Lencseleves görög módra
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
38g lencse132 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
400g víz0 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
14g tojás17 kcal
Összesen
353
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
150g lencse528 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
52 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
1600g víz0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
1412
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
6.2g lencse22 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2.6g sűrített paradicsom2 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0.4g leveskocka1 kcal
-
6.6g sárgarépa2 kcal
-
7.4g fehérrépa5 kcal
-
65.6g víz0 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
Összesen
58
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 833.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 458 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 508.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1243 micro
-
β-karotin 3105 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4603 micro
-
Lut-zea 162 micro
Összesen
353
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.4 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3335.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 322 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 216 mg
-
Foszfor 879 mg
-
Nátrium 1831 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 239.5 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 2033.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1319 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 65 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 85 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 923 micro
-
Kolin: 342 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 4970 micro
-
β-karotin 12420 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 18410 micro
-
Lut-zea 650 micro
Összesen
1412
kcal
- 3% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 204 micro
-
β-karotin 509 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 755 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
58
kcal
Hozzávalók
-
150 g lencse
-
1 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek sűrített paradicsom
-
1 kk oregánó
-
1 db leveskocka
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1.6 l víz
Elkészítés
- A lencsét előző este megáztatjuk. Apróra fölvágjuk a hagymákat, és tetszőlegesen feldaraboljuk a zöldségeket is. Majd a megáztatott lencsével együtt egy fazékba beletesszük. Felöntjük 1.6 l vízzel.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét és a leveskockát, a fűszerekkel is megszórjuk, sózzuk.
- Ha már felforrt a leves, akkor hozzáadjuk a 2 evőkanál olívaolajat is. Egy fedővel letakarva alacsony hőfokon tovább főzzük.
- Közben elkészítjük a csipetketésztát. 1 tojást egy tálba beleütünk, majd annyi lisztet hozzáadunk, amennyiből egy kemény tésztát gyúrunk, majd apró darabokat csípünk le belőle.
- Miután készre főtt a levesünk, hozzáadjuk a csipetketésztát. Pár percig még főzzük vele. Hagyományosan, miután elkészült a leves, ízesítik még ecettel, igény szerint adhatunk hozzá. Jó étvágyat.
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 74
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3693
- Feltöltés dátuma: 2019. november 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Éva házias konyhája
159 recept
Egy alkalommal elkészítettem egy eredeti recept alapján a Görög lencselevest, ami ízében isteni finom volt. De inkább hasonlított az állaga egy főzelékre, mint egy levesre, annyira sűrű lett. Viszont mert nagyon ízlett, megalkottam egy hígabb levest, megtartva az eredeti ízvilágát. Majd az egyik étkezésnél megszólalt a férjem nagyon finom, de tegyek bele csipetketésztát is. Így a végén az is belekerült a levesbe. Állagában még mindig egy sűrű leves, ezért egy könnyű második fogást szoktam csak hozzá kínálni.