r
Nosalty Logó

Lencseleves kolbásszal és zellerrel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Lencseleves kolbásszal és zellerrel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 373 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2978 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 90 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    755.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    472 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    313.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    264 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    619 micro
  • β-karotin
    1647 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    306 micro
Összesen 373 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.6 g

Zsír

  • Összesen
    128.9 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6045.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    303 mg
  • Foszfor
    1398 mg
  • Nátrium
    3775 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    316.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    2506.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1425 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2112 micro
  • Kolin:
    438 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    13180 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2448 micro
Összesen 2978 kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 81% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    147 micro
  • β-karotin
    392 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lencsét az idő függvényében egy-két órára beáztatjuk. Ha nincs időnk erre, az sem gond, csak hagyjuk majd egy negyedórával tovább főni.
  2. Egy közepes lábasban 2 kanál olajat felhevítünk. Rádobjuk a felkarikázott kolbászt, és jól lepirítjuk, majd egy szűrőlapáttal kiszedjük.
  3. A hátramaradt zsíron üvegesre pároljuk a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a többi zöldséget: a fehérrépát, a sárgarépát és a szárzellert. Babérlevéllel, köménnyel, chilivel, sóval-borssal fűszerezzük, és pár percet együtt pároljuk.
  4. Jöhet hozzá a leszűrt lencse, az ételízesítő és a víz - ha van otthon maradék alaplevünk, akkor használjuk azt. Az egészet alaposan elkeverjük, majd lefedve lassú tűzön 40 percet főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
  5. Közben elkészítjük a tejfölös rántást. Ehhez először egy kanál olajat egy kanál liszttel és a lereszelt fokhagymával elkeverünk, és picit megpirítjuk. Hozzáadunk egy merőkanálnyi levest, és csomómentesre keverjük.
  6. Amikor már egynemű a rántás, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a fűszerpaprikát, valamint a tejfölt.
  7. A csomómentesre kevert rántást a leveshez adjuk, és alaposan elkeverjük. Visszatesszük a levesbe a lepirított kolbászt, és közösen melegítjük még pár percet.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 298
  • Tegnapi nézettség: 25
  • 7 napos nézettség: 891
  • Össznézettség: 27339
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régi hagyományunk, hogy az újévet lencsével kell indítani, ez a csodás lencseleves azonban a karácsonyi ünnepi asztalon is megállja a helyét, olyan finom! És bár azt nem ígérjük, hogy elkészítése pénzbeli áldással jár, maga a leves azonban valóban gazdag és laktató fogás a kolbásznak, a tejfölnek és a sok zöldségnek köszönhetően.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...