Legfinomabb kakaós csiga
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pancsika
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
Hajtogatott tészta
-
33g finomliszt121 kcal
-
8g rétesliszt30 kcal
-
23g tej13 kcal
-
2 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
29 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
21g sütőmargarin149 kcal
-
1g porcukor5 kcal
Töltelék
Összesen
492
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
Hajtogatott tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
280g tej157 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
5g himalája só0 kcal
-
250g sütőmargarin1793 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Töltelék
Összesen
5919
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
Hajtogatott tészta
-
25.7g finomliszt94 kcal
-
6.4g rétesliszt23 kcal
-
18g tej10 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
3.2g porcukor12 kcal
-
2.6g tojássárgája8 kcal
-
2.6g napraforgó olaj23 kcal
-
0.3g himalája só0 kcal
-
16.1g sütőmargarin115 kcal
-
0.9g porcukor3 kcal
Töltelék
-
5.1g cukrozatlan kakaópor12 kcal
-
14.1g cukor55 kcal
-
0.1g vanília0 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
Összesen
380
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 26.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 12.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 212 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
492
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85 g
Zsír
-
Összesen 314.9 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 136 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 81 g
-
Koleszterin 542 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4892.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 576 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 530 mg
-
Foszfor 1392 mg
-
Nátrium 2145 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 730.8 g
-
Cukor 298 mg
-
Élelmi rost 45 mg
VÍZ
-
Összesen 149.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2542 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 242 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 414 micro
-
Kolin: 438 mg
-
Retinol - A vitamin: 2404 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 1639 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 558 micro
Összesen
5919
kcal
- 7% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 11% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 20.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 314.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
380
kcal
Hozzávalók
Hajtogatott tészta
-
10 dkg rétesliszt
-
2.8 dl tej
-
2.5 dkg friss élesztő
-
5 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
40 g napraforgó olaj
-
5 g himalája só
-
25 dkg sütőmargarin
Töltelék
-
8 dkg cukrozatlan kakaópor
-
22 dkg cukor
-
1 g vanília
Elkészítés
Hajtogatott tészta
- Az olajat összekeverjük a tojások sárgájával. A tejet 40°C-ra melegítjük. A porcukor felét az élesztővel addig keverjük, amíg folyékony nem lesz.
- A liszteket egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a porcukor másik felét, és összekeverjük, és mélyedést vájunk a közepébe. Majd a mélyedésbe öntjük az olajat, az élesztőt, és végül a tejből annyit, hogy egy nem túl kemény, de nem is túl lágy tészta legyen. Az egészet addig gyúrjuk, amíg egy szép, sima felületű tésztát kapunk. Ekkor gombócot formázunk belőle, és lisztezett felületen, folpackkal nem szorosan takarva, kb. 20 percig kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a cukrot összekeverjük a kakaóporral és a vaníliaőrleménnyel. A margarint picit megmelegítjük, de ne legyen folyós.
- A megkelt tésztát felemeljük, és pici lisztet alá és fölé szórva áthelyezzük oda, ahol nyújtani fogjuk, majd 4 fület nyújtunk a tésztának (ezek vékonyak legyenek, míg a tészta közepe vastag). A tészta közepére helyezzük a margarint, és ráhajtjuk a füleket. Fontos, hogy hajtások előtt mindig söpörjük le a lisztet a tésztáról, különben nem fog összetapadni a réteg, és kifolyik belőle a margarin!
- Elforgatjuk a tésztát jobbra 90°-kal, és középről indulva téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, és először a jobb oldali harmadot hajtjuk a középső területre, majd a bal oldalit. Utána tálcára helyezzük, folpackkal lazán fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
- Ezután ismét téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. Most képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Ismét tálcára helyezzük, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
- Megismételjük a 6. lépést (nyújtás, dupla hajtás, pihentetés). A nyújtásoknál fontos, hogy kellőképpen alá-fölé legyen lisztezve a tészta, viszont a hajtogatásoknál már ne legyen lisztezett a tészta.
- A 3. pihentetés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd sodrófára feltekerjük (közben lesöpörjük róla a lisztet, és asztalt is áttöröljük, hogy se lisztes, se zsíros ne maradjon), utána óvatosan visszaengedjük a kinyújtott tésztát a tiszta felületre, és pizzavágóval egyenes széleket alakítunk ki. (Kb. 35x45 cm-es tésztalap lesz.)
- Olvasztott vajjal (ecsettel) megkenjük a tésztát, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, az egészet picit belenyomkodjuk a tésztába, majd óvatosan, de szorosan feltekerjük. (A levágott szélekből is tudunk mini kakaós csigákat készíteni, mint a fotón látható. :))
- 2-2,5 cm szélesen a tésztahengert felszeleteljük, a kívül lógó tésztavéget aláhajtjuk, és papírral bélelt sütőlemezre helyezzük, egy picit lapítjuk a tetejét. A csigákat egymástól nagyobb távolságra kell lerakni, mert sütés közben megnőnek!
- 40°C-on kelesztem kb. 20 percig, majd 180-190°C-os sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. A csigákat sütőlemezen hagyjuk kihűlni, majd spatnival felszedjük, tányérra helyezzük, és tetejüket vékonyan szitált porcukorral hintjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 12720
- Feltöltés dátuma: 2020. július 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Pancsika
101 recept
Több napig eláll (na, ha nem lenne annyira finom :)), és a tésztának köszönhetően valóban a legfinomabb.