Lencseleves kolbászmorzsás krumpligombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
Lencseleves
-
63g lencse220 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
0 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
500g víz0 kcal
Kolbászmorzsás krumpligombóc
-
50g kolbász226 kcal
-
50g burgonya29 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
Összesen
782
kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
Lencseleves
-
250g lencse880 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
0 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
2000g víz0 kcal
Kolbászmorzsás krumpligombóc
-
200g kolbász904 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
3126
kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
Lencseleves
-
7g lencse25 kcal
-
4.5g sárgarépa2 kcal
-
2.5g fehérrépa2 kcal
-
4.5g zeller2 kcal
-
2.5g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
0 kcal
-
0.8g sertészsír8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.3g mustár0 kcal
-
5.6g tejföl11 kcal
-
56.1g víz0 kcal
Kolbászmorzsás krumpligombóc
-
5.6g kolbász25 kcal
-
5.6g burgonya3 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
1.5g tojás2 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.3g petrezselyem0 kcal
Összesen
88
kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.5 g
Zsír
-
Összesen 39.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 82 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1628.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 361 mg
-
Nátrium 1005 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 690.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 427 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 212 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 362 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 80 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3547 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 790 micro
Összesen
782
kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.1 g
Zsír
-
Összesen 158.6 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 327 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6513.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 636 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 317 mg
-
Foszfor 1443 mg
-
Nátrium 4019 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 300.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 2760.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1709 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 143 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 850 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1447 micro
-
Kolin: 501 mg
-
Retinol - A vitamin: 319 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 14187 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3161 micro
Összesen
3126
kcal
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 77.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 139 micro
-
β-karotin 398 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
88
kcal
Hozzávalók
Lencseleves
-
25 dkg lencse
-
2 db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 csapott ek finomliszt
-
1 tk fűszerpaprika
-
só ízlés szerint
-
2 teáskanál ételízesítő
-
1 ek mustár
-
2 dl tejföl
-
2 l víz
Kolbászmorzsás krumpligombóc
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
Lencseleves
- A lencsét válogassuk át, majd öntsük fel vízzel, és hagyjuk kb. egy órát állni. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindkettőt apróra.
- A zöldségeket szintén pucoljuk meg, majd daraboljuk fel ízlés szerint. (Én kisebb kockákra vágtam.)Egy edénybe tegyünk két evőkanállal, a kolbász sütésénél visszamaradt zsírból. (a gombóc készítésénél található a kolbász sütése)
- Ezután adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd először keverjük hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket is. Keverjük alaposan össze, majd pároljuk pár percig.
- A beáztatott lencsét szűrjük le, és alaposan csepegtessük le, majd keverjük a zöldségekhez. Ezután szórjuk meg a liszttel, és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, öntsük fel a vízzel, sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, majd főzzük a zöldségeket és a lencsét félpuhára.
- A tejfölt és a mustárt tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy kevés levest, majd keverjük simára. Amikor a zöldségek és a lencse félpuhára főttek, öntsük hozzá a tejfölös-mustáros keveréket, majd melegítsük forráspontig a levest.
- Ekkor tegyük bele a közben elkészített kolbászmorzsás krumpligombócot, és addig főzzük tovább, míg a zöldségek, és a gombóc is puhára főnek.
Kolbászmorzsás krumpligombóc
- A füstölt kolbászt vékonyan szeleteljük fel, majd tegyük az aprítógépbe és addig aprítsuk, hogy morzsalékos legyen. (Aprító hiányában vágjuk fel nagyon apróra.) Ezután tegyük egy serpenyőbe, kevergetve, pár pillanat alatt süssük ropogósra a kolbászmorzsát, majd szedjük ki a zsiradékból és hűtsük ki.
- A főtt krumplit még melegen nyomjuk át a krumplinyomón (vagy villával alaposan törjük össze), majd szintén hűtsük ki. Amikor a krumpli és a kolbászmorzsa kihűlt, keverjük össze, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, egy csipet sót, pár evőkanál lisztet, és az egész tojást, majd kezdjük el összegyúrni.
- Gyúrás közben adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy már ne ragadjon, és formázható legyen a tészta. Ezután nedves kézzel csípjünk le diónyi tésztadarabot, és formázzuk meg a gombócokat.
- A megformázott gombócokat ezután tegyük a forrásban lévő levesbe, majd addig főzzük, míg a zöldségek, és a gombóc is puhára fő. Tálaláskor merjük a levest tányérba úgy, hogy a gombócból is kerüljön bele pár darab, majd úgy kínáljuk.
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1011
- Feltöltés dátuma: 2021. december 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Gizi
379 recept