Lucknow-i báránykormapiláf
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kormához
-
250g bárányhús668 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g koriander0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
1g joghurt1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
3g nádcukor10 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
25g víz0 kcal
A rizshez
-
100g basmati rizs358 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kormához
-
1000g bárányhús2670 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
3g koriander1 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
4g joghurt2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
100g víz0 kcal
A rizshez
-
400g basmati rizs1432 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
1g sáfrány2 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kormához
-
36.6g bárányhús98 kcal
-
24.9g vöröshagyma9 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g koriander0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
14.6g paradicsom3 kcal
-
0.1g joghurt0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g nádcukor1 kcal
-
1.8g vaj13 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
-
3.7g víz0 kcal
A rizshez
-
14.6g basmati rizs52 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 51.8 g
Zsír
-
Összesen 78.5 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1706.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 576 mg
-
Nátrium 841 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 430.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 322 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 506 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 136 micro
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 207.1 g
Zsír
-
Összesen 314.1 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 124 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 858 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6826.2 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 265 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 430 mg
-
Foszfor 2304 mg
-
Nátrium 3363 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 406.8 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1720.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 617 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 23 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 81 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1287 micro
-
Kolin: 83 mg
-
Retinol - A vitamin: 430 micro
-
α-karotin 405 micro
-
β-karotin 2022 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 545 micro
- 8% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 11.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 249.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 376 micro
-
Lut-zea 20 micro
Hozzávalók
A kormához
-
5 db szegfűszeg
-
3 db szerecsendió virág
-
5 db zöld kardamom
-
1 teáskanál kurkuma
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
5 dkg vaj
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
1 dl víz
A rizshez
-
40 dkg basmati rizs
-
2 db babérlevél
-
1 tk só
-
0.3 tk kurkuma
-
1 ek vaj
-
0.5 g sáfrány
-
2 ek rózsavíz
Elkészítés
A kormához
- Korma elkészítése:
- Először előkészítjük a dolgokat, hogy minden gyorsan kezünk alá kerüljön.
- A bárányhústkissé besózzuk, és meghintjük őrölt színesborssal.A joghurtot öntsük egy gézzel kibélelt szitába, és hagyjuk lecsöpögni. Minden hozzávalót felaprítunk, a fűszereket a fahéj kivételével mozsárban összetörjük, a következők szerint: gyömbér, fokhagyma, chili egy tálkába kerülhet, majd szegfűszeg, kardamom, szerecsendióvirág egy adagban, egy tálkába kerüljön, ezután a koriander, kurkuma, szerecsendió és a római kömény szintén kerülhet egy tálkába. Mivel ezek majd így követik egymást, könnyebb lesz velük boldogulnunk.
- Mossuk át jól a basmati rizst, majd egy tál hideg vízben hagyjuk ázni 30 percet. Ezalatt elkészítjük a bárányt.
- Egy széles aljú serpenyőben, amit le is tudunk majd fedni, a vajat és az olajat felhevítjük, majd belerakjuk a vöröshagymát. Közepes lángon aranybarnára sütjük. Kb. 10 percet vesz igénybe.
- Adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát és a chilit, valamint a fahéjrudat, sütjük kb. 2 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg a fokhagyma.
- Ezután jön a kardamom, szegfűszeg és szerecsendióvirág, ezt is sütjük kb. 2 percig folyamatos kevergetés közben.
- Belerakjuk a bárányhúst, és szépen türelmesen, kavargatva sütjük 10-15 percig, minél tovább, annál ízletesebb lesz.
- Amikor kész, beletesszük a koriandert, kurkumát, szerecsendiót, római köményt, keverjük jól össze, süssük 30 mp-ig, majd adjuk hozzá az őrölt chiliport, és öntsünk rá kb. 1/2 dl vizet. Lefedve pároljuk 2 percig.
- Verjük fel a joghurtot villával, öntsük az edénybe, majd jöhet a paradicsom, 1 tk só és a 2 kocka nádcukor. Kavarjuk át, és fedjük le. Pároljuk így a bárányt, míg puha nem lesz, közben kb. 15 percenként ellenőrizzük, hogy lefőtte-e a levét. Ha igen, akkor adjunk hozzá egy kis vizet. Ezt addig ismételgetjük, míg kész nem lesz. A végén ha kész, vastag fűszerbunda borítja majd, és a szaft krémes, sűrű lesz, cseppet sem folyós.
- Rizs elkészítése:
- Egy kis tálkában 2 ek rózsavízbe áztassuk be a sáfrányt.
- Egy fazékba öntsünk a rizzsel megegyező mennyiségű vizet (pohárral leellenőrizhetjük), és dobjuk bele a babérlevelet. Forraljuk fel.
- Ha forrni kezd, mehet belea vaj, a só és a kurkuma,majd a rizs is.Tegyük kis lángra, fedő nélkül főzzük, s amikor elfőtte a vizet, akkor kész is.Fedjük le, s zárjuk el alatta a gázt.
- Összeállítás:
- A sütőt melegítsük elő, és egy hőálló edényt kenjük ki vajjal. (Tepsi is lehet, kb. 20x30 cm-es méretű.)
- A rizs kb. felét rakjuk a tepsi aljára, és osszuk el rajta egyenletesen. Erre rakjuk rá következő rétegnek a kormát, osszuk el rajta ezt is egyenletesen. Ennek a tetejére pedig utolsó rétegnek a maradék rizs kerül. A rizs tetejére pedig szépen permetezzük kiskanál segítségével a sáfrányos rózsavizet, majd fedjük le az edényt vagy tepsit alufóliával, és a sütőben süssük 20 percig.
- Ha kész, raitával, poppadommal vagy chapatival tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20X30
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3750
- Feltöltés dátuma: 2010. március 30.
Ajánló
Ajánljuk ezt az ételt különleges, hangulatos ünnepi vagy hétvégi ebédnek, vacsorának, mert gazdag ízvilága, illata miatt megérdemli, ugyanúgy, mint ahogy mindannyian megérdemeljük!:) Valamilyen joghurtos raitát, poppadomot, chapatit ajánlunk mellé. pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Finom bárányhúst vettünk hétvégére. Junior az indiai konyha mellett tette le a voksát, és Camellia Panjabi A legjobb curryreceptek Indiából című szakácskönyvében erre az ételre bökött rá, mivel hogy szereti az újdonságokat kipróbálni. Ismét csak, mint indiai ételeknél általában, a fűszerezésre kell csak odafigyelni, de mint már egyéb receptünkben említettem, a hozzávalók csoportosításával, kikészítésével jelentősen leegyszerűsödik a dolog nehézsége, és remekül össze tudjuk állítani az ételt. S mivel nagyon finom, megéri azt a kis fáradozást. A lucknow-i konyha különlegessége, hogy a fűszerezésével nem csak az ételek ízére fektet hangsúlyt, hanem az étel illatára is. Ezért előszeretettel használja a rózsavizet, kewravizet, sáfrányt, szerecsendióvirágot. Ezért nekünk először meglepő lehet, amikor egy sós ételnél rózsaillatot érzünk finoman lengedezni, de ha bátrak vagyunk, és levetjük előítéletünket, nagyszerű ízélményben lesz részünk. Ez a vidék ismert széles piláf vagy ahogy ott mondják - puláv kínálatáról. Ez az étel is egy közülük. Másik nagyon fontos mondanivalóm a bárány kapcsán merült fel. Már régóta szeretném megemlíteni minden kedves sütni-főzni szerető embernek, hogy ismerjük meg a FAHÉJ-at! A bárányhús nagyszerű fűszere ez, pláne a keleti régióban. Most jön a lényeg: Amit mi, itt Magyarországon fahéjnak ismerünk, és amit fahéjnak adnak el nekünk, az NEM AZ! Az igazi fahéj, Sri Lankán őshonos, de már telepítették más szigetekre is, ez lenne a kisebb gond. Az igazi fahéj világos, halvány vörösesbarna, illata finomabb és az íze is. A latin neve: Cinnamonum verum vagy Cinnamonum zeylanicum - igazi vagy ceyloni fahéj. Amit mi fahéj néven kapunk, sokszor a latin neve feltüntetése nélkül, az nem más, mint a Cinnamonum cassia vagyis Kasszia - kínai fahéj. Ennek a minősége egyáltalán nem ugyanaz, mint a fahéjé. Sötét vörösesbarna a színe, erősebb illata és csípősebb íze van. Ami nem lenne baj, ha az ember azt akarja éppen használni. De mivel beszerzése nagyságrendekkel olcsóbb, itthon ezzel csapják be tulajdonképpen a jóhiszemű fogyasztókat. Viszont aki egyszer észreveszi a különbséget, az már tudni fogja, hogy erre érdemes odafigyelni, s ha lehet, még hangot is adni neki megfelelő helyeken, hogy a megkülönböztetés legyen egyértelmű.