Libamáj à la Luzette
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 22% Zsír
A töltelékhez
-
75g libamáj100 kcal
-
75g gomba16 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
8g libazsír68 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tésztához
-
50g libatepertő379 kcal
-
25g libazsír225 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tej3 kcal
A mártáshoz
-
3g finomliszt9 kcal
-
50g félédes vörösbor41 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Összesen
1192
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 22% Zsír
A töltelékhez
-
300g libamáj399 kcal
-
300g gomba64 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tésztához
-
200g libatepertő1514 kcal
-
100g libazsír900 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tej11 kcal
A mártáshoz
-
10g finomliszt36 kcal
-
200g félédes vörösbor164 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Összesen
4761
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 22% Zsír
A töltelékhez
-
18.8g libamáj25 kcal
-
18.8g gomba4 kcal
-
1.9g vaj13 kcal
-
1.9g libazsír17 kcal
-
2.8g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A tésztához
-
12.5g libatepertő95 kcal
-
6.3g libazsír56 kcal
-
18.8g finomliszt68 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
0.6g friss élesztő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.3g tej1 kcal
A mártáshoz
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
12.5g félédes vörösbor10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Összesen
297
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.8 g
Zsír
-
Összesen 82.6 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 770.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 383 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 195.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7100 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 41 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 185 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 629 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 7051 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 580 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 700 micro
Összesen
1192
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 131.4 g
Zsír
-
Összesen 330.5 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 85 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1920 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3081.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 353 mg
-
Kálcium 305 mg
-
Vas 101 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 1531 mg
-
Nátrium 551 mg
-
Réz 24 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 783.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28399 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 163 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 741 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 36 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2515 micro
-
Kolin: 239 mg
-
Retinol - A vitamin: 28206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2322 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2802 micro
Összesen
4761
kcal
- 9% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 20.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1775 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 157 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 1763 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Összesen
297
kcal
Hozzávalók
A töltelékhez
A tésztához
-
20 dkg libatepertő
-
10 dkg libazsír
-
30 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
1 dkg friss élesztő
-
só ízlés szerint
-
2 ek tej
A mártáshoz
-
1 csapott ek finomliszt
-
2 dl félédes vörösbor
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A töltelékhez
- A töpörtyűt apróra vágjuk és a hozzávalókkal rugalmas tésztát gyúrunk.
- Legalább 3 órára a hűtőbe tesszük.
- Kinyújtjuk, egyben vagy kb. 10 x 10 centis lapokban, megsütjük.
- A szeletelt gombát a fele vaj fele libazsíron pároljuk, míg a leve elfő. Sózzuk, borsozzuk.
- Lyukas kanállal tányérra szedjük, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.
- Amikor a tészta megsült, rámerjük a gombát.
- Tetejére fektetjük a sült libamáj szeleteket és visszatesszük a sütőbe, épp annyira, hogy minden átmelegedjen.
- Külön csészében adjuk mellé a mártást.
- Mártás készítése:
- A zsiradékra, amiben a gombát pároltuk, lisztet szórunk, megpirítjuk.
- Felengedjük a vörösborral, szegfűszeggel ízesítjük, összeforraljuk. A szegfűszegnek nem szabad hangsúlyosnak lennie, éppen csak adjon egy kis fűszeres felhangot.
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 28634
- Feltöltés dátuma: 2009. június 08.
Ajánló
Száraz vörös bor: mondjuk Vylyan Villányi Portugieser 2008
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Harmathy Ildikó
313 recept
Igazi békebeli remekmű Vizvári Mariskától – kicsit átdolgozva. Az Anna malmi vendégek nagy kedvence volt! Az egyik német vendégem már szobafoglaláskor mindig megkért rá, hogy ezzel várjam. Vettem 60 dkg libamájat és egy kiló hájat, minden porcikát felhasználtam: a hájból töpörtyű és zsír lett, a zsírban megsütöttem a májat. A középső szép szeletekből lett ez a fenséges étel, a leeső széleket eltettem zsírban. A kisült töpörtyű felét ehhez a tésztához használtam, a másik feléből pogácsát gyúrtam. És akkor még a zsír leszűrése után visszamaradt pörcből a kutyának készítettem fejedelmi lakomát a máj hártyáiból és a hús nyesedékeiből. Nincs pazarlás!