Lasagne parmezános besamellel
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
125g lasagne tészta464 kcal
-
50g sajt176 kcal
A húsmártáshoz
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
250g paradicsom45 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A besamelhez
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
500g lasagne tészta1855 kcal
-
200g sajt704 kcal
A húsmártáshoz
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
1000g paradicsom180 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A besamelhez
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
17.4g lasagne tészta64 kcal
-
7g sajt24 kcal
A húsmártáshoz
-
17.4g darált sertéshús32 kcal
-
34.8g paradicsom6 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
A besamelhez
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.6 g
Zsír
-
Összesen 49.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2080.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 115 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 137 mg
-
Foszfor 785 mg
-
Nátrium 464 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 382.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 370 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 350 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 262 micro
-
α-karotin 253 micro
-
β-karotin 1159 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 246.3 g
Zsír
-
Összesen 198.7 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 693 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8323.1 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 459 mg
-
Kálcium 2263 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 546 mg
-
Foszfor 3142 mg
-
Nátrium 1856 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 465.6 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1528.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1480 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 146 mg
-
D vitamin: 136 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 71 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1400 micro
-
Kolin: 544 mg
-
Retinol - A vitamin: 1049 micro
-
α-karotin 1010 micro
-
β-karotin 4634 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 25730 micro
-
Lut-zea 1330 micro
- 10% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 51 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 35 micro
-
β-karotin 161 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 895 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
A tésztához
A húsmártáshoz
-
50 dkg darált sertéshús
-
1 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
bazsalikom ízlés szerint
-
oregánó ízlés szerint
-
3 ek olívaolaj
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
A besamelhez
-
5 dkg vaj
-
2 evőkanál finomliszt
-
4.5 dl tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- Olasz húsmártást készítünk: a hagymát finomra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk és apróravágjuk, a fokhagymát elkaparjuk.
- Az olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, kevergetjük. Ha kifehéredett, ráöntjük a paradicsomot (télen konzervet). Fűszerezzük fokhagymával, sóval, borssal, bazsalikommal, szurokfűvel és fedő alatt készre pároljuk. Ne sűrítsük be, maradjonjó leveses.
- Közben elkészítjük a besamelt: a vajon jól átforrósítjuk a lisztet (nem kell megpirítani) és felöntjük hideg tejjel. Most csomósnak tűnik, de ne ijedjünk meg, ahogy melegszik, a csomókel fognak oszlani. Kevergetve forraljuk mindaddig, míg olyan sűrűnem lesz, mint a tejföl. Ne hagyjuk abba a keverést, mert leég.
- A kész besamelt parmezánnal, sóval, borssal ízesítjük. Ha hűl, sűrűsödik, de tejjel újra felhígíthatjuk.
- A kész húsmártást összekeverjük a kész besamellel.
- Elkezdjük lerakni a tésztát. Ha mozzarellát is teszünk bele, azt csöpögtessük le és szeleteljük fel.
- A tepsi alján kenjünk el 2-3kanál mártást. Erre fektessükrá a száraz lapokat úgy, hogy a szélek ne feküdjenek egymásra. (Másképp nempuhulmeg.) Ha a lap nagyobb, mint a sütőedény, törjük méretre. A letört darabokat is felhasználhatjuk, a végeredmény össze fog dagadni. A megadott méretű tepsibe3 lap fér egy sorba: kettő egymás mellett, egy pedig eltörve, keresztbe fordítva.
- A tésztalapokat kenjük meg a mártás egyharmadával - ebből a mennyiségből 3 sort fogunk tudni lerakni. Szórjuk meg egy marék sajttal, vagy oszlassuk el rajtaa mozzarellát.
- A lerakást még két sorban megismételjük, a tetején húsmártás legyen, amit bőven szórjunk meg sajttal. Tehát alul-felül mártás van, így a száraz tészta tökéletesen megpuhul!
- A tepsit fedjük le fóliával és dugjuk előmelegített sütőbe.
- 45 perc után megnézhetjük, addigra a tészta már biztosan puha (ellenőrzésképp szúrjunk bele villát). Most már csak addig sütjük, míg a sajt ízlésünk szerint rápirul. Tálalhatjuk!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 33x20x6
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 20
- 7 napos nézettség: 84
- Össznézettség: 34589
- Feltöltés dátuma: 2012. október 11.
Ajánló
Kínáljunk hozzá friss salátát és egy pohár finom vörösbort.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ezt a lasagnét évekkel ezelőtt a tévében láttam. Egy olasz mesterszakács készítette, úgy emlékszem, az olasz nagykövetség szakácsa volt, de erre nem esküszöm meg. Azóta csak így csinálom, nagyon bejött. Kicsit macerás, de megéri kínlódni vele. Aki eddig evett belőle, az mind kinyalta még a tepsit is. A tészta vastagra megdagad és az összes levet felszívja, ezért kell levesesre hagyni a mártást. Az eredeti receptben nem reszelt, hanem vékonyra szeletelt sajt volt, de reszelve kiadósabb. Eredetileg is csak a besamelben volt parmezán, közé és rá félkemény sajt került. Ha nagyon ki akarunk tenni magunkért, a rétegeket is megszórhatjuk egy-egy kanál parmezánnal, de nem kell sok, mert nagyon intenzív ízű.