 269.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 149 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
360
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
3 púpozott ek rétesliszt
-
3 ek cukor
-
0.5 ek citruspor
-
0.5 tk sütőpor
A töltelékhez
-
10 dkg étcsokoládé
-
1 dl habtejszín
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek cukor
-
15 dkg vaj
A mázhoz és a rózsához
-
10 dkg étcsokoládé
-
1 ek szőlőmagolaj
Elkészítés
A tésztához
- A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéből közepesen kemény habot verünk, amihez kanalanként adagoljuk a cukrot, míg kemény és fényes nem lesz. Ugyanígy darabonként adjuk hozzá a tojásfehérjét folyamatos keverés közben. A sütőporral, citrusporral elkevert lisztet is kanalanként adjuk hozzá, de most már spatulával keverve, hogy ne törjön össze a hab.
- Egy 16 cm-es átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A forma oldalát nem kenjük ki semmivel, mert akkor nem tud felemelkedni a tészta.
- Előmelegített, 160 fokos sütőben hőlégkeverésen fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, addig nem nyitjuk ki a sütőajtót.
- A tortát a formában hűtjük ki, majd az oldalát késsel meglazítva kivesszük a formából. Középen vízszintesen kettévágjuk.
- Egy edényben megmelegítjük a tejszínt, hozzáadva az étcsokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Hűtőben lehűtjük, míg megdermed. A meghűlt ganache-t robotgéppel felverjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, a kakaót, fahéjat és a kockákra vágott vajat.
- A csokoládékrémet a tortára kenjük, majd a krémbe nyomkodjuk a kimagozott meggyet, majd a meggy fölé is kenünk krémet, és elsimítjuk. A felső tortalappal borítjuk.
- Vízgőz felett megolvasztunk 10 dkg csokoládét 1 ek szőlőmagolajjal. Ezzel az olvadt masszával borítjuk be a torta tetejét, oldalát. A tetejére meggyszemeket tehetünk díszítésként.
- A rózsához a piros marcipánt kinyújtjuk kb. 2 mm vékony lappá. Pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk ki belőle. Az első kört összesodorjuk, majd a többi kört mindig félig fedve az előzőt tekerjük körbe vele. 5-6 szirmot tekerünk így fel. Az alját összenyomjuk, elkerekítjük, a tetejét széthajlítjuk, szirmot formálva belőle. Kevés zöld marcipánból levélcsészét hajlítunk a virág alja köré. A virágot egy fogvájó segítségével rögzítjük a tortához.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 16
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 20659
- Feltöltés dátuma: 2013. március 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Évi néni
1830 recept
Két tortát készítettünk férjemmel (ő készítette a rózsákat), egyiket én, a másikat ő vitte be a kolléganők felköszöntésére Nőnap alkalmából.