r
Nosalty Logó

Lucknow-i báránykormapiláf

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Lucknow-i báránykormapiláf
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kormához

A rizshez

Összesen 1333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kormához

A rizshez

Összesen 5329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kormához

A rizshez

Összesen 195 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    51.8 g

Zsír

  • Összesen
    78.5 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1706.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    95 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    576 mg
  • Nátrium
    841 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    430.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 1333 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    207.1 g

Zsír

  • Összesen
    314.1 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    858 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6826.2 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    380 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    430 mg
  • Foszfor
    2304 mg
  • Nátrium
    3363 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    406.8 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1720.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    617 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1287 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    430 micro
  • α-karotin
    405 micro
  • β-karotin
    2022 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    545 micro
Összesen 5329 kcal
  • 8% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    249.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    376 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 195 kcal

Hozzávalók

A kormához

A rizshez

Elkészítés

A kormához

  1. Korma elkészítése:
  2. Először előkészítjük a dolgokat, hogy minden gyorsan kezünk alá kerüljön.
  3. A bárányhústkissé besózzuk, és meghintjük őrölt színesborssal.A joghurtot öntsük egy gézzel kibélelt szitába, és hagyjuk lecsöpögni. Minden hozzávalót felaprítunk, a fűszereket a fahéj kivételével mozsárban összetörjük, a következők szerint: gyömbér, fokhagyma, chili egy tálkába kerülhet, majd szegfűszeg, kardamom, szerecsendióvirág egy adagban, egy tálkába kerüljön, ezután a koriander, kurkuma, szerecsendió és a római kömény szintén kerülhet egy tálkába. Mivel ezek majd így követik egymást, könnyebb lesz velük boldogulnunk.
  4. Mossuk át jól a basmati rizst, majd egy tál hideg vízben hagyjuk ázni 30 percet. Ezalatt elkészítjük a bárányt.
  5. Egy széles aljú serpenyőben, amit le is tudunk majd fedni, a vajat és az olajat felhevítjük, majd belerakjuk a vöröshagymát. Közepes lángon aranybarnára sütjük. Kb. 10 percet vesz igénybe.
  6. Adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát és a chilit, valamint a fahéjrudat, sütjük kb. 2 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma.
  7. Ezután jön a kardamom, szegfűszeg és szerecsendióvirág, ezt is sütjük kb. 2 percig folyamatos kevergetés közben.
  8. Belerakjuk a bárányhúst, és szépen türelmesen, kavargatva sütjük 10-15 percig, minél tovább, annál ízletesebb lesz.
  9. Amikor kész, beletesszük a koriandert, kurkumát, szerecsendiót, római köményt, keverjük jól össze, süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá az őrölt chiliport, és öntsünk rá kb. 1/2 dl vizet. Lefedve pároljuk 2 percig.
  10. Verjük fel a joghurtot villával, öntsük az edénybe, majd jöhet a paradicsom, 1 tk só és a 2 kocka nádcukor. Kavarjuk át, és fedjük le. Pároljuk így a bárányt, míg puha nem lesz, közben kb. 15 percenként ellenőrizzük, hogy lefőtte-e a levét. Ha igen, akkor adjunk hozzá egy kis vizet. Ezt addig ismételgetjük, míg kész nem lesz. A végén ha kész, vastag fűszerbunda borítja majd, és a szaft krémes, sűrű lesz, cseppet sem folyós.
  11. Rizs elkészítése:
  12. Egy kis tálkában 2 ek rózsavízbe áztassuk be a sáfrányt.
  13. Egy fazékba öntsünk a rizzsel megegyező mennyiségű vizet (pohárral leellenőrizhetjük), és dobjuk bele a babérlevelet. Forraljuk fel.
  14. Ha forrni kezd, mehet belea vaj, a só és a kurkuma,majd a rizs is.Tegyük kis lángra, fedő nélkül főzzük, s amikor elfőtte a vizet, akkor kész is.Fedjük le, s zárjuk el alatta a gázt.
  15. Összeállítás:
  16. A sütőt melegítsük elő, és egy hőálló edényt kenjük ki vajjal. (Tepsi is lehet, kb. 20x30 cm-es méretű.)
  17. A rizs kb. felét rakjuk a tepsi aljára, és osszuk el rajta egyenletesen. Erre rakjuk rá következő rétegnek a kormát, osszuk el rajta ezt is egyenletesen. Ennek a tetejére pedig utolsó rétegnek a maradék rizs kerül. A rizs tetejére pedig szépen permetezzük kiskanál segítségével a sáfrányos rózsavizet, majd fedjük le az edényt vagy tepsit alufóliával, és a sütőben süssük 20 percig.
  18. Ha kész, raitával, poppadommal vagy chapatival tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 20X30
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3750
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 30.

Ajánló

Ajánljuk ezt az ételt különleges, hangulatos ünnepi vagy hétvégi ebédnek, vacsorának, mert gazdag ízvilága, illata miatt megérdemli, ugyanúgy, mint ahogy mindannyian megérdemeljük!:) Valamilyen joghurtos raitát, poppadomot, chapatit ajánlunk mellé. pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Finom bárányhúst vettünk hétvégére. Junior az indiai konyha mellett tette le a voksát, és Camellia Panjabi A legjobb curryreceptek Indiából című szakácskönyvében erre az ételre bökött rá, mivel hogy szereti az újdonságokat kipróbálni. Ismét csak, mint indiai ételeknél általában, a fűszerezésre kell csak odafigyelni, de mint már egyéb receptünkben említettem, a hozzávalók csoportosításával, kikészítésével jelentősen leegyszerűsödik a dolog nehézsége, és remekül össze tudjuk állítani az ételt. S mivel nagyon finom, megéri azt a kis fáradozást. A lucknow-i konyha különlegessége, hogy a fűszerezésével nem csak az ételek ízére fektet hangsúlyt, hanem az étel illatára is. Ezért előszeretettel használja a rózsavizet, kewravizet, sáfrányt, szerecsendióvirágot. Ezért nekünk először meglepő lehet, amikor egy sós ételnél rózsaillatot érzünk finoman lengedezni, de ha bátrak vagyunk, és levetjük előítéletünket, nagyszerű ízélményben lesz részünk. Ez a vidék ismert széles piláf vagy ahogy ott mondják - puláv kínálatáról. Ez az étel is egy közülük. Másik nagyon fontos mondanivalóm a bárány kapcsán merült fel. Már régóta szeretném megemlíteni minden kedves sütni-főzni szerető embernek, hogy ismerjük meg a FAHÉJ-at! A bárányhús nagyszerű fűszere ez, pláne a keleti régióban. Most jön a lényeg: Amit mi, itt Magyarországon fahéjnak ismerünk, és amit fahéjnak adnak el nekünk, az NEM AZ! Az igazi fahéj, Sri Lankán őshonos, de már telepítették más szigetekre is, ez lenne a kisebb gond. Az igazi fahéj világos, halvány vörösesbarna, illata finomabb és az íze is. A latin neve: Cinnamonum verum vagy Cinnamonum zeylanicum - igazi vagy ceyloni fahéj. Amit mi fahéj néven kapunk, sokszor a latin neve feltüntetése nélkül, az nem más, mint a Cinnamonum cassia vagyis Kasszia - kínai fahéj. Ennek a minősége egyáltalán nem ugyanaz, mint a fahéjé. Sötét vörösesbarna a színe, erősebb illata és csípősebb íze van. Ami nem lenne baj, ha az ember azt akarja éppen használni. De mivel beszerzése nagyságrendekkel olcsóbb, itthon ezzel csapják be tulajdonképpen a jóhiszemű fogyasztókat. Viszont aki egyszer észreveszi a különbséget, az már tudni fogja, hogy erre érdemes odafigyelni, s ha lehet, még hangot is adni neki megfelelő helyeken, hogy a megkülönböztetés legyen egyértelmű. 

Hozzávalók

A kormához

A rizshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...