Lasagne olasz mártással
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 11% Zsír
Bolognai ragu
-
21g olívaolaj188 kcal
-
83g darált marhahús118 kcal
-
60g vöröshagyma22 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
7g sárgarépa2 kcal
-
67g paradicsom12 kcal
-
11 kcal
-
2g bazsalikom0 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Besamelmártás
-
10g teavaj72 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
83g tej47 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összeállítás
-
50g lasagne tészta186 kcal
-
25g trappista sajt88 kcal
-
17g mozzarella50 kcal
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 11% Zsír
Bolognai ragu
-
128g olívaolaj1127 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
400g konzerv paradicsom64 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
9g rozmaring12 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Besamelmártás
-
60g teavaj430 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összeállítás
-
300g lasagne tészta1113 kcal
-
150g trappista sajt528 kcal
-
100g mozzarella299 kcal
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 11% Zsír
Bolognai ragu
-
4.2g olívaolaj37 kcal
-
16.5g darált marhahús23 kcal
-
11.9g vöröshagyma4 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.3g sárgarépa0 kcal
-
13.2g paradicsom2 kcal
-
13.2g konzerv paradicsom2 kcal
-
0.4g bazsalikom0 kcal
-
0.3g rozmaring0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
Besamelmártás
-
2g teavaj14 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
16.5g tej9 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összeállítás
-
9.9g lasagne tészta37 kcal
-
17 kcal
-
3.3g mozzarella10 kcal
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 47.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 116 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1388.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 414 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 482 mg
-
Nátrium 330 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.2 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 271.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 277 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 162 micro
-
Kolin: 103 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 274 micro
-
β-karotin 1064 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3545 micro
-
Lut-zea 280 micro
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 238.4 g
Zsír
-
Összesen 286.2 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 141 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 698 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8330.8 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 416 mg
-
Kálcium 2486 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 488 mg
-
Foszfor 2892 mg
-
Nátrium 1977 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 361.4 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1628 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1660 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 26 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 186 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 61 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 972 micro
-
Kolin: 620 mg
-
Retinol - A vitamin: 1046 micro
-
α-karotin 1642 micro
-
β-karotin 6381 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 21272 micro
-
Lut-zea 1680 micro
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 9.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 275.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 211 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 703 micro
-
Lut-zea 56 micro
Hozzávalók
Bolognai ragu
-
4 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
400 g konzerv paradicsom
-
3 ek rozmaring
-
1 teáskanál fekete bors
-
só ízlés szerint
Besamelmártás
-
1 kk fehér bors
-
1 kk szerecsendió
Összeállítás
-
300 g lasagne tészta
-
100 g mozzarella
Elkészítés
Bolognai ragu
- Az összevágott hagymát, a picire vágott (nem tört) fokhagymával és a lereszelt répával némi olajon megdinszteljük egy lefedhető serpenyőben.
- Egy edényben vizet forralunk, belehajigáljuk a paradicsomokat, 10-15 másodperc múlva kihalásszuk őket, hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héjukat. Késsel kivájjuk a közepüket felül, csak a húsára és a levére lesz szükségünk. Feldaraboljuk őket.
- Amint a hagyma már áttetsző, de még nem pirul, áttehetjük egy közepes edénybe alacsony tűzön (a serpenyőt el ne mosd még), hozzáadhatjuk a feldarabolt paradicsomokat, a konzervparadicsomot szószostul (de lehet csak friss paradicsom vagy csak konzerv is, ahogy esik) és a fűszereket. Borzasztó sok fűszer kell bele, nem kell megijedni a megadott mennyiségektől. :)
- Az eredetileg hagymás serpenyőbe megy a husi, nem kell alá semmi zsiradék. Hagyjuk elfőni a levét, aztán kevés olívaolajon tovább kavargatjuk. Ha kifehéredett (max.10 perc), borítsuk bele a paradicsomos szószba.
- Adjuk hozzá a maradék olívaolajat (kb. 1 dl), és a legalacsonyabb tűzön, lefedve, hagyjuk rotyogni vagy két órát. Vagy nyolcat. Komolyan, az olasz nagyi szerint nyolc az irányadó. Mindenki tegyen belátása szerint...:)
Besamelmártás
- Vajat felhevítjük, lisztet belelökjük, folytonosan kevergetjük, ha krémszínű lesz (ami már eddig is volt a vaj miatt, de mindegy), hozzáadjuk a meleg tejet lassan, kevergetve, igyekszünk csomómentességet tartani. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatészta jellegű legyen, aztán só, fehér bors és szerecsendió mehet bele. Utóbbival óvatosan, nagyon karakteres az íze!
Összeállítás
- Rétegezzük a tepsibe az alábbi sorrendben: - olívaolaj - besamel - tésztalapok (formára törhetjük) - ragu - sajt - besamel - tésztalapok - ragu - tésztalapok - összeöntött besamel és ragu mind a tetejére.
- Alufóliával letakarjuk, sütőben 180 fokon 40 percig sütjük. Vagy amíg a villa könnyen át nem szalad a tésztán, nekem éppen tovább sült a durumtésztám.
- Amikor már úgy tűnik (majdnem) kész, rászórjuk a reszelt sajtot és a mozzarellát, és visszaküldjük a sütőbe, amíg szépen rá nem olvad/meg nem pirul.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 30*20*8
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 51
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1534
- Feltöltés dátuma: 2016. november 02.
Ajánló
A párom családja valamiért sült krumplival fogyasztaná, de nekem a paradicsomsaláta jobban tetszik elé/mellé (felkarikázott paradicsom, rájuk egy-egy szelet kis mozzarella, rá egy levélke vagy egy csipet bazsalikom, olívaolajjal meghintve). Vörösbort tessék mellé önteni boldog-boldogtalannak!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
A lasagne nekem olyan étel, aminek a hallatától is felgyorsul a szívverésem... Most úgy döntöttem, elkészítem a páromnak eredetiben, mert a bolti mártásos lasagne-tól égnek áll a hajam, ezt a szószt pedig már egyébként is évek óta szerettem volna elkészíteni. Hét éve már annak, hogy a paradicsomos ragu receptjét az első CouchSurferem (egy francia improvizációs színész) Yves megtanította nekem, őt pedig anno az olasz nagymamája avatta be, úgyhogy hatalmas izgalommal figyeltem és jegyzeteltem az elkészítés csínját-bínját. Eredetileg gnocchihoz társult a szósz, de én átemeltem a lasagne-ba, és milyen jól tettem!